marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Casa Româno-Chineză din Arad a deschis porțile „Anului Maimuței de Foc”

    de Lucian Valeriu | 23 ianuarie 2016, 9:13 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    5

    Știri Arad. În 8 februarie se sărbătorește intrarea în Anul Nou Chinezesc – iar printre cei 1, 38 de miliarde de locuitori umani ai Terrei se vor număra și cei vreo sută deja stabiliți în Arad (din moment ce deja au cerut o clasă a I-a cu predare în Limba chineză de la Inspectoratul Școlar Județean, însemnă că au de gând să rămână și să mai vină, nu?). Va fi „Anul Maimuței de Foc”, iar conform Zodiacului Chinezesc (o „Biblie” a poporului care a dat umanității  atât Arta războiului cât și Arta păcii, plus noțiunea de „Zid care se vede de pe Lună”) „energia acestei zodii ne stimulează creativitatea, puterea de a fi noi înşine, forţa afirmării (nu neapărat în carieră) şi dă strălucire calităţilor care ne definesc, ne încurajează să ne emancipăm, să evoluăm.”

    Profesorul Lajos Notaros și poetul-editor Ioan Matiuț vor fi consilierii profesoarei Lizica Mihuț la Casa Româno-Chineză din Arad (CRC)

    Poate inclusiv inspirată de zodiac, profesoara Lizica Mihuț, președinta Casei Româno-Chineze din Arad, și-a „tras” consilieri noi  (noi… vorba vine… pentru că cine nu-i cunoaște pe cei doi… înseamnă că el e nou în Aradul ăsta): profesorul de filosofie și jurnalism Lajos Notaros – între altele, și colaboratorul permanent al Special Arad, respectiv poetul și editorul Ioan Matiuț – între altele, membru în consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor, Filiala Arad și membru în PEN Club România. Ei vor fi cei care o vor ajuta pe fosta conducătoare a Universității „Aurel Vlaicu” să își pună în aplicare programul diplomatic pe care-l implică un asemenea organism purtând însemnele oficiale a două state – ei vor fi și cei care vor veni cu idei și proiecte noi în ceea ce privește funcționarea, de acum încolo, a Casei Româno-Chineze din Arad.
    Amândoi s-au arătat încântați de provocarea care-i așteaptă… și toți trei și-au împărtășit public bucuria de a lucra împreună – așa încât nici nu ne imaginăm că lucrurile nu vor merge cum trebuie… Interesant 🙂

    Deocamdată, noi și chinezii, suntem la nivel de „să ne cunoaștem unul pe celălalt” – având, însă, o mulțime de motive să o facem…

    Dacă anul 2015, Filiala Arad a Casei Româno-Chineze l-a început pornind de la un „punct zero al comunicării” pe care a ales să-l marcheze publicând cartea „Medicină tradiţională chineză” – prima traducere în Limba română a unui adevărat Manual al modului de viață asiatic – și l-a continuat prin organizarea unui simpozion internaţional sub titulatura „Dialoguri culturale româno-chineze”, anul acesta își propune să-l continue în același ton, dar triplat..

    „Cea dintâi acţiune de amploare în noul an va fi un cocktail pe data de 8 februarie,

    cu prilejul Anului Nou Chinezesc şi va fi urmată de întâlniri lunare, unde se va discuta despre cultura şi civilizaţia chineză, în cadrul unui ceremonial asiatic, ritmat de arta ceaiului” – expunem, pe scurt, ceea ce am notat la prima conferință de presă a CRC, desfășurată în sediul complect renovat și pus la punct al casei de pe Revoluției, colț cu Blajului. „Se va continua apoi cu prezentarea unor filme documentare şi artistice şi vor avea loc întâlniri periodice cu tot mai numeroasa comunitate chineză” – le-a promis celor interesați de fenomen (căci, într-un fel sau altul… va fi un fenomen! – cum în toate orașele mari ale lumii e prezent „Fenomenul Chinezesc”) prof. dr. Lizica Mihuț.
    Așa încât, avem motive să ne cunoaștem…
    Doar în treacăt fie spus: cică Aradul ar fi înfrățit cu un oraș din China… dar niciunul dintre cei prezenți n-a putut indica, exact, cu care! – și erau unul și unul!… De asemenea, nimeni nu a știut să răspundă cu exactitate confirmată oficial la întrebarea simplă „câți chinezi sunt la ora asta în Arad?” – asta ca să întărim, dacă mai era nevoie, „de ce-i bine să ne cunoaștem”…
     „În cursul anului 2016 Filiala Arad a Casei Româno-Chineze îşi propune să lanseze volumul „Aradul – Album monografic”, în limbile română, engleză şi chineză, să organizeze cea de a doua ediţie a Simpozionului internaţional „Dialoguri culturale româno-chineze” şi să definitiveze traducerea în limba chineză a cărţii de poezie „Toate acestea”, a poetului Ioan Matiuţ” – se arată într-un comunicat trimis presei din partea CRC.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.