miercuri, 23 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Cum motivează Biroul Electoral Central respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă. Vezi decizia

    de - | 15 martie 2025, 4:32 PM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidatura Dianei Iovanovici Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2025, invocând jurisprudența Curții Constituționale și încălcarea unor principii constituționale fundamentale. Decizia, publicată sâmbătă, 15 martie 2025, precizează că fostul senator nu îndeplinește condițiile de eligibilitate impuse de lege și de Constituție.

    Potrivit BEC, candidatura depusă pe 13 martie 2025 de către partidul S.O.S. România nu respectă exigențele impuse de Curtea Constituțională. Instituția electorală face referire la mai multe hotărâri ale instanței constituționale, printre care Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, care a stabilit că o persoană care aspiră la funcția de Președinte trebuie să respecte Constituția și valorile democratice încă din momentul înscrierii în cursa electorală.

    Un alt argument cheie invocat de BEC este faptul că, în cadrul scrutinului prezidențial anulat din 2024, Curtea Constituțională a analizat candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă și a constatat că aceasta nu îndeplinește criteriile constituționale pentru a participa la alegeri. Prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea a anulat întregul proces electoral, impunând reluarea acestuia în totalitate. În acest nou ciclu electoral, principiile stabilite anterior rămân valabile, iar BEC are obligația de a le respecta.

    BEC subliniază că hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii pentru toate instituțiile statului, inclusiv pentru Biroul Electoral Central. Astfel, Curtea a reafirmat că evaluarea eligibilității unui candidat nu se limitează doar la aspecte formale (precum depunerea documentelor necesare), ci și la respectarea valorilor constituționale și a democrației.

    În plus, instanța constituțională a stabilit că persoanele care, prin acțiuni sau declarații publice, au avut atitudini contrare ordinii constituționale și principiilor democratice pot fi considerate ineligibile pentru funcția de Președinte al României. În cazul Dianei Șoșoacă, Curtea a constatat anterior astfel de abateri.

    sursa: Știri pe surse

    Citește și: Candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă și la alegerile prezidențiale din 2025

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.