sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cântărirea dinamică și amenzi triplate pentru cei care depășesc tonajul admis pe drumurile județene

  de Mihai Todoca | 24 aprilie 2023, 3:18 PM | Administraţie

  0

  De mulți ani se discuta/dorea înăsprirea legilor pentru transportatorii care încarcă peste limită camioanele distrugând drumurile județene. O dată ce s-a început lucrul la drumul Arad-Șiria au început și controalele, unde camioanele erau cântărite de către echipaje mixte formate din angajați ai CJA-ului și polițiști. Acțiunile aveau un oarecare efect benefic, dar și acesta de scurtă durată, șoferii anunțându-se între ei de prezența echipajelor. Mai mult decât atât, practica refuzului cântarului și asumarea unor amenzi derizorii au facilitat continuarea circulării camioanelor supraîncărcate.

  Una din problemele majore care se pot desprinde din aceste supratonaje care ajung să distrugă chiar și drumuri nou construite, este pierderea garanției date de constructor. Firma care execută lucrările de asfaltare dă beneficiarului o garanție beneficiarului (în cazul nostru CJA) de „X” ani, în anumite condiții de trafic și tonaj. Dacă nu se respectă tonajul, și nu se respectă, drumul se distruge din cauza nerespectării unor condiții impuse de garnație, și astfel orice intervenție ulterioară ar trebui să vină din buzunarul beneficiarului.

  Inițiativa legislativă a liberalilor Sergiu Bîlcea, Marian Crușoveanu și Glad Varga permite, printre altele, cântărirea dinamică a camioanelor. Aceasta și cu dublarea (triplarea în unele cazuri) a amenzilor îi vor face pe transportatori să se gândească de două ori înainte de a supraîncărca flota de camioane. Cu toate acestea, președintele CJA, Iustin Cionca spune că nu se află în război cu transportatorii, ci doar dorește protejarea investițiilor făcute pe bani europeni.

  CJA are în plan pe viitor să mai transfere porțiuni din drumurile județene către administrațiile locale, deoarece ele sunt județene doar pe hârtie, în fapt ele fiind comunale.  Totodată, primăriile din județ vor putea, de acum înainte, să deconteze lucrările de întreținere a drumurilor (rigole, șanțuri, tuns iarba etc), ușurând munca CJA-ului.

  Întrebat cum au motivat votul împotrivă colegii din AUR și USR, Sergiu Bîlcea ne-a răspuns că nici el nu înțelege, menționând că tocmai președintele comisiei de transport, Cătălin Drulă, fost ministru al transporturilor, a trebuit convins de către ceilalți colegi, să introducă pe ordinea de zi proiectul de lege.

  Însă, până când legea va produce efecte, drumurile județene vor fi „păzite”, tot în stilul vechi, iar asta deoarece vor trebui organizate licitații pentru a vedea care este mai exact mecanismul ales de autoritatea contractantă pentru a implementa „cântărirea dinamică”.

  Mai multe despre lege AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.