joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Căsătorii de conveniență, depistate de polițiștii de imigrări din Arad

  de Special Arad | 17 decembrie 2017, 3:14 PM | Știri Arad | Urmăriți

  0

  Comunicat. Polițiștii de imigrări din Arad, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere a doi cetățeni străini, din Republica Serbia, în urma constatării căsătoriilor de conveniență cu cetățeni români. Pe numele străinilor au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească ţara în 30 de zile.

  În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei doi cetățeni străini formau un cuplu, însă au divorțat pentru a se căsători cu românii în scopul obţinerii unui permis de şedere în România.

  Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Arad au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României a doi cetățeni străini din Republica Serbia, o femeie și un bărbat, ambii de 26 de ani, în urma constatării căsătoriilor de convenienţă cu cetățeni români.

  În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cei doi străini formau un cuplu, fiind căsătoriți, însă au divorțat în cursul lunii iunie a.c., când au hotărât să se căsătorească cu cetățeni români pentru a obţine un permis de şedere în România.

  Astfel, în cursul lunii septembrie a.c., aceştia au încheiat căsătoriile în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Arad, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

  Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cele două cazuri și au constatat că străinii nu își cunoscuseră soții înaintea căsătoriei, coabitarea matrimonială nu exista, iar aceștia nu vorbeau o limbă comună. Toate aceste aspecte au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinilor.

  Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţenilor sârbi în România, iar, pe numele acestora, au fost emise decizii de returnare prin care  sunt obligați să părăsească teritoriul României în termen de 30 de zile.

  Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

   

  Strada Ioan Calvin,  nr. 17-19, ARAD

  Telefon: 0257-207100 Email: ar.[email protected]

   

   

  ***

  Din practică s-a constatat faptul că străinii recurg la încheierea unor căsătorii de convenienţă, în vederea obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României, care ulterior le facilitează deplasarea în alte state europene.

  Statul român ocroteşte căsătoria şi viaţa de familie, iar Convenţia Europeana a Drepturilor Omului impune o astfel de protecţie, dar obligaţia statului român încetează în momentul în care se dovedeste că raporturile de familie sunt nesincere, iar cetăţeanul străin a încheiat o căsătorie de convenienţă având ca unic scop obţinerea dreptului de şedere în România.

  În continuare, contăm pe respectul dumneavoastră faţă de legislaţia în domeniu, invitându-vă să ne contactaţi pentru orice problemă referitoare la aplicarea  prevederilor legale, la sediul Serviciului pentru Imigrări Arad, din strada Varful cu Dor, nr. 17-19, la numărul de telefon 0257-207100, int. 20294, sau vizitând site-ul public la adresa www.igi.mai.gov.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.