Biblioteca vă invită la o nouă călătorie imaginară – de data aceasta în Polonia





Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” se pregătește pentru o „nouă călătorie”! Desigur, una imaginară, alături de publicul seriei de evenimente „voyages, voyages”. Destinația din data de 28 noiembrie (ora 17:00) va fi Polonia. O ţară care, în ciuda urii cu care a fost mutilată, a reînăscut cu semeţie.
Câteva informații despre Polonia: statul polonez are o vechime de peste 1000 de ani. În secolul al XVI-lea, Polonia era una dintre marile puteri ale Europei. Odată cu victoria obţinută în bătălia de la Viena (1683), regele Ioan III Sobieski al Poloniei a salvat oraşul de sub asediul otoman, eliminând ameninţarea unei posibile ocupări a Europei de vest.
Resursele subsolului Poloniei sunt bogate în : fier, zinc, cupru şi sare brută. Şi apropo de sare, Salina Wieliczka este una dintre atracţiile ţării.Construită în secolul al XIII-lea, salina este un adevărat oraş subteran, având inclusiv un sanatoriu, spaţii culturale, capele şi o cafenea. Tot oraşul, de la scări până la candelabre, este construit din sare.
Constituţia actuală a Poloniei datează din 1997. Preşedintele este ales prin vot popular direct, pe o perioadă de cinci ani.
Preparatele tradiţionale poloneze sunt supa de sfeclă roşie, un tip de sarmale ( nu cele româneşti!) şi pierogi (găluşte umplute, de exemplu, cu varză şi ciuperci).
Printre personalităţile Poloniei se numără astonomul Copernic, compozitorul Chopin, omul de ştiinţă Maria Curie-Sklodowska, regizorii Roman Polanski şi Krzysztof Kieslowski, precum şi Papa Ioan Paul al II-lea.
În ultimul deceniu, Polonia s-a remarcat prin stabilitate economică şi prin importanţa tot mai mare pe care o are în această parte a Europei.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)