Bilanțul de weekend al pompierilor arădeni: incendii de deșeuri menajere și vegetație uscată și intervenții SMURD





La sfârșitul săptămânii trecute, la nivelul județului Arad, pompierii arădeni au gestionat 101 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 90 de solicitări.
Totodată, salvatorii au intervenit pentru stingerea a trei incendii, precum și în alte opt intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor, asigurarea evenimentelor publice de amploare care pot genera situații de urgență, recunoașteri în teren și o misiune de căutare – salvare pe râul Mureș.
Cele trei incendii izbucnite în weekend, în municipiul Arad, în orașul Chișineu-Criș și în localitatea Buteni, au fost înregistrate la deșeuri menajere și vegetație uscată, în urma acestora rezultând strict pagube materiale, suprafețele afectate fiind mai mici de 150 de metri pătrați.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad atrage atenția asupra urmărilor incendierii terenurilor agricole: „Având în vedere că în următoarele zile vremea se va încălzi considerabil, iar temperaturile ridicate favorizează producerea și extinderea incendiilor de vegetație, vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime. Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice. Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”.
Citește și: Se fac înscrieri la Facultatea de Pompieri
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)