Caravana TIFF aduce 8 filme de excepție la Arad în primul weekend din august

  de Special Arad | 24 July 2019, 1:38 PM | Cultură | Film

  0

  „Lajkó: țigan în cosmos” deschide seria filmelor Caravanei TIFF la Cinema Arta

  Cea de-a 10-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF își continuă traseul prin țară și în luna august, primul weekend al ultimei luni de vară aducând nu mai puțin de 8 filme la Arad. Între 2 și 4 august 2019 cinefilii de toate vârstele sunt așteptați la Cinema Arta pentru proiecții de interior și în aer liber. Intrarea este liberă.

  Vineri, 2 august, weekend-ul începe cu lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepție Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben”, cu Tamás Keresztes și Tibor Pálffy (nominalizat în 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) în distribuție. Filmul pornește de la ideea cum că primul om care s-a întors în viață din spațiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot țigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece.

  Seara se va încheia cu proiecția în aer liber a celui mai nou film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” (Marin Mălaicu-Hondrari). Parking” spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă.

  Belen Cuesta Mihai Smarandache Parking
  Belen Cuesta și Mihai Smarandache în „Parking”

  Ziua de sâmbătă, 3 august, începe de la ora 17:00 cu o proiecție dedicată inclusiv celor mai tineri dintre cinefili, prin intermediul programului EducaTIFF. Rocca” este o producție germană despre o puștoaică extrem de carismatică și inventivă, care va aduce zâmbetul pe buze celor mici și mari deopotrivă. De la ora 19:30, arădenii o vor cunoaște pe cunoaște pe Amanda”. În cel de-al treilea film al lui Mikhaël Hers, ea este nepoata în vârstă de 7 ani a lui David, interpretat de Vincent Lacoste. Acesta duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, însă cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar el o ia în grijă pe fetița acesteia. Descris de cei de la Screendaily ca fiind un „film profund emoționant, o ecranizare tandră și grațioasă, cu o interpretare incredibilă”, Amanda” promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți. Ziua se încheie cu proiecția în aer liber a electrizantului film Jafuri, mașini și fidelitate fără limite / Le Fidèle” (r. Michael Roskam). Lansat în cadrul Festivalului Internațional de la Veneția, cel de-al treilea lungmetraj din cariera regizorului belgian promite o poveste de iubire plină de obstacole și provocări, adusă la viață de Matthias Schoenaerts și Adèle Exarchopoulos, care îi va ține pe spectatori în suspans preț de mai bine de două ore.

  Le Fidele
  „Jafuri, mașini și fidelitate fără limite / Le Fidèle”

  Programul EducaTIFF deschide ziua de duminică prin proiecția Noi, coioții” (r. Marco La Via, Hanna Ladoul, 28 iunie). Producția franceză îi are protagoniști pe Amanda şi Jake, doi îndrăgostiți care vor să o ia de la capăt în Los Angeles. Primele 24 de ore din noua lor viaţă îi va purta de-a lungul şi de-a latul oraşului, oferindu-le mai multe surprize şi probleme decât s-ar fi aşteptat. De la 19:30 arădenii vor putea vedea comedia pariziană Doubles Vies”, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), proaspăt lansată în cinema. Un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

  Ultima seară încheie în forță seria de proiecții în aer liber din curtea Cinema Arta, cu avanpremiera Jocuri de putere / El reino”, în regia spaniolului Rodrigo Sorogoyen, câștigătorul Trofeului Transilvania în 2014 pentru Stockholm. Filmul spune o poveste ce pare inspirată de actualitatea românească, un thriller politic trepidant în care corupția domnește la toate nivelurile puterii.

  Program

  Vineri, 2 august

  19:30 | proiecție de interior
  Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben
  Balázs Lengyel | Ungaria, Rusia, 90’
  Cu: Tamás Keresztes, József Gyabronka, Tibor Pálffy, Zétény Varga, Athina Papadimitriu

  La începutul anului 1957 URSS se decide să aleagă, din tot blocul socialist, Ungaria pentru șansa de a participa la selecția primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie și primul om în spațiu. Tovarășul Karmazsin Jenő, președintele Cooperativei “Nămol Roșu” din Kunmadaras cunoaște cine ar putea fi candidatul ideal pentru călătoria cea mare: Serbán Lajos, adică Lajkó, cum îi spune toată lumea, care este fascinat de stele încă de când era copil mic.

  21:45 | proiecție în aer liber

  Parking
  Tudor Giurgiu | România, 110’
  Cu: Mihai Smarandache,  Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu

  Filmul, inspirat de bestseller-ul „Apropierea”, spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

  Sâmbătă, 3 august

  17:00 | EducaTIFF | proiecție de interior
  Rocca
  Katja Benrath | Germania, 97’
  cu: Natalya Bogdanis, Robin Guillaud Bongarts, Volker Bruch

  Curajoasă, amuzantă şi fără pereche: aşa e Rocca. Rocca are 11 ani şi duce o viaţă unică. În timp ce tatăl ei astronaut veghează asupra ei din spaţiul cosmic, Rocca locuieşte singură cu veveriţa ei şi, pentru prima oară în viaţă, se duce la o şcoală normală. Aici felul ei de a fi, lipsit de griji şi nonconformist, iese imediat în evidenţă. Îi confruntă pe derbedeii clasei, pentru că dreptatea i se pare foarte importantă. De asta se şi împrieteneşte cu Caspar, un băiat fără adăpost pe care încearcă să-l ajute. Cu un optimism fără margini, Rocca dovedeşte, ajutată de noii ei prieteni, că şi copiii au puterea de a schimba lumea.

  19:30 | proiecție de interior
  Amanda
  Mikhaël Hers | Franța, 107′
  Cu: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb

  La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.

  21:45 | proiecție în aer liber
  Le Fidèle
  Michael Roskam | Belgia, Franta, Olanda, 130’
  Cu: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck, Igor van Dessel

  Când Gigi o întâlneşte pe Bibi la cursele de cai, e dragoste la prima vedere. Dar curând soarta îi desparte. Feroce şi loiali, pentru dragostea lor Gigi şi Bibi trebuie să lupte împotriva raţiunii şi a neajunsurilor lor. Dar cât vor rezista ei? Până unde vor merge pentru a salva ceea ce poate s-a şi pierdut deja?

  Duminică, 4 august

  17:00 | EducaTIFF | proiecție de interior
  Noi, coioții
  Hanna Ladoul| Franța, SUA, 87’
  cu: Morgan Saylor, McCaul Lombardi, Betsy Brandt

  Amanda şi Jake se iubesc şi vor să o ia de la capăt în Los Angeles. Vor face ei alegerile potrivite? Primele 24 de ore din noua lor viaţă îi va purta de-a lungul şi de-a latul oraşului, oferindu-le mai multe surprize şi probleme decât s-ar fi aşteptat.n Saylor, McCaul Lombardi, Betsy Brandt

  19:30 | proiecție de interior
  Vieți duble / Doubles vies
  Olivier Assayas | Franța, 108′
  Cu: Juliette Binoche, Guillaume Canet

  Pare aproape imposibil să regăsești în același film referințe la Star Wars, Taylor Swift și ideile filosofice ale lui Theodor Adorno, dar Assayas reușește strălucit acest lucru.

  Povestea este a unui editor de succes, silit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața în sine pare să se modeleze zilnic în funcție de social media.

  21:45 | proiecție în aer liber
  Jocuri de putere / El Reino
  Rodrigo Sorogoyen| Spania, Franța, 131’
  cu: Antonio de la Torre, Bárbara Lennie, Monica Lopez, Jose Maria Pou

  Manuel Gómez Vidal este un politician popular în regiunea sa: are o poziţie socială de invidiat, o familie iubitoare, prieteni mulţi şi carismă. Manuel este, în acelaşi timp, un politician corupt care s-a înfruptat ani din zile din bani publici. După ce încearcă să muşamalizeze cazul unui asociat, Manuel rămâne expus. Spre surprinderea sa, colegii de partid îl consideră singurul vinovat. Dar nu se va preda. Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.