marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cabinetul Ciucă, în cursă contracronometru! Doar 4 din 24 de angajamente pe PNRR au fost realizate

  de - | 24 martie 2022, 10:04 AM | Naţional

  0

  Cabinetul Ciucă este în cursă contra cronometru pentru a îndeplini toate obiectivele din PNRR pentru trimestrul I, în prezent având realizate doar patru din 24 de angajamente, iar bifarea unora dintre acestea va fi la limită.

  Guvernul a ajuns iar pe ultima sută de metri a unei perioade de raportare a îndeplinirii obiectivelor din PNRR şi are realizate doar câteva dintre jaloane. Mai precis, pentru perioada T1/2022, adică pentru etapa care se încheie pe 31 martie 2022, Guvernul a pus la punct şi pot fi considerate ca realizate doar patru din cele 24 de angajamente, după cum a precizat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ministerul coordonator al PNRR, ziarului „Adevărul”, în urma unei solicitări privind stadiul îndeplinirii obiectivelor din primul trimestru.

  Mai exact, trei obiective au fost consemnate ca „finalizate”

  – i) aprobarea Ordonanţei nr. 11/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale,

  ii) aprobarea Planului comun de acţiune al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al Inspecţiei Muncii pentru prevenirea şi limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri/la negru,

  iii) Intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, iar unul ca „îndeplinit”, adică intrarea în vigoare a modificării legislaţiei naţionale privind căile de atac. În rest, celelalte 20 de ţinte şi jaloane sunt „în curs de realizare” la diferite ministere şi instituţii.

  Cele mai multe dintre restanţe sunt la MIPE (trei obiective, din care unul este comun cu Ministerul Culturii şi cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului), urmat de Ministerul Dezvoltării şi de Ministerul Educaţiei (fiecare cu câte trei obiective), apoi Secretariatul General al Guvernului cu două obiective. Surse guvernamentale au precizat pentru „Adevărul” că, deşi MIPE are cele mai multe, cel puţin trei din patru pot să fie bifate fără probleme zilele următoare. Problematice sunt însă mai ales prevederile pentru care este nevoie şi de urgentarea întregii proceduri de către Parlament.

  De exemplu, Legea privind activitatea prestatorului casnic a trecut deja de Senat, însă în Camera Deputaţilor este blocată la Comisia de Muncă. Comisiile raportoare sunt cea Juridică şi cea de Muncă. Comisia Juridică a dat raport preliminar, însă trebuie să dea şi Comisia de Muncă, condusă de social-democratul Adrian Solomon. Deputatul PSD a precizat pentru „Adevărul” că probabil luni va fi dat raportul, iar votul, marţi, 29 martie. Anterior, Csep Andrea (UDMR), vicepreşedintă a Comisiei de Muncă, preciza că proiectul a stat până acum în dezbatere pentru că nu poate trece fără discuţii serioase. Prin urmare, proiectul de lege trece la mustaţă.

  Citeste mai multe pe : adevărul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.