sâmbãtã, 9 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Un bărbat arestat la domiciliu pentru infracțiuni contra patrimoniului este primul purtător al brățării electronice, în Arad (Video)

    de Ioana Costaș | 2 octombrie 2024, 7:43 PM | Știri Arad | Topic special

    2

    Comisarul șef Alin Drăgan, chestorul Dan Stoicănescu și subcomisarul Marius Cuciula (de la stânga la dreapta)

    Un bărbat care a fost plasat sub măsura preventivă a arestului la domiciliu – pentru infracțiuni contra patrimoniului – este primul purtător al dispozitivului de monitorizare, celebra brățară electronică, în Arad – sistemul informatic de monitorizare electronică fiind implementat în urmă cu o zi la nivelul județului nostru.

    Informația a fost dezvăluită astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad. Brățările electronice, care vor fi folosite în monitorizarea celor pe numele cărora au fost emise ordine de protecție, a victimelor acestora, dar și în cazul celor plasați sub măsura preventivă a controlului judiciar sau arestului la domiciliu, au fost distribuite deja Posturilor de Poliție din județ, numărul dispozitivelor nefiind făcut public în cadrul conferinței de presă.

    Ce conține kit-ul de monitorizare electronică? Brățările electronice sunt din plastic, rezistente la apă, și de unică folosință, acestea fiind distruse odată îndepărtate de la glezna inculpatului. Rămâne însă tag-ul (cu serie), care va fi dezinfectat după fiecare purtare, iar apoi refolosit, precum și un telefon mobil. În cazul celor aflați sub măsura arestului la domiciliu, există un dispozitiv în plus – care se montează în locuința inculpatului.

    Comisar șef de poliție Alin Drăgan, șeful Serviciului Ordine Publică din cadrul IPJ Arad explică principiul de funcționare al sistemului de monitorizare în cazul ordinelor de protecție:

    Locația fiecărui dispozitiv este vizibilă în timp real compartimentului special creat în acest scop, care monitorizează 24 de ore din 24 brățările. Alertele sunt gestionate, de asemenea, tot de către cei din cadrul compartimentului responsabil cu supravegherea acestor dispozitive. În cazul emiterii unei alerte de către un dispozitiv, este anunțat cel mai apropiat echipaj de poliție, jandarmi, poliție locală aflat în zona din care a fost primită alerta. Alerta este declanșată dacă agresorul se apropie de victimă sau dacă se distanțează de telefonul pe care trebuie să îl aibă în permanență asupra sa.

    „Pentru arestații la domiciliu principiul de funcționare este același, modalitatea de abordare și procedura este un pic diferită. Arestul la domiciliu și controlul judiciar nu presupune o victimă și un agresor care să nu se apropie, ca la ordinele de protecție. Diferența de abordare dintre cele două sisteme este faptul că la ordinele de protecție există unul sau mai mulți agresori și o victimă. Ideea este că în cazul în care se apropie agresorul sau agresorii de victimă, noi să știm să intervenim. În cazul arestului la domiciliu, principiul este altul. Există o locuință unde instanța i-a stabilit că trebuie să stea și să părăsească în anumite condiții incinta respectivă. Dispozitivele sunt pe același principiu de funcționare, dar un pic organizate diferit pentru că acolo nu se pune problema că sunt în mișcare – și agresorul și victima – ci acolo inculpatul este pe loc. Dispozitivele sunt aceleași în ceea ce privește brățara și telefonul, dar funcționarea este un pic altfel”, a punctat chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad.

    bratara

                                   Brățara electronică de monitorizare

    “Prin această monitorizare electronică putem verifica respectarea obligațiilor efectiv de către acești inculpați la controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune, în mod expres respectarea limitelor teritoriale impuse și la arestul la domiciliu, efectiv părăsirea domiciliului, în caz că se întâmplă. Kit-ul este foarte apropiat de cel al colegilor de la Ordine Publică. Avem un telefon, dispozitivul care se montează la piciorul inculpatului, pentru controlul judiciar, iar pentru arestul la domiciliu avem două dispozitive și mai venim cu un al treilea – care se montează în locuința, locul în care persoana execută efectiv măsura arestului la domiciliu. Toate aceste trei dispozitive se interconectează și în momentul în care una se îndepărtează de cealaltă sau inculpatul încearcă distrugerea acestora noi primim o alertă în sistem”, a explicat subcomisarul Marius Cuciula.

    Sistemul informatic de monitorizare electronică a ajuns la Arad cu trei luni mai devreme, acesta fiind planificat spre implementare în județul nostru de la 1 ianuarie 2025, în ultima parte a proiectului, însă a fost pus în funcțiune marți, 1 octombrie.

    Chestorul Dan Stoicănescu spune că sistemul a fost implementat mai repede după ce s-au văzut rezultatele pozitive în județele în care a fost pus în funcțiune:  „Termenul a fost schimbat.  Trebuia să intre în toate cele 18 județe, nu doar Arad, la 1 ianuarie 2025, dar datorită modului în care a funcționat în celelalte județe – și a faptului că există suportul tehnic necesar – a fost devansat termenul și s-a implementat cu trei luni înainte. Este o chestiune bună pentru că este, în primul rând, o măsură de protecție a victimelor, ceea ce e foarte important. Am discutat și cu alte ocazii și o spun și acum, numărul de infracțiuni de loviri sau alte violențe nu este în scădere în județul Arad. Să sperăm că asta (n.r. implementarea sistemului) va face ca agresorii să înțeleagă că măsurile pe care le luăm sunt foarte clare și au ajuns chiar la cele tehnice, nu doar cele juridice”.

    Din punct de vedere statistic, în județul Arad, în primele opt luni ale acestui an, polițiștii au emis 161 de ordine de protecție provizorii, 90 în mediul urban și 71 în mediul rural. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 656 de cazuri de violență domestică, dintre care 390 în mediul urban și 266 în mediul rural. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 160 au fost confirmate de unitățile de parchet. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară a anul 2023, pentru loviri sau alte violențe, de la 818 la 896 fapte, și nerespectarea ordinelor de protecție – de la 40 la 44 de fapte. Numărul de infracțiuni de amenințări a rămas același – 175. După locul comiterii, 547 de infracțiuni de loviri sau alte violențe au fost comise în mediul urban, 349 în mediul rural, iar 197 de fapte au fost săvârșite la domiciliu.

    Citește și: Brățara electronică va fi funcțională în județul Arad de la 1 octombrie

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.