sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Bibarț a călcat pe… șantier, dar și pe bec! ITM a amendat firma care construiește bazinul de polo!

  de Mihai Todoca | 12 decembrie 2016, 2:00 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Știri Arad. Legea se pare că nu este pentru toată lumea! Nu o spunem noi, dar ne este demonstrată cu poze chiar de marii Primăriei și ai CNI-ului. Inconștienți și megalomani. Nu putem alege alte cuvinte pentru a descrie asemenea deprinderi. Prezent la Arad pentru parafarea parteneriatului privind cofinanțarea stadionului Francisc Neuman, Adrian Cefalan, director în cadrul Companiei Naţionale de Investiţii, a vizitat și șantierul bazinului polo din Subcetate împreună cu viceprimarul Călin Bibarț. După vizita lor, Tehnodomus a avut parte de un control de la ITM care s-a lăsat cu o amendă pentru că nu s-au respectat legile în vigoare.

  În cazul nostru, legea încălcată este cea referitoare la securitatea și sănătatea în muncă (HG 1425/2006). Aceasta este pentru „persoanele care se află într-o întreprindere si/sau unitate cu permisiunea angajatorului, cu exceptia altor participanti la procesul de munca, asa cum sunt definiti potrivit art. 5 lit. c) din lege, angajatorul stabileste, prin regulamentul intern sau prin regulamentul de organizare si functionare, durata instruirii si reguli privind instruirea si insotirea acestora in intreprindere si/sau unitate”.

  Ceea ce nu se specifică în lege (și, bineînțeles, o spunem ironic) este dacă viceprimarul trebuie să se supună regulamentului intern stabilit de firma de construcții, în cazul de față Tehnodomus, o firmă „de-a casei” … Pentru că se pare că în cazul lui Călin Bibarț și a celorlalți prezenți pe șantier, nu s-a ținut cont de regulamentul care îi obligă să poarte echipament de protecție.

  În acest sens, cei de la Alternativa de Vest, au înaintat o sesizare către ITM, în care au prezentat, cu fotografii, neregulile constatate.

  itm-polo

   

  Alternativa De Vest a primit numeroase sesizări privind apariția în mediul online cât și în presa locală a unor poze cu persoane care nu respectă normele de siguranță și protecția muncii aplicabilă pe șantierele de construcții.

  Este vorba în speță despre șantierul “Bazin Polo Subcetate” unde un grup de cetățeni apar în diverse ipostaze pe respectivul șantier fără a purta nici un fel de echipament de protecție, respectiv cască, vestă și bocanci, așa cum este prevăzut de legislația în domeniu.

  În spiritul respectării legislației în vigoare și pentru prevenirea accidentelor de muncă Alternativa De Vest a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă referitor la nerespectarea normelor de siguranță și protecția muncii.- Silviu Dascăl”– se arată într-un articol ADV.

  itm-polo-1itm-polo-2

  Foto: Facebook Primăria Municipiului Arad

  „Un alt obiectiv vizitat de reprezentanții Primăriei și ai CNI a fost șantierul noului bazin de polo din cartierul Subcetate, unde s-a analizat stadiul lucrărilor executate până în prezent. S-a apreciat că investiția este în grafic, urmând sa fie predată anul viitor.”– postare pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Arad.

  Această postare, în care apar „reprezentanții Primăriei și ai CNI” a fost cea care i-a pus pe cei de la Tehnodomus la plată. După sesizarea primită, cei de la ITM au efectuat un control și au constatat „mai multe abateri de la legislație în domeniul SSM pentru care s-au dispus măsuri cu termen imediat și permanent precum și sancțiuni. Printre abateri: echipamente de lucru care nu erau dotate corespunzător, subansamble ale echipamentelor de lucru care nu funcționau, lucrători care nu purtau echipamentul individual de protecție etc.”

  rasp

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.