„Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” – lansare de carte și coloană sonoră live cu trupa Corbu la Terasa Flex

  de [email protected] | 3 iulie 2020, 4:50 PM | Cultură

  1

  Sâmbăta viitoare, 11 iulie, la ora 19:00, la Terasa Flex de la Ștrandul Neptun va avea loc lansarea de carte „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi”, un eveniment care se va împleti cu un concert de „disco easy hardcore folclorizat” în interpretarea trupei Corbu. Intrarea va fi liberă.

  Cartea „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” este un experiment creativ care s-a născut pe modelul jocului suprarealist: cadavre exquis. Pe perioada stării de urgență, declanșată de răspândirea Covid-19 în România, Luiza Mitu a postat pe pagina ei de facebook, zilnic, timp de 33 de zile, câte un vers care avea să dea direcția începutului unui poem. La construcția poemului întreg au participat zilnic artiști pe care Luiza Mitu îi eticheta ca să intre în joc sau intrau chiar ei din proprie inițiativă. Astfel s-au născut 32 de poeme (una dintre zile, care ar fi corespuns poemului cu numărul XVI a rămas nescrisă) a căror atmosferă este aceea a unui jurnal intim de grup din perioada restricțiilor pandemice.

  Experimentul-joc a început, deloc întâmplător, pe data de 25 martie, zi în care se sărbătorește la creștini Bunavestire. Această sărbătoare stă sub semnul arhanghelului Gabriel, cel care îi ocrotește și inspiră pe artiști. Ultimul poem din cartea „Bunavestire Delicioasă.Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” a fost scris pe data de 26 aprilie, zi în care se sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.
  La procesul creativ al buneivestiri au contribuit 69 de artiști (muzicieni, actori, sculptori, scriitori, jurnaliști, dansatori, pictori). Fiecare zi a avut un nucleu creativ central format din: Cosmin Dragoste, Andrada Băleanu, Eliza Maria Voinea, care au susținut vie dinamica procesului creativ din online.

  Textele de pe coperta ultimă a cărții aparțin Xeniei Negrea și lui Augustin Cupșa. Prefața cărții este scrisă de Cosmin Dragoste.

  Richard Balint și creștinismul

  Imaginea care apare pe coperta cărții „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemiei în 33 de cânturi” este realizată de actorul orădean Richard Balint. Pictura a fost creată în aceeași perioadă de restricții pandemice și sintetizează vizual o parte dintre temele abordate în cele 33 de cânturi.

  Tabloul, denumit „creștinism” descrie sclavia liber exprimată a celor care aderă la ortodoxie, a celor care iubesc lanțurile cu care se leagă de preoți și biserici în timp ce au impresia că îl caută pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu stă nici în preoți, nici în biserici. Biblia cu coperți grele, de aur, este o pereche de aripi care doar îți dau iluzia că ai putea să zbori și care este folosită de preoți ca să te lege și mai bine de ei. Designul copertei este realizat de Andrada Băleanu.

  Vor vorbi despre carte Mariana Tofan (actriță), Dan Ursu Olar (muzician) și Luiza Mitu (editor), iar moderatorul celor două lansări este Amirala Noir, un personaj fictiv creat de Luiza Mitu.

  Evenimentul va avea și o „coloană sonoră” live, asigurată de Corbu, o trupă înființată în 2016, la inițiativa lui Sergiu Corbu Boldor și Luiza Mitu. Concertele formației sunt spectacole circulare, cu tematici diferite și cu elemente surpriză, interacționând permanent cu publicul.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.