vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  AUR și USR, front comun împotriva noului regulament al Camerei Deputaților

  de - | 9 februarie 2022, 1:55 PM | Politikos

  0

  Războiul din Parlament va fi tranșat de judecătorii CCR. AUR și USR au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională nouă regulament al Camerei Deputaților. Asta deși cele două partide sunt declarate ca fiind inamice. Ce le unește în acest demers însă? Restrângerea dreptului de a face transmisiuni LIVE din plenurile din Parlament. Și Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban, se va alătura acestui demers, a anunțat deputatul Alexandru Kocsis.

  Fostul prşedinte al USR Dan Barna a anunţat că USR va ataca la CCR ”acele prevederi care limitează transparenţa lucrărilor în Parlamentul României”.

  Şi AUR a anunţat că va ataca noul Regulament.

  ”AUR va ataca în totalitate această hotărâre neconstituţională şi e profund dezgustat de felul în care pentru un singur om care a greşit vor să taxeze întregi grupuri. Asta îmi aduce aminte de regimuri totalitare. Nu e posibil aşa ceva. Pumnul pe care voi îl puneţi în gură opoziţiei s-ar putea să ricoşeze şi vă asigur că, în momentul în care vom avea o majoritate în acest Parlament, îi vom lăsa pe toţi să filmeze. Nu o să permitem niciodată ca o comisie importantă precum Comisia de apărare să fie reprezentată precum un om ca Pavel Popescu”, a afirmat George Simion.

  Deputații au modificat și completat, miercuri, regulamentul Camerei. Astfel, este interzisă utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar.

  Modificarea a fost aprobată cu 202 voturi „pentru”, 91 „împotrivă” și patru abțineri.

  Copreședintele AUR, George Simion, a acuzat, în timpul dezbaterilor, introducerea printre modificări a unei prevederi potrivit căreia ședințele nu pot fi filmate și transmise live decât prin Secretariatul general sau de jurnaliștii acreditați. De asemenea, potrivit unui amendament aprobat, prin derogare, ședințele pot fi filmate și de deputați, dar doar din perimetrul alocat grupului parlamentar ai coror membri sunt.

  „Azi e o zi tristă pentru democrația din România pentru că interziceți filmările, ca să nu vadă tot românul cum se uită unii dintre colegi pe siteuri porno. Scoateți prevederile legate de filmare. Lăsați violențele, lăsați injuriile. (…) De azi se instaurează dictatura generalului Ciucă”, a spus în plen George Simion.

  Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambucian, a apreciat că că a început o creștere a agresivității în Parlament, fără precedent, care poate duce, în opinia sa, „spre spre lucruri care pot pot fi catalogate ca un risc major la adresa democrației”.

  „Parlamentul este, într-adevăr, un loc în care se confruntă idei, dar nu poate fi un loc în care să se confrunte injurii și tot felul de reacții foarte agresive. (…) Trebuie să ne exprimăm dezacordul față de orice formă de violență”, a adăugat Varujan Pambucian.

  Vicepreședintele USR Dan Barna a afirmat că „violența rămâne exact oportunitatea pe care dumneavoastră folosiți să reduceți transparența, sub pretextul legitim că violența trebuie oprită”.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.