joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  BNR scumpește din nou banii. Ce înseamnă asta pentru rata la bancă

  de - | 5 octombrie 2022, 8:18 AM | Business | Naţional

  0

  Zilele dobânzilor mici au trecut. Miercuri, BNR mărește din nou dobânda-cheie, într-o încercare de a frâna creșterea prețurilor, deja greu de gestionat, informează Hotnews.ro. În primul rând, impactul se va resimți la creșteri ale ratei, dacă românii au credite în lei cu dobândă variabilă. În cazul depozitelor, se va obține un randament mai bun (dar tot mult sub inflație). În cazul cardurilor de credit, acestea ar putea fi mai costisitoare.

  „Trebuie făcută o distincție între ROBOR/IRCC (utilizate pentru stabilirea dobânzilor la credite) și dobânda de politică monetară. Deși există o corelație între ele, legătura nu este 100% și, odată cu modificarea BNR, ne așteptăm la o creștere a ratelor de dobândă din piață”, au transmis pentru HotNews reprezentanții BCR.

  Hotnews a rugat câteva bănci să facă o simulare de calcul a noii rate în ipoteza în care BNR va urca dobânda-cheie de la 5,5% la 6%.

  Estimarea Băncii Comerciale Române este că BNR va majora miercuri, 5 octombrie, dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază la 6,00% iar dobânda la facilitatea de creditare, instrumentul relevant de politică monetară în cazul unui control ferm al lichidității, va ajunge la 7,00%.

  Există și posibilitatea unei creșteri mai ample a dobânzii de politică monetară, de 75 de puncte de bază, după ce rata inflației din august a venit peste așteptări.

  Citește articolul integral pe Hotnews.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.