joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  August vine cu scumpiri la țigări și alcool! Se schimbă regulile și la munca part-time

  de - | 31 iulie 2022, 5:22 PM | Naţional

  0

  Prima zi a lunii august înseamnă și aplicarea unor măsuri din Ordonanța 16/2022, care a modificat și completat Codul Fiscal.

  Printre altele, începând de luni, crește acciza la țigări și alcool, se supraimpozitează munca part-time și cresc impozitele pe venituri din jocuri de noroc, scrie hotnews.ro.

  La țigarete, acciza crește de la 563,97 la 594,97 (calculată pentru o mie de țigarete), ceea ce înseamnă că țigările se vor scumpi. La bere, acciza crește cu circa 20%, ceea ce se va reflecta în prețul produsului.

  Una dintre cele mai controversate schimbări este cea privind munca part-time. Potrivit documentului oficial, angajații care au unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii și sănătate) la nivelul salariului minim garantat în plată. Excepție de la această măsură fac elevii și studenții până în 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

  Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie și mentenanță, contabilii juniori, bonele sau mamele care încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.

  OUG 16/2022 mai prevede că se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc la 3% pentru veniturile de până la 10.000 de lei, pentru venituri între 10.000 și 66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei, iar peste 66.750 lei impozitul va fi de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.