luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Caravana Docuart servește arădenilor documentare pe tavă… și un pic de ficțiune | FOTO

  de Tomck@t | 22 aprilie 2017, 4:58 PM | Cultură | Film

  0

  Prima jumătate a proiecțiilor Docuart s-a „consumat” vineri seara, iar arădenii au demonstrat că sunt „consumatori” adevărați de documentare. 

  Caravana Docuart a ajuns anul acesta la a 4-a ediție, dar este pentru prima oară prezentă și la Arad, la Cinema Arta. Evenimentul a debutat ieri seara cu un publicul numeros și cu o mică „eschivă” din sfera filmului documentar, cu proiecția filmului de scurt metraj „Pădurarul”, prezentat în premieră în cadrul Caravanei și realizat de arădeanul Norbert Fodor (sau Colbert Nodor, numele de scenă). Motivul pentru care „Pădurarul” și-a găsit un loc în selecția Docuart este că evenimentul promovează în mod special tinerii regizori ieșiți din băncile facultății, iar scurtmetrajul de ficțiune al lui Norbert Fodor are ca laitmotiv producerea unui film documetar. Nu în ultimul rând, deși Norbert locuiește în prezent la București, „Pădurarul” a fost filmat parțial la Arad, iar co-producători sunt arădenii de la Asociația CitiZenit și instituția care a finanțat filmul a fost Centrul Municipal de Cultură Arad. După proiecția primului film, publicul arădean a putut să-i adreseze câteva întrebări echipei de producători și colaboratori ai producției, în cadrul unei sesiuni de Q&A.

  Celelalte cinci filme proiectate ieri seara au fost în schimb 100% documentare, primele trei având durata de doar 10, 12, respectiv 18 minute, iar ultimele două de câte o oră. Este vorba de filmele „Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea” de Alex Pintică, „Stories in tea cups” de Mirona Radu (care, de asemenea, a avut parte de o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de regizor), „10:34 to Belgrade” de Ioana Grigore, „100 de Movile” de Max T. Cioră și „Ultimul căldărar” de Cosmin Bumbuț și Elena Stanc.

  Urmează, astăzi:

  Docuart continuă astăzi, tot la cinematograful Arta și tot cu intrare liberă, cu programul următor:

  16:30 – Perfection Is Forever de Mara Trifu (2015, 18 min)

  17:00 – Angela de Botond Püsök (2015, 33 min)

  17:30 – Human Places de József László (2016, 70 min) + Q&A

  19:00 – În căutarea tatălui pierdut de Ionuţ Teianu (2016, 60 min)

  20:15 – Imagini din vis de Sorin Luca (2016, 78 min) + Q&A cu protagonistul filmului Rodion-Ladislau Rosca

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.