Cale liberă pentru baroni! Primarii și președinții de CJ scapă de conflictul de interese!

  de Special Arad | 28 aprilie 2014, 9:15 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  La două luni după ce şi-au votat superimunitate faţă anchetele DNA şi ANI, parlamentarii puterii au aprobat modificarea legii administraţiei publice. Astfel,  aleșii locali, mai ales primarii și președinții de consilii județene, vor avea imunitate în fața legii, asta pentru că nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interes. Legea este modificată în sensul că primarii şi şefii de CJ-uri pot delega atribuţiile de serviciu către funcţionarii publici din subordine.

  Proiectul a fost inițiat n septembrie 2013, Gabriela Firea şi Darius Vâlcov, senatori PSD. Actul normativ a modificat legea 215/2001, a administraţiei publice, fiind introduse următoarele articole: „Art. 65. Primarul poate delega atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului unităţii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective. (…) Preşedintele consiliului judeţean poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile prevăzute la alin. (6) vicepreşedinţilor, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes judeţean”. Legea a fost promulgată pe 13 martie 2014 de preşedintele Traian Băsescu.

  Primarii și președinții CJ – scutiți de conflictul de interes

  O analiză realizată de experţii în legislaţia conflictelor de interese şi incompatibilităţi spune că primarii şi şefii de CJ-uri nu vor mai putea fi acuzaţi de conflicte de interese. Astfel că, dacă primarul deleagă semnarea unui contract al cărui beneficiar este o companie la care fiica sa este asociată,  acesta nu va mai putea fi acuzat de conflict de interese.

  Prin noua prerogativă instituită, respectiv aceea de delegare a atribuţiilor de către primari/preşedinţi consilii judeţene şi către serviciile publice de interes local, aleşii locali nu vor mai încălca dispoziţiile art. 87 din Legea nr. 161/2003, prin participarea în cadrul Adunărilor Generale ale societăţilor subordonate consiliilor locale sau județene, deoarece atribuţiile autorităţilor publice pot fi exercitate în mod direct de către  prestatorii de servicii publice. În acest fel, consiliul judeţean/local nu va mai emite mandate convenţionale de numire a aleşilor locali în AGA de natură să genereze o situaţie de incompatibilitate, ci prestatorii de servicii pot exercita în mod direct chiar atribuţiile pe care ar fi trebuit să le exercite autorităţile administraţiei publice locale.

  Important este că prin această delegare pot fi încheiate contracte de către subiecţii de drept supuşi regimului juridic privind conflictul de interese, plătite din fonduri publice, cu evitarea conflictului de interese.

  În situaţia în care conflictul de interese presupune luarea deciziei sau participarea la luarea acesteia de către alesul local, răspunderea fiind una personală, prin posibilitatea acestuia de a delega atribuţiile nu numai către viceprimar/vicepreşedinte consiliu judeţean, aşa cum era şi în vechea formă dar şi către persoane terţe, este extrem de dificil de identificat şi prin urmare imposibil de sancţionat un potenţial conflict de interese.

  Astfel, se pot genera situaţii în care vor fi încheiate contracte de către autorităţile publice cu societăţi comerciale controlate de aleşii locali. Alesul local poate să delege atribuţii care presupun încheierea de contracte unor persoane care nu au interese personale cu privire la respectivele contracte, dar alesul local să aibă un interes personal sau un avantaj patrimonial din încheierea acestora.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.