vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ca să vezi: MOL România finanțează, mai nou, proiecte ecologice…

    de Special Arad | 20 mai 2014, 3:17 PM | Eco | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Asociația Summit Arad și Administrația Parcului Național Retezat desfășoară în perioada 5 mai – 30 septembrie 2014 un nou proiect de promovare a turismului ecologic și protecția habitatelor naturale – Mobilizare Ecologică în masivul Retezat-Godeanu-Țarcu, finanțat de Asociația pentru Parteneriat și Mol România, prin Programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate.

    „Arealul vizat de noi este Rezervația Biosferei – Parcul Național Retezat și masivele învecinate – Țarcu și Godeanu, care împreună alcătuiesc un habitat definit ca Ultimul Peisaj Forestier Intact din Europa, situat sub Cercul Polar de Nord”, se arată înt-un comunicat remis portalului Special Arad.

    În această zonă vor fi organizate mai multe tabere de studiu, cercetare, dar și voluntariat pentru 60 de tineri, elevi și studenți, structurând toate activitățile proiectului de o manieră coerent educativă. În componenta de voluntariat vor avea lucrări de reamenajare și îmbunătățire a infrastructurii la două locații amplasate pe teritoriul Parcului Național Retezat – cabana Stănuleți și refugiul Gugu, prin implicarea membrilor asociației și a unui grup de lucru selectat dintre profesorii și maiștrii Liceului Tehnologic ”Iuliu Moldovan” (Forestier) din Arad.

    Cea mai apropiată așezare umană de locul de desfășurare al activităților montane este comuna Hunedoreană Râu de Mori. Aici vom participa în cadrul zilei acestei localități – 15 iunie 2014 cu o alocuțiune în care vom prezenta comunității locale și turiștilor prezenți, câteva date despre importanța nucleelor de sălbăticie și practicarea unui turism civilizat – pentru ca ele sa se păstreze, iar la centrul de informare al comunei, precum și la Nucșoara va putea fi vizionat un scurt metraj care prezintă zona vârfului Gugu.

    Toate acțiunile proiectului au ca scop – declarat – păstrarea acestor zone alpine într-un stadiu cât mai pur, fără intervenție antropică masivă, căutând aternative la turismul agresiv de genul infrastructurilor majore, dezvoltate în munte, de tip ski-resort, motociclism enduro, construcții de stațiuni montane, prin susținerea strategiilor de dezvoltare durabilă a unor activități „prietenoase” cu muntele, de gen ecoturism, alpinism, ski de tură, etc, în care turistul pasionat de frumos să poată aprecia splendoarea naturii nealterată chiar în mijlocul ei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.