Avocatnet.ro: Două zile libere pentru personalul bugetar în 2025. Angajații vor reveni la muncă după Anul Nou abia pe 8 ianuarie





Printr-o hotărâre publicată vineri în dezbatere publică la Ministerul Muncii se stabilește că zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 vor fi declarate zile libere pentru angajații bugetari, dar, ca de obicei, cu condiția recuperării acestora ulterior.
Art. 1. — (1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 3 ianuarie și 2 mai 2025 se stabilesc ca zile libere.
(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice”, stabilește proiectul de HG pus vineri în dezbatere.
Cu liberele deja prevăzute de Codul muncii (1, 2, 6 și 7 ianuarie), asta înseamnă că bugetarii vor reveni la muncă după Anul Nou, cu excepțiile prevăzute în proiect, abia pe 8 ianuarie.
Pentru a compensa timpul de muncă pierdut în aceste zile libere, instituțiile și autoritățile publice vor prelungi programul de lucru până la sfârșitul lunii ianuarie, respectiv până la finalul lunii mai 2025. Este important de menționat că angajații nu vor primi timp liber suplimentar pentru respectivele ore lucrate în plus.
Această măsură nu se aplică în toate domeniile. De exemplu, angajații din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producție nu vor beneficia de aceste zile libere. De asemenea, magistrații și personalul din instanțele judecătorești care au procese programate în aceste zile nu vor putea să se bucure de zilele libere.
Mai multe detalii AICI
Citește și: Încetinitorul de particule – Aradul, fără cerșetori, între Oradea și Moldova
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)