Baschetul românesc e mai sărac: Nea’ Imi va antrena în ceruri…





Emerich Davidhazy era unul dintre oamenii care te cucereau prin felul său de a fi, un OM pentru care cinstea și corectitudinea erau mai presus de orice. A fost un antrenor iubit de jucători, colaboratori dar și de fani, Nea’ Imi având o vorbă bună pentru fiecare.
S-a născut la Budapesta pe 17 mai 1945, s-a mutat apoi la Arad și a fost elev al Liceului nr. 3 din Arad, actualul Colegiu „Csiky Gergely”. A debutat ca jucător la Aurul Armata Brad, echipă aflată în Divizia A, continuând apoi la Universitatea Timișoara și Constructorul Arad. În perioada 1969-2012 a fost antrenor la Școala Sportivă (CSȘ) Arad și șef al catedrei de baschet, perioadă în care a participat la nenumărate turnee cu echipele de fete și băieți, luând de patru ori titlul național.
Antrenor al echipei feminine de senioare din Arad, Emerich Davidhazy nu a avut șansa de a se bucura pe deplin de un titlu național, deși a condus gruparea arădeană pe parcursul a două sezoane în care BC Arad, respectiv BC ICIM Arad cucerea aurul național. S-a întâmplat la primul titlu al Aradului, în 1994, când a fost schimbat cu Traian Constantinescu înaintea play-off-ului, dar și la aurul din 1999.
A compensat însă în baschetul masculin, unde alături de Dragan Petricevic și Adrian Budurean a format tripleta care a adus cele două titluri naționale pentru West Petrom, în 2001 și 2002. A fost, poate, perioada cea mai interesantă pentru sportul de pe Mureș din ultimele decenii, Polivalenta dovedindu-se neîncăpătoare pentru arădenii cuprinși de fenomenul „West Petrom”.
Citește și: Un mare antrenor arădean a plecat dintre noi: Imre Dávidházy s-a stins la 74 de ani
Profesor la CSȘ Gloria Arad, Nea’ Imi a promovat o serie de jucători și jucătoare care au evoluat sub tricolor, cel mai bun exemplu fiind Mihai Sinevici, arădeanul care a scris istorie în tricoul lui „U” Cluj, stabilit acum în Canada. Pe lista lui Davidhayz mai pot fi trecute nume precum: Karoly Szabo, Milenco Mânzat, Adrian Budurean, Bianca Drăguş-Urban, Monika Broșovszky-Boriga sau Diana Ciupe-Pop, cariera acestora fiind influențată și de „mâna” profesorului Davidhazy.
Fost antrenor al echipei naționale a României de baschet feminin, dar și al echipei naționale de juniori a României, Emerich Davidhazy a fost căsătorit cu Maria Marietta și din dragostea lor s-au născut Alexandru și Hedy Henrietta, fiica lor find chiar componentă a BC ICIM. Cei doi copii i-au dăruit trei nepoți, un băiat și două gemene.
Ajuns la vârsta pensionării, dar și cu probleme medicale (a suferit un infarct acum câțiva ani), profesorul Davidhayz s-a mai ocupat o vreme de echipele școlare ale Col. Naț. „E. Ghiba-Birta” și Col. „Csiky Gergely”, dar a fost aproape nelipsit din tribunele Polivalentei, la meciurile de baschet, iar în 2019 a avut satisfacția de a primi Titlul de Excelență în domeniul „Sport” din partea municipalității.
De luni seara, inima celui care a fost Emerich Davidhazy a încetat să mai bată… Cei care doresc să își ia rămas bun de la Nea’ Imi o pot face joi (ora 15.00.) la capela Cimitirului Pomenirea.
Drum lin printre îngeri, domn’ profesor!
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)