vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Când rahatul face legea într-o clădire istorică din Arad | Foto • Video

    de Raluca Medeleanu | 21 martie 2023, 7:52 AM | Recomandările editorilor | Reportaj

    1

    O să îi spunem D.T. pentru că nu vrea ca numele să fie public, dar cazul în sine considerăm că merită atenția publică. Așadar, D.T. a cumpărat în 2019 un apartament situat la parterul imobilului cu nr. 17 de pe str. Cicio Pop din centrul municipiului Arad, iar până anul acesta nu a avut probleme. Din februarie însă, viața ei a devenit un coșmar, fiind nevoită zilnic să curețe apa cu rahat care se scurge prin tavan, direct din canalizarea vecinului de la etaj.

    Arădeanca a intenționat să vândă apartamentul de la parter de ceva vreme. Nefiind adresa ei de domiciliu, a aflat de probleme direct de la agentul imobiliar, care a sunat-o la telefon în 2 februarie și i-a descris dezastrul din apartament. Apa care s-a prelins de la etaj era deja de aproape 10 cm pe jos, peretele era ud, parchetul era umflat și canapeaua udă. De atunci, problema a rămas aceeași, canalizarea se scurge în continuare la ea în apartament, prin tavan, întrucât i se impută că ar fi vina ei.

    „Zilnic mă duc și spăl, stau cu geamul deschis! Nu știu cum mai rezist cu nervii, s-ar putea să o iau razna în curând! E horror! Nu am ce face, decât să merg să curăț. Un proces în instanță durează ani de zile, de ce nu pot niște instituții să-i zică: ori oprești apa, ori te evacuăm!? Nici nu îmi vine să mă mai duc acolo. Azi nu am fost, mă mai duc peste două zile, îți dai seama ce voi găsi! Încontinuu curge!”, ne-a spus femeia.

    Vecinul de la etaj ar fi cu probleme psihice

    D.T. ne-a spus că, de ani de zile, vecinul de la etaj, un vârstnic despre care aflăm că ar fi și cu probleme psihice (informație confirmată și de administratorul imobilului), nu folosea toaleta din apartament, căci deși exista, ar fi fost desființată după un incendiu. În schimb, utiliza un closet care se află în curtea imobilului. La începutul acestui an însă, vecinul vârstnic a chemat muncitori care au conectat din nou wc-ul la canalizare și au dat drumul la apă. De atunci au început problemele, cel mai probabil din cauza fisurării țevii vechi de fontă care se află între tavanul ei și planșeul vecinului, în spațiul comun dintre grinzi.

    Arădeanca l-a contactat de mai multe ori pe vecin să-i aducă în atenție situația, însă acesta a susținut că problema nu este de la el, astfel că nu are pentru ce să plătească reparațiile. A refuzat și să oprească apa.

    „L-am întrebat cine plătește și a zis că nu plătește nimeni, că noi ne-am înțepat în canalizare. Canalizarea trece la nivelul unor grinzi, țeava fiind din fontă, e veche, de când s-a făcut clădirea, de mai bine de 100 de ani. Canalizarea coboară și ajunge într-o pivniță, dar acolo s-a schimbat toată tubulatura, au schimbat-o meșterii aduși de vecin, e nouă, doar deasupra prin grinzi nu au mai schimbat. După ce am dat jos tavanul de rigips și vata minerală, am observat și o grindă înnegrită, ruptă. Am chemat un expert, a făcut expertiză să constate grinda ruptă”, ne-a spus D.T.

    Cităm dintre concluziile notate în expertiză: „Avariile produse la planșeu se datoresc în mod exclusiv incendiului și scurgerilor de ape din instalații de la apartamentul de deasupra apartamentului nr.1. Proprietara apartamentului nr.1 nu a efectuat nicio intervenție la planșeu în afara desfacerii parțiale a rigipsului montat pe schelet metalic pentru identificarea avariei. Starea tehnică a planșeului nu permite utilizarea apartamentului nr. 1 de către proprietară”.

    Bătrânul s-a năpustit asupra ei cu o bară de fier

    În 14 martie, după ce apa s-a tot prelins, cu miros tot mai înțepător, s-a întâmplat și „ploaia de rahat” pe care o puteți observa în video. Oripilată de ceea ce vede, împreună cu soțul ei s-au dus la vecin să-l determine să oprească apa, însă vecinul a ieșit pe casa scărilor cu o țeavă de fier.

    „Oprește apa!”, a strigat locatara și soțul ei către vecin. „Nu o opresc! Te arunc jos! Fu**-ți gura mă-tii să o f*t!”, strigă vecinul vârstnic, ieșind din apartament pe casa scărilor, cu o bară metalică în mână, fluturând-o către ei. „V-am zis săptămâna trecută să vă reparați țeava! La voi curge apa, nu la mine!”, a strigat vecinul vârstnic.

    Imobilul nici măcar nu avea asociație de proprietari până anul acesta

    Contactat de Special Arad, administratorul imobilului, care între timp și-a dat demisia din cauza scandalului dintre cei doi vecini, ne-a spus că abia de anul acesta se ocupă de imobil, fiind interesat de renovarea clădirii istorice. „Noi am constituit asociația în 11 ianuarie 2023… Pot să înțeleg că doamna are o problemă. Da, este lăsată grinda, dar de ce nu desface stinghiile să vedem ce e cu țeava? Ea nu vrea să dea acces, ci a ales să facă reclamații”. Fostul administrator susține că nici nu consideră că era de datoria lui să intervină, problema fiind strict între cei doi vecini, din moment ce restul locatarilor au apartamentele pe partea cealaltă a imobilului, cu o altă țeavă de canalizare care nu are probleme.

    „Cum să am obraz să cer restul proprietarilor să plătească?”, a întrebat retoric acesta. Întrebat fiind dacă măcar a luat măsura de a opri apa în apartamentul vârstnicului până se rezolvă problema, a zis că nu are cum lăsa o persoană fără sursă de apă.

    „Omul a fost la tratament la psihiatrie… Nu pot să-i opresc accesul la baie!”. „Chiar dacă e o avarie?”, l-am întrebat. „Nu-l puteam lăsa fără apă!”, a susținut fostul administrator. Acesta a mers însă cu un muncitor într-un control în apartamentul femeii, dorind să înlăture și grinzile pentru a verifica direct țeava, însă nu a primit acordul ei să intervină. Femeia a motivat că o intervenție neautorizată la structura de rezistență este ilegală, chiar de natură penală, fără o autorizație prealabilă, mai ales fiind vorba de o clădire istorică. Ea susține că i-a sugerat ca asociația de locatari să facă demersurile necesare pentru obținerea unei autorizații în regim de urgență la Primărie, dar că administratorul ar fi refuzat ideea.

    apartament cicio pop 17 rahat se scurge
    (Așa arăta apartamentul cu o cameră înainte de probleme, iar în dreapta puteți observa daunele)

    Administratorul acuză că ea a tăiat țeava

    Vecinul, la fel ca și fostul administrator, o acuză că ea ar fi vinovata, că ar fi tăiat țeava, însă femeia susține că nu a intervenit cu nimic la tavan, nici nu a desfăcut planșeul, doar l-a izolat cu rigips, ceea ce reiese și din expertiza pe care a plătit-o femeia. În schimb, atunci când a înlăturat rigipsul, a observat că între grinzi e plin de moloz și diferite textile. „Astea nu puteau fi băgate de jos în sus! Sunt și bucăți de cărămidă acolo, care nu aveau ce căuta. Deci numai că au intervenit muncitorii de sus, dar acum încearcă să ne bage măgăria asta nouă în spinare!”, ne-a spus femeia.

    Administratorul nu s-a lăsat convins de cele stipulate în expertiză, negându-i pur și simplu autenticitatea. Pe de altă parte, a solicitat Primăriei să afle dacă arădeanca a efectuat modificările din apartament în urma unei autorizații și a aflat că nu. Acesta este argumentul pe care administratorul ni l-a adus atunci când a susținut că e convins că ea a tăiat țeava. Spațiul pe care aceasta l-a cumpărat nu are destinație de apartament în CF, fiind inițial un depozit al spațiului comercial dinspre stradă, fără toaletă, astfel că ea s-a legat de canalizare ulterior, când a construit baia.

    D.T. a recunoscut că modificările pe care le-a făcut în apartament au fost fără autorizație, însă că a aplicat doar niște pereți falși de rigips și stratul de rigips aplicat peste tavan, nicidecum intervenție la o țeavă care se află direct între grinzi, deasupra tavanului real al apartamentului.

    „De 5 săptămâni au găsit modalități ca să nu facă nimic, practic s-a accentuat acolo totul! La început nu mirosea așa. Apartamentul ăla nu va mai putea fi folosit decât dacă se schimbă tot, toată instalația, toți pereții. Practic s-a accentuat cu bună știință toată distrugerea și eu m-am rugat de asociația de proprietari să facă ceva. Toți îmi zic să mă duc în instanță. O să mă duc, dar până mă duc în instanță trebuie oprită apa! Nu mi-am putut imagina că așa ceva poate fi posibil! Să-ți curgă rahat prin tavan! Că-ți mai refulează prin baie ar fi fost una, dar prin tavan?!”, s-a plâns locatara.

    Femeia a fost reclamată la Garda de Mediu pentru fecalele vecinului

    grinda rupta si inundatie str cicio pop 17

    Fostul administrator nu o percepe pe D.T. drept o victimă, ci o consideră pe ea fiind vinovată pentru întreaga situație. Mai mult, ne-a informat chiar că a reclamat-o la Garda de Mediu, întrucât „refuză conectarea la canalizare și totodată a scos în curte pe părțile comune parchet, saltea, vata minerală și alte asemenea, toate îmbibate cu materiale fecale. La ora actuală, situația creată este de natura de a afecta sănătatea publică”, a semnat administratorul condominiului în sesizarea către DSP trimisă în 22 februarie.

    Observând că nu poate rezolva problema nici cu vecinul, nici cu asociația de proprietari, D.T. și-a îndreptat inițial atenția către Biroul Asociații de Proprietari de la Primărie și la Poliția Locală. Primăria încă nu i-a trimis niciun răspuns (depășind termenul de 30 zile), iar Poliția Locală – căreia i s-a plâns de ostilitatea asociației de locatari – a făcut un control în urma căruia nu a constatat nereguli cu privire la asociație.

    Inspectoratul de Stat în Construcții obligă asociația de proprietari, nu locatara, să ia măsuri de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii

    cladire istorica str cicio pop nr 17 arad

    Instituția care a reacționat însă în urma seriei de plângeri depuse de D.T. a fost Inspectoratul Județean în Construcții, care s-a deplasat la fața locului, a constatat problemele (îndeosebi situația îngrijorătoare a grinzii rupte) și a emis un raport prin care dispune măsuri de urgență care să fie stabilite în urma unei expertize a întregului imobil (pentru a fi depistate și alte potențiale probleme).

    Fostul administrator ne-a spus că locatarii nu sunt de acord cu realizarea unei expertize și că nici el nu consideră normal să se ceară tuturor locatarilor să achite aceste cheltuieli, argumentul fiind că nu a fost cerută o expertiză nici în momentul în care s-a făcut solicitarea de a renova fațada clădirii, în urmă cu ceva timp. De menționat că la ora actuală, proprietarii se pregătesc și să reabiliteze fațada, astfel că e de la sine înțeles că nu își doresc plăți suplimentare.

    Cu toate acestea, Inspectoratul de Stat în Construcții le-a dat ca termen data de 28 martie pentru a se conforma, în caz contrar urmând să amendeze asociația de proprietari. Observăm că instituția dispune ca plata să fie efectuată de întreaga asociație de locatari (din moment ce grinda este situată între apartamente – spațiu comun al condominiului – nu într-un apartament anume) și nu o nominalizează pe D.T. pentru plata expertizei, reparațiilor ori a potențialelor amenzi.

    Cităm din raportul emis de Inspectoratul de Stat în Construcții:

    „Măsuri dispuse: Asociația de proprietari Cicio Pop 17 va face demersurile necesare în vederea punerii în siguranță a construcției prin măsuri de primă urgență; astfel se va efectua o expertiză tehnică de către un expert atestat M.D.L.P.A. și se vor realiza, de către persoane calificate, măsurile de punere în siguranță a clădirii, rezultate a fi necesare în urma expertizării, în baza unei autorizații de construire obținute în regim de urgență. Termen: 28.03.2023. Răspunde: Asociația de proprietari Cicio Pop 17 din Municipiul Arad”.

    raport inspectoratul de stat in constructii str cicio pop 17

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.