vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Campania „Ghioceii prevenţiei cardiace”, desfășurată la Ghioroc, a ajuns la final. Vezi rezultatele…

  de Special Arad | 15 ianuarie 2015, 8:29 PM | Ghioroc | Știri Arad

  0

  Știri Arad: „Ghioceii prevenţiei cardiace” a fost o campanie desfăşurată în Ghioroc, în perioada 17 noiembrie – 5 decembrie 2014, structurată pe două planuri: seminarii interactive de informare şi campanie de analize.

  De-a lungul campaniei, au fost testate 549 persoane (63% femei şi 37% bărbaţi), reprezentând 20.9% din populaţia de peste 30 de ani din localităţile Ghioroc, Miniş şi Cuvin. Investigaţiile medicale au avut loc în secţia de paliaţie a SCJU Arad şi în dispensarul din Ghioroc, iar informăriile pe teme de sănătate la pensiunea KonaK din Ghioroc.

  Proiectul s-a încheiat cu succes, rezultatele înregistrate atestând necesitatea realizării acestor proiecte dedicate sănătăţii comunităţii şi iniţiate de autorităţile locale.

  În urma investigațiilor, s-a observat că:
  • Aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet
  • 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterială
  • 41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă

  La discuţiile din cadrul seminariilor desfăşurate pe 13 noiembrie, 26 noiembrie şi 3 decembrie au fost prezenţi dr. Adina Pop-Moldovan, dr. Koos Etelka, prof. dr. Maria Puşchiţa, dr. Cătălin Branc, dr Leontina Barsan, dr Adrian Dărăbanţiu, dr Dorica Sănduţu, dr Cătălin Hreniuc, alături de invitaţii speciali Cornelius Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc, conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager SCJU Arad şi dr Adrian Wiener, director medical SCJU Arad.

  Echipa de proiect a fost reprezentată de 11 asistenţi medicali, care au realizat analizele de sânge şi EKG-urile, şi 7 medici din cadrul SCJU Arad care au oferit consultaţii cardiologice şi au efectuat ecografiile abdominale. La realizarea masurătorilor clinice şi completarea chestionarelor au fost implicate alte 8 persoane. Managementul proiectului a fost asigurat de o echipă de 4 reprezentanţi ai companiei de comunicare medicală Houston NPA.

  Pe perioada campaniei au fost efectuate măsurători clinice la 488 de persoane (greutate, tensiune arterială, înălţime, circumferinţă abdominală), analize de sânge la 507 persoane (uree, creatinină, glicemie, colesterol total, LDL, HDL, trigliceride), EKG la 454 de persoane, ecografii abdominale la 97 de persoane şi consultaţii cardiologice la 394 de persoane.

  În urma consultaţiilor cardiologice au fost recomandate 526 investigaţii suplimentare (Doppler carotidian, IGB, Holter EKG, Holter TA, test de efort).

  Alte rezultate îngrijorătoare: 74% sunt supraponderali (din care 4% au obezitate morbidă), 48.62% din cele 399 persoane care au dat toate informatiile necesare prezintă risc crescut de diabet, 72% au hipertensiune arteriala de diferite grade. Majoritatea participantilor la campanie nu asociaza hipertensiunea arteriala cu bolile inimii.

  În aceea ce priveşte riscul de a dezvolta accidente vasculare coronariane în următorii 10 ani, acesta este prezent la 12.80% din femei, spre deosebire de 61.88% din bărbaţi.

  Campania a fost organizată de Consiliul Judeţean Arad şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, împreună cu membrii Comisiei Consultative din care fac parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică şi Patronatul Medicilor de Familie Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.