sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Au fost uciși? Trei spioni și o rusoaică s-au înecat în Lacul Maggiore. În ambarcațiune, 13 dintre cele 23 de persoane erau agenți de spionaj

  de - | 3 iunie 2023, 4:38 PM | Internaţional

  0

  În urmă cu o săptămână scriam despre o ambarcațiune care s-a scufundat în Lacul Maggiore, din Italia. Patru persoane s-au înecat în mod tragic pe pitorescul și popularul lac de la sud de Alpii elvețieni, scrie adevarul.ro.

  Unul dintre ei era un fost agent al agenției de spionaj israeliene Mossad, doi erau ofițeri de informații italieni, iar cea de-a patra victimă era o femeie din Rusia, potrivit bbc.com.

  Aceștia se aflau printre cele 23 de persoane aflate la bordul micii ambarcațiuni care a pornit în croazieră pe lac.

  Este fără îndoială un eveniment traumatizant pentru supraviețuitori și pentru familiile care și-au pierdut persoane dragi, dar o serie de fapte legate de acest caz au dat naștere la speculații cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

  Lacul Maggiore și țărmul său sunt împărțite între regiunile italiene Lombardia și Piemont și cantonul elvețian Ticino. Mai multe companii care produc tehnologie capabilă să fie folosită atât în scopuri militare, cât și civile, se află în Lombardia, iar Elveția este considerată o țară de tranzit pentru mulți membri ai serviciilor de informații.

  Iar unele dintre persoanele de pe vas, de ambele naționalități, aveau apartamente și case acolo. Ziarul Corriere della Sera relatează că zona garantează guvernelor Italiei și Israelului o anumită libertate de mișcare.

  În timp ce unele relatări spun că plimbarea cu barca a fost o călătorie de plăcere, mai multe posturi de știri importante din Italia relatează că a fost o întâlnire de lucru secretă între agenți italieni și israelieni.

  Accidentul suscită un interes uriaș, iar procurorul Carlo Nocerino a fost însărcinat să afle ce s-a întâmplat. El spune că 13 dintre cei aflați la bord erau agenți italieni și opt erau agenți israelieni. Doar căpitanul, Claudio Carminati, și soția sa rusă nu lucrau în serviciile de informații.

  Croaziera a fost planificată pentru a sărbători ziua de naștere a unei persoane de la bord. Ambarcațiunea de 15 metri lungime a fost o alegere potrivită – a fost numită „Good…uria”, un joc de cuvinte care înseamnă „plăcere”.

  Dar această ambarcațiune a fost brusc lovită de o furtună puternică, cu rafale de peste 70 km pe oră. Într-o chestiune de treizeci de secunde, o apocalipsă s-a abătut asupra noastră”, așa a descris căpitanul Carminati incidentul, potrivit ziarului italian il Corriere della Sera. „Barca s-a răsturnat imediat, iar noi am căzut în apă”.

  Carminati le-a spus anchetatorilor că nu fusese prognozată vreme rea. Barca se afla încă pe lac după ora de întoarcere programată. El este acum cercetat pentru posibile infracțiuni de provocare a unui naufragiu și omor din culpă.

  Soția sa, Anna Bozhkova, era o rusoaică în vârstă de 50 de ani care avea permis de ședere în Italia.

  Celelalte victime au fost Tiziana Barnobi, în vârstă de 53 de ani, și Claudio Alonzi, în vârstă de 62 de ani, ambii membri ai serviciilor secrete italiene.

  Un bărbat israelian, Simoni Erez, în vârstă de 50 de ani, a murit și el. Acesta era un agent Mossad pensionat. Numele său a fost publicat în presa italiană, chiar dacă mass-media din Israel a continuat să se abțină de la a relata acest lucru.

  Celelalte persoane care se aflau la bordul ambarcațiunii au reușit să înoate până la mal sau au fost scoase din apă de alte nave care au fost trimise în ajutor sau care se aflau în zonă.

  Cauza tuturor deceselor este înecul, deși agențiile de știri italiene relatează că nu au fost efectuate examinări post-mortem.

  Un alt aspect al misterului este că, potrivit presei italiene, supraviețuitorii dezastrului se pare că s-au grăbit să plece imediat după aceea. Presa italiană relatează că supraviețuitorii și-au luat rapid lucrurile din camerele de hotel și din spitalul unde primiseră tratament și au plecat.

  Nu există documente despre cei care au primit tratament medical.

  Israelienii și-au abandonat mașinile închiriate, iar luni au fost aduși acasă cu un avion israelian care i-a luat la Milano.

  Identitățile lor nu au fost dezvăluite, însă procurorul Nocerino a declarat pentru BBC că este normal să fie făcute publice doar numele victimelor, nu și al supraviețuitorilor.

  Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat miercuri că bărbatul israelian care a murit era un membru în retragere al Mossad.

  „Mossadul a pierdut un prieten drag, un membru devotat și profesionist care și-a dedicat viața securității statului Israel timp de decenii”, a declarat biroul într-un comunicat.

  Citește toate detaliile cu click aici

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.