duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Au mințit anchetatorii! Administratorul unei firme din Arad și alte 9 persoane, trimise în judecată de procurorii DNA

  de Special Arad | 12 mai 2022, 7:07 PM | Știri Arad

  0

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 inculpați (9 persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL) în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, mărturie mincinoasă, comise în forma autoratului și a complicității.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpați, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuși ai săi (administratori ai unor societăți comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 – mai 2011, ar fi evidențiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operațiuni comerciale fictive constând în achiziția de cereale de la persoanele juridice amintite (societăți comerciale fantomă, plătitoare de tva). În realitate, cerealele erau achiziționate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de tva).

  Ca urmare a acestui demers a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei.
  Pentru a crea aparența că achizițiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare prețul cerealelor “cumpărate”, prin operațiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă și remise înapoi omului de afaceri.

  În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienței banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri și-ar fi însușit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală.
  Cinci dintre inculpați fiind audiați în prezentul dosar, cu intenție, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei.

  În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

  Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.