luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Bursa din China se prăbuşeşte. Leul, sub presiune! Unde ar putea ajunge cursul?

  de - | 25 august 2015, 10:08 AM | Business | Internaţional

  0

  Criza din China a afectat și piețele financiare autohtone. La ora 17, principalii indici bursieri, BET și BET-FI indicau scăderi de 7,7% și, respectiv, 8,16%. Un impact important a fost resimțit și pe piața interbancară, unde leul s-a depreciat în raport cu moneda europeană, scrie EVZ.ro.

  Astfel, tot la ora 17.00, moneda națională depășise cotația de 4,45 lei pentru un euro, mișcare pe care o anticipau analiștii încă din cursul dimineții. Cursul indica o creștere de peste 2 bani, în raport cu nivelul de la deschiderea ședinței. Vineri, BNR a indicat o cotație de 4,43 lei/ euro.

  Unde ar putea ajunge cursul?

  „Cred că leul se va trazacționa în continuare în jurul cotației de 4,45 lei/ euro. Astăzi, cea mai ridicată cotație a fost de 4,4560 lei/euro dar, între timp, cursul și-a mai revenit”, a comentat, pentru EVZ, un dealer de pe piața interbancară. Mai este loc de depreciere și, dacă da, ne putem aștepta la o intervenție din partea Băncii Naționale? „Nu cred că vom observa prea curând BNR în piață, în condițiile în care guvernatorul a spus foarte clar că vede leul fluctuând între 4,38 – 4,52 lei/ euro”, a mai spus specialistul citat. Evoluția leului va depinde de cea din China, unde se produc transformări importante, iar cotațiile și-au pierdut în ultimul timp peste o treime din valoare.

  Cum piețele financiare chineze sunt conectate cu cele din restul lumii, declinul asiatic se resimte peste tot.

  În schimb, consideră mai mulți specialiști, ar fi exagerat să presupunem că asistăm la un fel de reviriment al crizei. „Este doar reașezarea unei piețe financiare, cea chineză, care a dat multe semne de slăbire în ultimul timp. Nu cred că putem vorbi de un reviriment, în condițiile în care atât economia Statelor Unite ale Americii cât și cea a zonei euro au crescut destul de consistent în ultimul timp”, este de părere un analist.

  Sursa: EVZ.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.