vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivCangrene mioritice… Aradul, vinovat fără vină în sistemul de pile și relații din fotbalul românesc. Uite, (și) de aceea ne uităm la televizor la Mondial

    de Lucian Dănilă | 21 iunie 2018, 1:48 PM | Recomandările editorilor | Sport

    2

    Un caz frustrant într-o perioadă în care oricum microbistul român este frustrat de faptul că naționala României lipsește de la Mondialul de fotbal din Rusia. Un caz care ne arată una dintre cauzele pentru care fotbalul și sportul românesc este în regres, un caz care ne arată că valoarea nu primează în sistemul de selecție de la orice nivel…

    Aradul este vinovat fără vină în acest caz, iar oficiali și nu numai din fotbalul arădean își pun și ei întrebări despre cum a fost posibil așa ceva…

    Totul pleacă de la sistemul de selecție pentru lotul național Under 15, generația de copii născuți în 2004, o generație la care Aradul a dat o campioană națională, Atletico (acum UTA), și propune pentru viitor câțiva fotbaliști talentați cum ar fi Cătălin Vulturar, David Petruț, Ahmetercan Ekmekci, Mihai Cristian, Ștefan Ursu sau portarul Vlad Tirian. Ultimul dintre ei, Tirian, a fost declarat cel mai bun portar din România la vârsta lui după ce Atletico a câștigat în 2015 finala pe țară contra celor de la Academia Hagi.

    În toamna anului trecut a început selecția națională pentru lotul național Under 15 despre care vorbeam. S-a plecat de la fiecare județ în parte, iar la Arad au fost selectați mai mulți copii care au fost împărțiți în două echipe pentru a putea fi selecționată o singură echipă care să reprezinte Aradul în confruntarea cu selecționatele județelor Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

    Selecționata Aradului a jucat șase meciuri, câte două (tur-retur) cu fiecare dintre selecționatele județelor amintite mai sus. Cei doi antrenori arădeni care s-au ocupat de această selecție au fost Flavius Moisă și Cristian Sculici, iar din partea Federației a venit Gheorghiță Geolgău (foto sus, cel cu șapcă galbenă), fostul fotbalist al „Craiovei Maxima” de la începutul anilor 80, celebru pentru golul marcat la Kosice împotriva Cehoslovaciei, gol care a asigura calificarea României la Euro 84.

    Până aici nimic anormal, lucrurile evoluând așa cum era stabilit la început. După aceste jocuri zonale, care s-au disputat în toată țara, federalii au ales un număr de 155 de fotbaliști pentru un nou trial care are loc în aceste zile la Tărlungeni, din cei 155 urmând a fi selectați un număr de 40 de fotbaliști pentru configurarea lotului. Pe adresele cluburilor arădene au venit telegramele: cinci pentru UTA și două pentru Viitorul Arad. Astfel, la Tărlungeni au plecat Cătălin Vulturar, David Petruț, Mihai Cristian, Ștefan Ursu și portarul Adrian Brânda de la UTA; Raul Borhan și Alex Adamcsik de la Viitorul Arad. Portarul Vlad Tirian nu a fost selectat, fiind preferat rezerva sa de la Arad, un portar de la Hunedoara și un altul de la Timișoara.

    Ca o paranteză spunem că Vulturar, Petruț, Cristian Mihai și Ekmekci au făcut parte în zilele trecute din lotul echipei UTA 2003 care s-a calificat în finala campionatului național care se va disputa sâmbătă la Buftea, împotriva celor de la FCSB. UTA 2003, pregătită de Radu Mărginean și Dinu Donca, a câștigat turneul semifinal de la Suceava, iar FCSB pe cel de la Craiova.

    La Tărlungeni arădenii au avut parte totuși de o surpriză: portarul Adrian Brânda. Acesta a participat la un singur joc dintre cele șase, cel de la Reșița, iar Vlad Tirian și celălalt portar arădean, de la Viitorul, Mario Țica, au apărat și mai mult și mai bine după cum ne-a relatat unul dintre antrenorii selecționatei arădene. Brânda nu a fost recomandat pentru selecția de la Tărlungeni de nici un antrenor!

    tirian

    Cum a ajuns Adrian Brânda la ultimul trial pentru selecția lotului național în condițiile în care a participat la doar un meci din șase ale selecționatei Aradului și nici nu a fost recomandat de antrenori? Ne putem gândi la orice, ne putem gândi – evident – că sistemul plaselor spre FRF este încă activ, că cei care ar trebui să fie preocupați de criterii de valoare omit acest lucru, că în aceste condiții fotbalul românesc și sportul din țara noastră în general nu are nicio șansă de progres…

    Nu avem nimic cu copilul Adrian Brânda. Nici măcar nu îl cunoaștem, dar cu toții spun că valoric este sub Vlad Tirian de exemplu, ca să ne referim chiar la colegul său de club. Adrian Brânda nu are nicio vină că a ajuns acolo, vinovați de astfel de practici sunt oficialii FRF și probabil chiar părinții sau apropiații copilului.

    Brânda ar putea ajunge peste zece ani un nou Buffon sau Iker Casillas, ar putea deveni cel mai bun portar pe care l-a avut vreodată România, dar în momentul de față el nu ar avea ce să caute la trialul de selecție al lotului național Under 15 în primul rând pentru că nu a parcurs etapele de selecție.

    Astfel de practici dăunează sportului, dăunează fotbalului și progresului, mulți copii talentați renunță la sport tocmai pentru că aici, pe plaiul mioritic, criteriile de valoare nu au nicio valoare… Cangrenele mioritice se pare că nu mai au niciun leac.

    Și uite (și) de aceea noi ne uităm la televizor la Campionatul Mondial…

    UPDATE

    Pregătit la câteva antrenamente de antrenorii de portari Vasile Sin (acum la Turnu Măgurele) și Dan Țapoș, Adrian Brânda ar fi putut ajunge la selecția pentru lotul național recomandat de unul dintre cei doi.

    Unul dintre cei care s-au ocupat de selecție a fost Dan Oprescu, bun prieten cu Vasile Sin, antrenorii de portari ai clubului UTA până în iarnă.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sunt multi copii în arad foarte talentați, poate mult mai talentați decât cei aleși, dar spre ghinionul lor nu au părinți ca bani care sa finanțeze clubul, antrenorii sau sa plătească șpăgi și articole în presa pentru a-și lauda odrasla.
      Promovați adevăratele valori ca e plina tara de nonvalori și beizadele .
      Sprijiniți copiii săraci și talentați !

      +10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.