O piesă de mobilier țărănesc de pe Valea Crișului Alb, inspirată din tradițiile amerindienilor – exponatul lunii iulie la muzeu

  de Special Arad | 4 July 2021, 10:05 AM | Cultură

  0

  Exponatul lunii iulie la Complexul Muzeal Arad este un scaun din lemn cu spătar în formă de cap de indian, confecționat în localitatea Bonțești (județul Arad), la începutul secolului XX, de către un localnic, fost muncitor sezonier în America.

  Piesa de mobilier face parte din Colecția de Etnografie a muzeului arădean, fiind achiziționată de la urmașii proprietarului în anul 1977.

  Pe parcursul lunii iulie, Complexul Muzeal Arad invită arădenii să descopere povestea fascinantă a acestui exponat, prezentat publicului la Sala Clio (str. Horia 10), alături de expoziția „Cămăși femeiești din Colecția Complexului Muzeal Arad”, deschisă publicului până în 18 iulie. Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09:00 – 17:00.


  Promo video realizat de Nelu Scripciuc.

  Dr. Sorin Sabău, etnograf, despre exponatul lunii iulie:
  „Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în localitățile rurale, mobilierul de strictă necesitate cum ar fi scaunele, lavițele, mesele, paturile, blidarele etc. erau, de regulă, confecționate în cadrul gospodăriei țărănești. Este și cazul acestui scaun cu numărul de inventar 3521, care va fi exponatul lunii iulie.

  Scaunul a fost confecționat în localitatea Bonțești din județul Arad, pe la începutul secolului XX. Ca tehnici de lucru s-au folosit tăierea cu fierăstrăul, cioplirea cu securea, fasonarea cu mezdreaua (cuțitoaia), găurirea cu sfredelul, îmbinarea componentelor. Scaunul este din lemn de fag fiind format din următoarele părți: patru picioare lungi cioplite în opt fețe, tăblia scaunului și spătarul în formă de ”cap de indian”. Culoarea este cea naturală, a lemnului.

  Ceea ce intrigă însă, este tocmai acest spătar cu forma sa ciudată. De la bun început era clar că spătarul are un profil antropomorf, iar acest lucru este des întâlnit la multe scaune din Țara Zărandului și din Bihor. Întrebarea era de ce tocmai forma de „cap de indian”? Etnografii de la Complexul Muzeal Arad aveau să primească răspuns la această întrebare în urmă cu 10 ani, atunci când au fost vizitați de un fost coleg, cel care în anul 1977 achiziționase piesa de mobilier. Localnica din Bonțești care oferea scaunul, la acea dată, muzeului spre vânzare, povestea că l-a moștenit de la bunicul său. Acesta fusese în America pe la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX.

  Omul plecase cu gândul să muncească acolo, să câștige bani și să se întoarcă după un timp în localitatea natală, unde cu banii câștigați să-și cumpere pământ. Întâmplarea a făcut ca, în America, el să fi lucrat la pădure în apropierea unui trib de amerindieni. Omul a fost atât de fascinat de costumația acestor băștinași încât a promis că la întoarcerea sa acasă va face un scaun care să aibă spătarul în formă de cap de indian. Bunicul s-a ținut de cuvânt și a confecționat scaunul cu un aspect atât de original. El a fost moștenit de nepoata sa care în anul 1977 l-a propus spre achiziție Muzeului din Arad. Piesa de mobilier se află de atunci în Colecția de Etnografie”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.