Bomba folosită de Putin pentru a rade oraşul Alep de pe faţa pământului

  de - | 29 septembrie 2016, 11:40 AM | Internaţional | Video

  0

  Ofensiva rusă în Siria începe să capete imaginea unui film horror, numai în ultimele zile fiind raportate cel puţin 300 de morţi în bombardamentele care au ras de pe faţa pământului cartiere întregi din oraşul Alep, scriu jurnaliștii de la Independent.md.

  Noile bombe lansate de ruşi asupra opozanţilor regimului Assad, spărgătoarele de buncăre BETAB-500, au transformat viaţa localnicilor într-un adevărat iad, aceştia riscând să fie ucişi de prăbuşirea clădirilor în care locuiesc mai degrabă decât de suflul exploziei, informează revista Foreign Policy.

  „Alep a devenit un oraş fantomă. Mă obişnuisem cu bombele artizanale şi puteam să dorm, dar acum nu mai pot, noile bombe scot un sunet puternic şi înspăimântător”, a mărturisit un localnic pentru postul american CNN.

  Bombele anti-buncăr au fost aduse în Siria încă de la începutul ofensivei declanşate de ruşi, dar până acum au fost folosite doar împotriva unor adăposturi subterane ale grupării teroriste ISIS şi a unor depozite de muniţii, Alep fiind primul oraş locuit împotriva căruia se foloseşte acest tip de armament.

  Spre deosebire de o bomba convenţională sau una improvizată (precum cele folosite de trupele regimului de la Damasc), proiectilele anti-buncăr explodează abia după ce penetrează pereţii unei clădiri, dărâmând întreaga structură a acesteia.

  De altfel, şedinţa Consiliului de Securitate al ONU de la sfârşitul săptămânii trecute s-a transformat într-o şedinţă în care diplomaţii occidentali au acuzat Rusia de practici barbare în războiul din Siria.

  „Ceea ce susţine şi face Rusia nu este luptă împotriva terorismului, ci barbarie”, a punctat Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU.

  Mărturia ataşatului special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a adus pe tapet şi problema bombelor incendiare Blazing Sun (soare arzător – n.red.) folosite tot de Rusia împotriva opozanţilor din Alep.

  „Exploziile sunt de o asemenea intensitate încât cerul nopţii devine luminos ca ziua”, a explicat de Mistura în faţa membrilor Consiliului de Securitate.

  Bombele TOS-1A, cunoscute şi sub numele Blazing Sun, sunt descrise de experţi ca fiind uşor inferioare unei arme nucleare. Acestea creează în momentul impactului o furtună de foc, care mistuie totul în jur.

  Video: Stahlgewitter Syrien / YouTube

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.