Bitdefender avertizează: șase din zece e-mail-uri venite în numele băncilor sunt frauduloase. Escrocii imită din ce în ce mai bine mesajele autentice

  de - | 15 decembrie 2020, 8:56 PM | IT | Naţional

  0

  Infractorii informatici își rafinează continuu tehnicile de înșelătorie prin e-mail și folosesc logourile și formatele vizuale ale unor bănci cunoscute, dar și jargon financiar specific, pentru a face cât mai multe victime, informează compania românească de servicii de securitate cibernetice, Bitdefender.

  Numărul mesajelor care pretind a fi trimise în numele băncilor a explodat în pandemie, când tranzacțiile bancare, administrarea conturilor și cumpărăturile se fac mai frecvent online decât fizic în contextul actual.

  Datele Bitdefender furnizate de laboratoarele Antispam arată că, dacă în luna septembrie se atingea un maxim zilnic de 38% dintre toate e-mail-urile asociate serviciilor financiar-bancare marcate drept mesaje spam, o lună mai târziu se atingea un nou vârf de șase din zece astfel de mesaje care erau frauduloase, iar în noiembrie, circa o treime din totalul mesajelor ajunse în inbox-ul oamenilor urmăreau să-i înșele, un volum uriaș care aduce riscuri pe măsură.

  Greșelile gramaticale au dispărut, la fel și lipsa de atenție a expeditorilor la detalii. Mesajele au devenit coerente, credibile și îndeamnă oamenii să acționeze cât mai urgent: să transmită date personale sau informații financiare, să-și actualizeze datele, să descarce un extras de cont sau să acceseze un link pentru a rezolva o problemă de securitate asociată cu o posibilă fraudă.

  În situația în care victima dă curs solicitărilor venite în numele băncii, datele de card sau cele personale ajung pe mâna răufăcătorilor, care vor goli mai apoi conturile celor păcăliți.

  Recomandările Bitdefender pentru utilizatori

  Nu transmiteți date financiare și informații personale ca urmare a unor solicitări venite prin e-mail. O bancă nu vă va cere asemenea date.

  Înainte de a accesa fișiere atașate sau linkuri care pretind a fi de la bancă, asigurați-vă că verificați cu atenție adresa de e-mail a expeditorului. Dacă domeniul nu este de tipul @bancă.ro, ci @bancă-ro.online sau alte versiuni înșelătoare, există riscul unei tentative de fraudă.

  Folosiți o soluție de securitate performantă, capabilă să depisteze asemenea înșelătorii.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.