„Avalanșă” de migranţi la frontiera Vărşand. 21 de irakieni și 9 migranți din Pakistan, Iran şi Siria, au vrut să iasă ilegal din țară

  de Special Arad | 1 July 2017, 1:48 PM | Știri Arad | Urmăriți

  0

  Poliţiştii de frontieră de la Vărșand au depistat vineri 21 irakieni care au încercat să iasă ilegal din ţară, după ce, cu o zi în urmă, au prins alte nouă persoane venite din Pakistan, Iran şi Siria, ajutați fiind de o călăuză de origine sârbă.

  În data de 29 iunie 2017, în jurul orei 23.30, polițiștii de frontieră au oprit pentru control, pe DN-79A, la ieșire din localitatea de frontiera Socodor, județul Arad, un autoturism marca Skoda Fabia înmatriculat în Serbia, care se îndrepta spre granița cu Ungaria. La volanul mașinii se afla cetăţeanul sârb Ştefan G., în vârstă de 22 ani, alături de care se mai aflau, în calitate de pasageri, nouă persoane, șapte bărbați și două femei. Deoarece pasagerii nu dețineau documente de identitate, aceștia au fost duși la sediul Politiei de Frontiera pentru cercetări.

  În urma verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că cei în cauză sunt cetăţeni pakistanezi, iranieni şi sirieni, cinci adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 48 de ani și patru minori, având vârste cuprinse între 7 şi 11 de ani, o parte din ei fiind solicitanţi de azil în România. În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că șoferul sârb avea rol de călăuză și urma să îi transporte pe migranți până în apropierea frontierei cu Ungaria. Totodată, s-a mai stabilit faptul că cele nouă persoane doreau să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen.

  1498809421142-1010-S4

  În cauză, poliţiştii de frontieră arădeni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat cu privire la cei nouă cetățeni sin Pakistan, Iran și Siria, iar călăuza sârbă este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

  În data de 30 iunie 2017, polițiștii de frontieră au observat, în jurul orei 20:00, pe direcţia localităţii de frontieră Pilu, judeţul Arad, 21 persoane care se îndreptau spre teritoriul statului vecin, pe jos, printr-un lan de porumb.

  Grupul format din 12 bărbaţi, 3 femei şi 6 minori a fost oprit în apropierea graniţei şi condus la sediul sectorului pentru cercetări. Din primele verificări efectuate polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni din Irak, 15 adulţi, cu vârste cuprinse între 24 şi 42 de ani, și șase minori, cu vârste între 2 ani şi 16 de ani. O parte dintre persoane sunt solicitanţi de azil în ţara noastră şi au declarat ca intenționau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.

  1498892825351-1011-S4

  Cei în cauză au mai relatat în cadrul primelor cercetări că au călătorit până în localitatea Pilu cu mai multe taxiuri, iar de aici si-au continuat călătoria pe jos peste câmp până în momentul reținerii.

  Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză şi au întocmit actele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.