Călător pe lângă casă: O zi de plimbări prin locurile interesante ale județului Arad | GALERIE FOTO
„Turism de o zi” este un proiect inițiat în acest an de către Centrul Cultural Județean Arad, care a deschis călătoriile prin județ, luni, cu o excursie pe una din cele 8 rute propuse arădenilor și nu numai (ruta 1: Arad – Vărădia de Mureș – Săvârșin – Petriș).
Vechi biserici de lemn, Castelul Regal și parcul dendrologic de la Săvărșin, o colecție de artă, produse tradționale, o moară de apă și oameni primitori acestea au fost coordonatele unei zile obositoare, dar plăcută și interesantă.
Aflate de sute de ani pe dealurile din Țara Zărandului, bisericile de lemn din Julița, Troaș, Corbești sau Roșia Nouă au fiecare povestea sa, însă toate „vorbesc” despre credința strămoșilor și dragostea lor pentru această țară. Din păcate, doar cea din Roșia Nouă mai este folosită pentru slujbele religioase – preotul Cătălin Craveț fiind, din câte se pare, un om potrivit la locul potrivit – la cea din Corbești sătenii așteptând încă un păstor, edificiul fiind într-o stare bună, inclusiv în interior. Amplasamentul face din biserica din Troaș una mai specială, aceasta intrând, alături de cea din Julița, în patrimoniul Muzeului Țăranului Român.
O oprire pentru suflet este și vizita la casa memorială Eugenia și Eugen Popa, unde se află o semnificativă colecție de artă. Tot la Săvârșin, o plimbare prin parcul dendrologic al Castelului Regal aduce relaxare și liniște, în aceste zile toride de vară, ca de altfel întregul traseu ales de CCJA.
Bineînțeles, o ieșire pe meleagurile arădene nu poate fi întreagă fără a degusta din produsele traționale, atât de îmbietoare în Țara Zărandului, de la siropuri de coarne, soc ori trandafir, cireșată, vinars la plăcinte în țăst.
„Turism pentru o zi” este o călătorie cu sens, care aduce oamenii împreună și le deschide ochii pentru locuri interesante care nu trebuie să fie situate la sute sau mii de kilometri de casă.
Cât costă un astfel de tur organizat?
Prețul pentru un tur organizat, care se face cu minim 15 persoane, pe traseul Arad – Bârzava – Vărădia de Mureș – Săvârșin – Petriș este de 130 de lei, și include transport cu microbus, ghid, intrări (la bisericile de lemn din Julița și Troaș și Parcul dendrologic și Satul Regal din Săvârșin) și o masă la un restaurant din zonă.
Mai multe informații despre tururile ghidate și programări puteți obține printr-un mesaj privat trimis pe pagina de Facebook a Centrului de Turism Arad https://www.facebook.com/cniptarad
Ce alte trasee turistice sunt incluse în proiect?
Prin proiectul „Turism de o zi” se urmărește promovarea potențialului turistic cu scopul creșterii atractivității județului Arad ca destinatie turistică, respectiv acela de a face din județul Arad o destinație pentru turism, împreună cu dezvoltarea durabilă a produselor turistice din zonă.
Oportunitățile turistice ale județului Arad sunt puțin cunoscute la nivel național și, poate, și la nivel local și, de aceea, este necesară dezvoltarea de proiecte și elaborarea unei strategii de marketing la nivel local pentru a face cunoscut potențialul turistic oferit de județul Arad.
Cele opt trasee, care includ biserici, biserici de lemn, case memoriale, muzee, grădini botanice etc., sunt următoarele:
1. BÂRZAVA – VĂRĂDIA DE MUREȘ – SĂVÂRȘIN – PETRIȘ
2. PĂULIȘ – GHIOROC – COVĂSÂNȚ – ȘIRIA
3. LIPOVA – ZĂBRANI
4. HĂLMAGIU – HĂLMĂGEL
5. SEBIȘ– DEZNA– MONEASA
6. PECICA – VINGA – ZĂDĂRENI – NĂDLAC – TURNU
7. TÂRNOVA (CĂSOAIA – DUD) – INEU – PÂNCOTA
8. MACEA – DOROBANȚI – CURTICI – ȘOFRONEA
Comentariile portalului
Geani matroana din clanul îmbuibaților cei mai mulți la compania de apă, directori cu salarii de peste 5.000 de euro pe lună, în privat să primești așa (...)
Pentru ce să mergi pe ștrandul din Arad?! Bazinele cu apa termală sunt nefuncționale (goale), iar prețul de intrare în incintă este același ca și cînd (...)
iar mustește de inteligență primăria; privatizarea ștrandului. Bine că ne-ați zis, nu ne-am prins până acum de ce l-ați făcut praf; ca să-l (...)