joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Caravana pentru donare de sânge „O șansă pentru viață” va ajunge la Arad

  de Special Arad | 23 iunie 2014, 5:28 PM | Știri Arad

  0

  Asociatia React si Vodafone Romania impreuna cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Arad, anunta organizarea unei sesiuni mobile de donare de sange marti, 24 iunie 2014, in fata Primariei Arad, intre orele 8.00 – 13.00. Aceasta  sesiune face parte din caravana „O sansa pentru viata”, care va ajunge in acest an in peste 20 de orase din Romania.

  Toti aradenii care indeplinesc conditiile pentru a fi donator sunt asteptati sa doneze sange benevol (fara tichete valorice), in unitatea mobila care va fi amplasata in fata Primariei Arad. Unitatea mobila este un autobuz special compartimentat si dotat pentru a asigura circuitul necesar pe care trebuie sa il parcurga un donator de sange.

  Sangele recoltat in cursul zilei de marti, va fi folosit pentru pacientii cu arsuri grave sau cei care sunt supusi unor operatii complexe, pentru bolnavii de leucemie si pentru victimele accidentelor rutiere. Statisticile arata ca, in Arad, lunar, necesarul de sange ar fi acoperit de 1000 de donatori. Prin cei 450 ml recoltati de la un singur donator, pot fi ajutate sa se recupereze pana la trei victime.

  Orice persoana care doreste sa doneze sange trebuie sa fie sanatos si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  – sa aiba varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani

  – sa aiba greutatea in intervalul  50 – 100kg pentru femei si 60 – 100kg pentru barbati

  – trebuie sa nu fi suferit in ultimele luni interventii stomatologice sau chirurgicale

  – sa nu aiba/nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii,

  – femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala

  – sa nu fi consumat alcool in ultimele 48 de ore.

  Inainte de donare se recomanda consumarea unei cani cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent (legume, fructe dar fara multe proteine si grasimi). Nu se fumeaza inainte si dupa donare cu o ora.

  In urma donarii, sangele donatorului este improspatat, imunitatea organismului creste, riscurile de paralizie si de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.

  Mai multe informatii despre donarea de sange gasiti pe www.pentruviata.org

  Ofera o sansa pentru viata! Doneaza sange!

  Programul de donare de sange “O sansa pentru viata” derulat de Asociatia React si Vodafone Romania a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, in cadrul programului au fost recoltati mai mult de 60.000 de litri de sange care au salvat peste 170.000 de vieti omenesti. De asemenea, in anul 2010, Centrul de Transfuzii Bucuresti a primit o autosanitara complet echipata, iar in 2012 si 2013 au fost renovate parterul si etajul I al Centrului de Transfuzii Bucuresti. Investitia totala in programul “O sansa pentru viata” este de peste  430.000 de Euro.

  ***

  Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in patru domenii: sanatate publica, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 13 premii de excelenta – nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 200.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro .

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.