„Bă! Ce faci? Filmezi? De ce filmezi?! Pleacă, bă, de-aicia!” sau loialitatea dusă la penibil cu ocazia vizitei premierului Dăncilă la Arad

  de Mihai Todoca | 10 mai 2019, 3:48 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  (foto: Cristi Cotuna)

  De la început doresc să subliniez faptul că sunt apolitic și că nu țin nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu mai Dumnezeu știe ce partid sau alianță. Și acum, că am scos asta din cale, să îi dăm drumul… Unul despre un domn speriat că filmez, nu pentru că îl filmez. Așa cum se aștepta toată lumea, vizita doamnei Dăncilă s-a lăsat cu aceiași oameni strânși în fața Prefecturii și cu aceleași lozinci anti-PSD pe de o parte (mulți înregimentați politic) și cu aceiași mână de oameni pro PSD (la fel, mulți înregimentați politic) cu alte scandări. Culmea e că nu prea strigau „Dăncilă! Dăncilă”, ci „PSD! PSD! PSD!”.

  Știam de la început că voi întâmpina oarecare probleme, deoarece nu aveam legitimația de presă la gât, la loc vizibil, ci în portofel. Colegii mei din presă erau trecuți deja de cordonul de jandarmi și filmau, așa că m-am dus la unul dintre jandarmi și l-am întrebat dacă pot trece și eu, după care i-am arătat legitimația. Nu a fost nici o problemă. Pe parcursul reportajului am mai fost întrebat de jandarmi cine sunt cam de vreo patru ori. În mod civilizat. Unul dintre ei mi-a și spus: „Ține-o în mână că altfel te vom tot întreba”. Așa am și făcut. Am apreciat acest lucru. Am înțeles că e o vizită a unui oficial, sunt protocoale etc.

  Deci, de ceea ce îmi era mie „frică”, jandarmii, am scăpat. Au fost oameni care, ca și mine, și-au făcut datoria. Însă… am dat și peste două personaje, care, hai să nu spun că erau din PSD (deși unul purta o vestă cu însemnele partidului) sau simpatizanți, să spunem doar că nu strigau lozinci anti-PSD, care la vederea telefonului care filmează au început să mă întrebe pe un ton foarte agresiv și de-a dreptul ghiolban: „Bă! Ce faci, bă? Ce faci? Filmezi? De ce filmezi? Hai, bă, du-te mai încolo!”. Am încercat să port o discuție cu acest domn „Bă!”, să mă  prezint și să îi spun că filmez deoarece îmi exercit doar datoria. Pe parcursul acestei interogări de-a dreptul grosolane pe de-o parte și tentativa mea de a deschide un dialog, deputatul Tripa îmi arunca priviri de parcă eu sunt de vină că fluctuează PSD-ul în sondaje (nici nu știu asta, să vă spun drept!), sau că Opoziția s-a organizat să huiduie premierul. În acest timp, un alt personaj a început să mă cotească și să mă împingă: „Hai, bă! Du-te de aici!”. Am fost forțat să mă repliez, iar domnul „Bă!” s-a pus în fața mea ca să nu mai pot filma… Așa că am ridicat telefonul deasupra capului și gata, problema a fost rezolvată. Nu am înțeles de ce acest domn „Bă!” a crezut că poate să mă facă mai mic de statură și să nu pot filma. Adică să îmi fac treaba… Ce treabă a avut el, e clar că nu voi afla. Dar modul… incredibil de nesimțit, vă spun sincer că m-a frapat. În jurul meu cred că mai erau vreo douăzeci de oameni care filmau, pesemne că eu eram prea aproape.

  Nu voi încheia prin a spune că „acesta este PSD-ul” sau că aceștia sunt oamenii PSD-ului, dar voi spune că altădată au știut să stea cuminte la poză, ba mai mult, au și zâmbit.

  Bravo, domnule „Bă!”, m-ai incomodat pentru două minute. E meseria ta sau doar înțelegi greșit democrația?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.