Când arta mușcă din cotidian. Ultima ispravă marca Citizenit cu Ocu și opt tineri arădeni





Pune un pic de culoare pe tine, ieși din cotidian și altfel vei vedea și te va vedea lumea. Colorează viața chiar și atunci când, sau mai ales atunci când ți se pare că totul e gri. A fost cu mult gri și mult cotidian îmbâcsit până de curând pe zidurile din Piața Mihai Viteazul, cunoscută arădenilor drept Piața Mică. De vineri, de fapt încă de luni, dar mai ales de vineri, o parte din Piața Mică nu mai e Piața Mică pe care o știm. Nu mai e nici gri, nici cu cotidian îmbâcsit, ci o pată imensă de culoare cu ochi care ți se uită direct în inimă.
Culoarea care mușcă din Piața Mică
Arta a mușcat din zidurile de cărămidă, ponosite, îngerite de timp și neglijate de ani întregi, ale Pieței Mici. Cei care au trecut pe acolo zilele acestea, cât timp cel mai recent proiect Citizenit s-a derulat chiar pe acele ziduri, au avut numai cuvinte de laudă de adresat. Taciturnii au zâmbit, vorbăreţii nu s-au oprit din laude, iar tactilii i-au îmbrăţişat pe tinerii care au pictat, care şi-au pus amprenta aici. Ocu, cu părul ei vâlvoi şi acoperită cu stropi de culoare, a plutit parcă, cinci zile, pe trotuarul care mărgineşte peretele din cărămidă, azi operă de artă.
Atelierul de artă murală marca Citizenit
Cine e Ocu? Ocu e artistul plastic invitat de Asociația Citizenit să țină atelierul de artă murală din Piața Mică. Atelier în cadrul căruia au fost selectaţi opt tineri care, sub îndrumarea lui Ocu, au început să pună pată cu pată, linie cu linie, artă pe artă peste cotidianul niţel ponosit din Piaţa Mică, singura piaţă încă în viață din Arad.
„Am inițiat un nou proiect foarte drag nouă, care adună sub aceeași umbrelă mai multe concepte, activități și valori în care credem. Săptămâna aceasta am deschis atelierul de artă murală cu Ocu, unde opt tineri artiști locali și-au exprimat creativitatea pe zidurile pieței Mihai Viteazul din Arad; urmează apoi o expoziție dedicată unei lucrări murale semnată de Recis – talentatul muralist care se întoarce în Arad cu forțe proaspete; și plănuim o seară dedicată artelor urbane cu artist talk Recis, proiecții de film și concert într-o locație cool din Arad.
Nu în ultimul rând, punem la cale un tur ghidat al muralelor arădene, așa că rămâneți aproape de noi!”, a fost şi este pe mai departe oferta tinerilor de la Citizenit.
„Alternative Creative Urbane”, pentru că acesta e numele noului proiect al Asociației Citizenit, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și e un proiect care intră direct în inimile arădenilor. Un pic de culoare nu strică nicăieri. Mai ales pe zidurile obosite ale unui oraș care e gri și în zi de sărbătoare.
Ce rămâne după ce artiștii pleacă
Ce veți vedea de acum înainte dacă treceți pe lângă peretele pieței, cel pe care îl poți vedea dacă vii, de pildă, de la Biblioteca Județeană, după munca de cinci zile a artistului plastic Ocu și a celor opt tineri arădeni? Câteva cuvinte cheie transpuse în pictură: „plante, legume, fructe, flori, piață, producții locale, comunitate, natură, iubire”. Totul a pornit de la planurile asociației și de la sugestia pe care Ocu a adresat-o tinerilor artişti arădeni aleși, în cadrul unei selecţii publice, pentru a fi parte a acestui atelier de artă murală:
„Vom călători într-un univers al imaginației, unde plantele devin personaje și legumele prind viață. Vom aduce în scenă fructele și elementele tradiționale pentru a le interpreta și personifica. Fiecare dintre noi va contribui cu idei și viziuni proprii, fără limite și constrângeri. Gândiți-vă la această schiță ca la o călătorie creativă, unde suntem deschiși să privim lucrurile din perspective neconvenționale și să explorăm neîncetat. Lăsăm deoparte orice cunoștințe preexistente și pătrundem într-un teritoriu de libertate a imaginației”.
Şi aşa a şi fost: au fost câteva idei clar conturate, tinerii artişti arădeni au venit cu schițele lor, fiecare a avut câte un spaţiu al lor, generos, pe peretele care mărgineşte piața, iar împreună cu Ocu au încercat ca ideile şi dorinţele fiecăruia, pornind de la tema aleasă „Anima Mundi” („Sufletul lumii”), să devină un tot care să-ţi fure privirea.
Aprecieri din partea arădenilor
Arădenii care au trecut prin zonă au fost impresionaţi de transformare. Cât am stat noi aici, la atelierul de artă murală, pentru scurte discuţii cu neobosiţii Citizeniţi şi cu Ocu, mai mulţi arădeni le-au strigat peste umăr (parcă un pic ruşinaţi să vorbească faţă în faţă cu artiştii), câte un „bravo”, câte un „foarte frumos, copii” iar asta ne-a adus nouă zâmbetul pe buze.
„Am avut reacţii foarte pozitive, încă de luni de când am dat startul atelierului. Toată lumea e mega încântată. Toți spun: ce bine că aţi făcut asta, era un loc aşa urât, un perete murdar, anost, pe care nu îl priveai. Și așa și e: acum se opreşte lumea, se uită, să vadă ce simboluri sunt, ce elemente, ne întreabă”, ne-a detaliat interacțiunea cu trecătorii Ocu.
Un neloc și regenerarea sa
„Am transformat un loc underground, părăsit un pic, dar super-important pentru comunitate, unde-i găsim tot timpul pe <locals>, un loc care adună oameni, lăsat în paragină din punct de vedere vizual, aşa cum se întâmplă peste tot în locuri de acest gen din România (în pieţe agroalimentare – n.r. ), în ceva care prinde viaţă. Prin artă se poate regenera orice spaţiu. Desigur, cred că un proiect de gen, de regenerare a unei pieţe, e mult mai complex, poţi şi prin artă să regenerezi, dar e nevoie de mai mult.
Arta contribuie, însă, face locul mai atractiv, face din neloc un loc cu viaţă. Asta ne-am şi propus încă de la început cu acest atelier. Fiecare din cei opt artişti a venit cu câte o schiţă, pe tematica piaţă, natură, vegetal, dar am încercat să găsim conexiuni între schiţe şi locaţie, conexiuni cu ce se întâmplă în interior, pentru că e foarte important acest lucru, ca orice lucrare pe care o faci în spaţiu public să ţină cont de istorie, de viața de aici”, ne-a declarat Ocu.
Tinerii care pot face bine România
Cum au fost tinerii artişti arădeni care au lucrat cu Ocu şi cu Citizenit în acest nou proiect? „Au fost foarte faini, cu multă energie, curioşi, au prins multe chestii foarte repede, smart kids, deşi nu mai sunt kids, mi-a plăcut tare să lucrez cu ei”, a spus Ocu.
Atât de faini încât să crezi că România se va putea schimba datorită lor, a tinerilor faini din ziua de astăzi, ne-am întrebat noi şi am întrebat-o şi pe artistă: „Toate generaţiile de acum sunt pe un alt vibe, vin cu multă informație în spate, mai dezvoltaţi decât generațiile vechi, mai deschiși. Așa că simt că e o şansă ca ei să schimbe România. Indubitabil, se schimbă treptat țara asta”.
Alessia Zoldi, Alexandru Buhai, Andrada Leonte, Cătălin Rus, Eduard Constantin, Laura Mereuți, Mia Radu, Vanessa Leszkovici și Ocu au schimbat, pentru început, zidul Pieței Mihai Viteazu.
Un pic de culoare pe suflet
Cu un vibe pozitiv, lângă zidul încins, dar plin de viaţă al Pieţei Mici, lângă sute de tuburi de spray şi lângă artişti relaxaţi, am suprapus cu ochii deschiși micro-zona asta de paradis al culorii peste imaginile din marele Markthall-ul din Rotterdam, am schițat niște planuri duse rău cu pluta cu membrii asociației Citizenit, am visat. Ne-a trebuit câteva ore să revenim cu picioarele pe pământ, să ne întoarcem la griul cotidian, la claxoane, caniculă, la mici și bere.
Dar a meritat să pierdem ora aceea în piaţă, ora în care am pus nițel culoare pe suflet.
Treceți și voi pe acolo dacă vreți să visați cu ochii deschiși: Piața Mihai Viteazul, zidul dinspre Biblioteca Județeană Arad. E parte din „sufletul lumii” acolo, pe un perete cândva scorojit.
Citeşte şi:
Șase picturi murale noi pe Malul Mureșului, grație Asociației CitiZenit
Comentariile portalului
Cât de prost să fii să nu înțelegi nici în ”al 9-lea” cea că rampele sunt ale primăriei și Retim joacă cum le cântă ei. Proiectul “ (...)
Cum masa sa opresti apa calda toata ziua??? Opriti-o noaptea mizeriilor. Sau nu vreti sa platiti spor de noapte muncitorilor???
Si-o merita. Sunt mega nesimtiti majoritatea motociclistilor. Frustrati hormonal. Sigur ne umezim tot cand ii vedem si auzim cum ambaleaza motoarele cu toba taiata.