vineri, 28 iunie, 2024

Special Arad Logo

    Bacalaureat 2024 – Proba orală la o limbă străină. Candidații au două ore la scris și 20 de minute timp de lucru

    de - | 24 iunie 2024, 2:56 PM | Educaţie | Naţional

    0

    Sesiunea de vară a Bacalaureatului 2024 continuă pentru candidați cu probele orale la limba străină, începând de marți, 25 iunie, potrivit calendarului de examen și planificării probelor de competențe stabilită de Ministerul Educației.

    Competențele se susțin din nou, ca în anul 2022, după ce anul trecut au fost echivalate cu mediile din liceu în baza unei proceduri, în contextul grevei profesorilor.

    Mai exact, marți, 25 iunie, este ziua în care candidații care au studiat limba engleză ca limbă modernă 1 la liceu vor susține proba orală din cadrul probei de competențe într-o limbă de circulație internațională, conform unui document trimis de Ministerul Educației inspectoratelor școlare pe 4 iunie.

    Candidații la examenul de bacalaureat 2024 care au studiat tot engleză sau o altă limbă străină – franceză, spaniolă, germană, italiană, ebraică, japoneză, chineză, rusă, portugheză și turcă – vor fi programați la proba orală joi, 27 iunie, potrivit sursei citate.

    Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă este programată miercuri, 26 iunie 2024, indiferent de limba studiată/aleasă de candidați, reiese din același document organizatoric.

    Biletele și baremul de evaluare pentru proba orală se transmit centrelor de examen în zilele stabilite la ora 09:00. La ora 09:30 sunt transmise securizat materialele audio, urmând ca la ora 11:00 să ajungă variantele de subiecte pentru proba de înțelegere orală (audio text). La ora 12.00 ar trebui să fie primite în centrele de examen variantele de subiecte pentru proba scrisă, iar la ora 15.00 – baremele aferente probelor de înțelegere orală și scrisă.

    Două ore la dispoziție pentru proba scrisă

    Art. 2 — (1) Proba C se realizează prin trei tipuri de probe, după cum urmează:

    a) proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;

    b) proba scrisă, cu durata de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;

    c) proba orală, cu durata de 10-15 minute pentru fiecare candidat, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interactiunea orală”, potrivit procedurii de organizare a probei de competențe la limba străină, publicată pe subiecte.edu.ro (documentul poate fi consultat mai jos în articol).

    Conform procedurii, textul audio este ascultat de candidați de două ori:

    Art. 5 — (1) La proba de înțelegere a unui text audiat, instructiunile pentru candidati sunt citite de către un membru al comisiei/asistent, în limba română/maternă, în fiecare sală de examen. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:

    « Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Aveți la dispozitie un minut pentru a citi întrebările referitoare la primul material, apoi urmează două audieri ale acestuia, separate de un minut de pauză. După alte două minute în care definitivați răspunsurile referitoare la primul material şi cititi întrebările referitoare la cel de-al doilea, urmează cele două audieri ale celui de-al doilea material, separate şi acestea de un minut de pauză. »

    2) Fiecare candidat primește sarcinile de lucru după citirea instrucțiunilor de către un membru al comisiei/asistent.

    (3) Audierea propriu-zisă a materialului audio se face după citirea instructiunilor și familiarizarea candidaților cu sarcinile de lucru.

    (4) În timpul audierii textelor nu se admit întreruperi și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în conditii optime”.

    sursa: edupedu.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.