luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Campania Pro-vaccin „Vaccinează-te informat!”, demarată de Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

  de Special Arad | 14 martie 2018, 8:28 AM | Naţional

  0

  (foto: Playtech)

  Comunicat. În lumina recentelor evenimente, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), forul care reunește 11 organizații studențești medicale, reprezentând în total peste 25.000 de studenți la medicină, dorește să tragă un semnal de alarmă asupra situației precare în care se află rata de imunizare a populației. De asemena, numărul alarmant de mișcări și campanii în spațiul public care încearcă, sub pretextul informării, să inducă frica față de vaccinuri în cetățenii Români, reprezintă un factor care scade eficiența programului național de vaccinare.

   

  Aceste campanii de răspândire a panicii printre părinții bine-intenționați, care doresc să apere interesele copiilor, au dus la o scădere drastică a ratei vaccinării, România aflându-se în perioada 2009-2013 printre țările cu cea mai rapidă diminuare a ratei de vaccinare în populație (studiu Lancet efectuat pe date din ultimii 30 de ani)1. Acest fenomen a condus la cea mai mare epidemie de rujeolă din ultimele decenii, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) raportând 11 123 de cazuri noi de rujeolă până la data de 9 martie 2018, soldându-se cu 40 de decese raportate, copiii mici și sugarii fiind grupurile cele mai afectate de răspândirea bolii3.

   

  Între izbucnirea epidemiei și popularizarea discursului anti-vaccin este o corelație directă, întrucât eficacitatea vaccinării în masă se bazează pe realizarea unei proporții suficient de mari din populație care să fie imună la un anume agent infecțios, împiedicând astfel transmiterea sa la persoanele susceptibile, realizându-se astfel o „imunitate comunitară”4. Pentru virusul care provoacă rujeola (Morbilivirus measles – virusul rujeolic), pragul pentru instalarea imunității de grup este de aproximativ 95%5. FASMR dorește să atragă atenția populației generale asupra faptului că această afecțiune, precum și altele care intră în categoria „bolilor copilăriei”, nu este inofensivă, putând determina complicații grave, în anumite circumstanțe amenințătoare de viață.

  Având în vedere aceste fapte, Federația condamnă eforturile unor grupuri bine-intenționate, dar slab informate și neavizate, care operează contrar interesului public sub stindardul „libertății de alegere”. Considerăm că imunizarea este o datorie civică, actul vaccinării asigurând nu doar protecția individului imunizat, ci și a întregii populații. Refuzul unor grupuri din ce în ce mai mari de părinți de a-și imuniza copiii dă astfel dovadă de indiferență față de oamenii din jur, echivalentă unei condamnări tacite la boală și, în anumite cazuri, la moarte.

   

  Așadar, FASMR, în calitate de reprezentant al viitorilor medici din România, îi îndeamnă pe cei care dezinformează populația privind efectele adverse ale vaccinurilor să își sisteze activitatea. Nu în ultimul rând, Federația dorește să îi încurajeze pe părinții sceptici cu privire la beneficiile vaccinării, să aibă încredere în specialiștii avizați si, totodată, îi felicită pe cetățenii care au luat deja parte la vaccinare pentru spiritul civic și responsabilitatea de care dau dovadă.

   

  În spiritul celor mai sus menționate, FASMR va derula începând cu 13 martie o campanie de informare cu privire la beneficiile, istoria și impactul vaccinării populației. În acest scop, FASMR face un apel către toți actorii interesați să se alăture acestui demers.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.