Avem dovada: nu coronavirusul, ci lipsa de organizare și incompetența șefilor instituțiilor reprezintă marele pericol pentru Arad!

Există și un al doilea bolnav, o femeie, cu care personalul din „Județean” a interacționat fără să fi știut ca aceasta e bolnavă cu coronavirus




Semnele rele au început să apară acum câteva zile, culminând cu decesul nici până acum clarificat al pacientului bolnav de coronavirus: Serban Ioan.
Nu știm de fapt dacă pastorul a murit în drum spre Timișoara sau încă la Arad, nu știm cât de corect au fost respectate procedurile. Și problema cea mare nu este că nu știm noi, jurnaliștii și opinia publică, dar nu le știu nici cei care se ocupă direct de fenomen: medicii de la Spitalul Județean.
Având în vedere gravitatea situației, noi, jurnaliștii de la Special Arad, ne ferim să dăm informații neverificate, zvonuri și presupuneri care umplu de altfel rețelele de socializare, dovedind interesul enorm al publicului pentru cele ce se întâmplă legat de epidemia de coronavirus.
Un interes firesc din moment ce e vorba de sănătatea și viață fiecăruia, un interes tratat, cum vom vedea, cu incompetență totală de cei chemați să organizeze ocrotirea și siguranța arădenilor.
Vorbim de conducerea Spitalului Județean, a Direcției de Sănătate Publică, a Prefecturii, reprezentanta Guvernului în județ, și nu în ultimul rând a Consiliului Județean, instituția care răspunde administrativ de Spitalul Județean.
Și vorbim de aceste instituții și pentru că documentul care ne-a parvenit din interiorul spitalului se adresează direct acestor instanțe, mai precis oamenilor din fruntea lor, prezentând situația dramatică survenită în urma evenimentelor prezentate mai sus la o secție de anestezie și terapie intensivă a spitalului arădean.
Desigur, așa cum reiese din document, nu este vorba doar de o singura secție, ci de mai multe, în cele din urmă fiind vorba de întregul spital.
Adresa, semnată de medici, printre care trei medici primari, pornește de la constatarea dramatică după care dintre cei care au venit în contact cu pacientul decedat ulterior de coronavirus doar o parte au fost testați. Înainte de toate se impune testarea tuturor, se specifică în adresă, medicii semnatari întrebându-se pe bună dreptate cine și cum a decis cine va fi testat și cine nu din personalul medical expus.
Nu e de mirare, așadar, că o parte a personalului secției respective se află la domiciliu cu simptomele caracteristice bolii.
Ca să fim preciși până la capăt în adresă este vorba și de un al doilea bolnav, o femeie cu care personalul secției a interacționat fără să fi știut la început că e vorba de un bolnav de coronavirus.
Semnatarii adresei – aflată probabil și sub ochii procurorilor- își exprimă îndoială cu privire la seriozitatea și competența celor care au făcut ancheta la internare în cazul celor doi bolnavi, oferind și numele medicilor respectivi, și se arată foarte îngrijorați de modul acesta superficial de diagnosticare care i-a expus coronavirusului.
Își exprimă în același timp îndoiala cu privire la modul în care tratează problema DSP, cea care lucrează numai cu ordine verbale, nimic scris, deciziile neputând fi astfel urmărite și contestate, probabil, adăugăm noi, să nu rămână urme compromițătoare.
În cele din urmă atrag atenția conducerilor instituțiilor adresante că aceste metode și proceduri periclitează funcționarea întregului spital județean, amenințând cu închiderea sa datorită personalului afectat de epidemie.
Ceea ce doar bănuiam s-a adeverit: pericolul cel mare este lipsa de organizare adecvată, incompetența celor care sunt chemați să ia măsurile cele mai potrivite limitării efectelor epidemiei.
Și nu e vorba înainte de toate de personalul medical, ei sunt victime în această situație, ci conducerea instituțiilor care coordonează și supraveghează funcționarea sistemului de sănătate.
În primul rând conducerea spitalelor, a direcțiilor de sănătate, respectiv instituțiile care răspund administrativ de ele: Consiliul Județean și Prefectura în cazul nostru.
Nu exista un protocol strict sau dacă există nu este respectat cu privire la condițiile internării, modul de testare și diagnosticare, asigurarea perimetrelor izolate, a echipamentelor care protejează personalul medical, respectiv a acelora care ajută la diagnosticarea rapidă a bolii.
Este clar că instituțiile pomenite au eșuat până acum în asigurarea acestor condiții, reușind în schimb sa producă un haos chiar în interiorul sistemului, periclitând capacitatea de reacție a sistemului sanitar arădean în cazul nostru, dar dacă lucrurile, așa cum se aude și vede, se desfășoară astfel și prin alte părți, putem vorbi de întregul sistem sanitar românesc.
Așa se explică și secretomania, manipularea informației atât în cazul personalului medical, cât și a opiniei publice, un sindrom mortal al haosului disimulat ce decurge din incompetența și fuga de răspundere a celor care ar trebui să reprezinte garanția lucrului bine făcut.
Epidemia este în plină desfășurare, în România în expansiune spectaculoasă deocamdată.
Dacă lucrurile vor fi conduse și administrate în continuare de nepricepuți, oameni puși în funcții de partide, de politruci care nu au altă preocupare decât să ascundă mărturiile incompetenței lor, doar Dumnezeu și mila sa nemărginită ne va salva…
P.S. Redacția Special Arad este în posesia (așa cum se poate observa în fotografie din text) adresei semnate de cei șapte medici din cadrul Spitalului Județean Arad. Însă neavând acordul acestora preferăm să nu o publicăm. Deocamdată. Însă, vă spunem doar atât: e zguduitoare, îngrozitoare și acuzatoare în integralitatea ei.
Foto: Expeditorul fotografiei, realizată în Spitalul Municipal din Arad, nu și-a dat acordul să-i publicăm numele, însă imaginea este cât se poate de reală. Punga de 1 leu, pe capul unui cadru medical, reprezintă imaginea perfectă a sistemului de sănătate arădean.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)