marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  „Atelier despre viitor” dedicat tinerilor arădeni, cu membrii Time’s Up din Linz, Austria

  de Tomck@t | 19 septembrie 2023, 2:16 PM | Cultură

  0

  „Post-Educația”, proiectul multidisciplinar derulat de Asociația Doar Mâine, continuă cu un „atelier despre viitor” dedicat tinerilor arădeni, realizat de membrii organizației Time’s Up din Linz, Austria, în premieră în Arad. „Am vrea să ne imaginăm împreună viitorul alături de voi în timp ce ne concentrăm pe ceea ce lipsește din prezent”, anunță organizatorii.

  Atelierul cu titlul „Prefigure Urban Spaces. Practising other, transformed futures” va avea loc între 22 și 23 septembrie, între orele 9:30 – 16:00, la spațiul numit Laborator Speculativ DM de pe Str. Gheorghe Lazăr, Nr. 11 din Arad.

  Atelierul, care va fi în limba engleză, face parte din proiectului „Post-Educația. Pedagogii ale crizei”, componentă a traseului „Orizonturile Cunoașterii”, dezvoltat de Asociația Doar Mâine, Minitremu, Asociația Foc și Pară și Kinema Ikon din cadrul Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Complexul Muzeal Arad.

  Exercițiu de „Futuring”

  „Pe parcursul atelierului de mai multe zile, un exercițiu de viitor, ne vom imagina în mod jucăuș narațiuni ale unei lumi transformate în viitoruri posibile. Fragmente din aceste narațiuni vor fi aprofundate în timpul atelierului și transformate în «artefacte într-un viitor»”, se arată în descrierea evenimentului.

  „Exercițiul de Futuring” se va concentra pe calitățile care lipsesc în prezent, precum și pe calitățile viitoare emergente în spațiul urban și pe posibilele lor utilizări și efecte pentru locuitorii din generații, culturi și nevoi diferite.

  „Înainte de atelier, vom arunca o privire asupra ideilor care circulă în ceea ce privește alfabetizarea în domeniul viitorului – abilitatea de a gândi în mod colectiv la posibilele transformări. Acest lucru va conduce la partea de atelier concepută în mod jucăuș, în care ne vom dedica unor procese moderate bazate pe metode adaptate, condensate și extinse de dezvoltare a scenariilor. Aceasta este o abordare pe care noi, cei de la Time’s Up, o considerăm esențială pentru co-crearea activă a unor viitoare dezirabile.

  Din acest punct, imaginația utopică practică a participanților va ocupa un loc central. Într-un mod necomplicat, ușor și cu prag scăzut, vom ghida participanții prin exerciții care susțin antrenamentul simțului nostru pentru posibilități în vederea gândirii cu voce tare la viitorurile probabile, plauzibile, (im)posibile și preferate. plauzibil, (im)posibil și preferat. Exerciții care vă invită să explorați natura viitoare a lumilor posibile și impactul acestora asupra vieții individuale de zi cu zi.

  Participanții își vor însuși noi moduri de a gândi cu voce tare despre viitoruri posibile, văzând orașul într-o lumină nouă”, transmit organizatorii.

  Despre Time’s Up

  „…. e nevoie de toată alergătura pe care o poți face, doar pentru a rămâne pe loc” – „Efectul Regina Roșie”.

  Time's Up

  Time’s Up investighează posibilitățile mediilor imersive interactive haptice la scară umană. Ca un laborator pentru compunerea de situații experimentale, creăm spații narative, în special în contextul construirii unor modele experiențiale ale unor viitoare posibile și al construirii unor narațiuni fizice care explorează probleme sociopolitice contemporane și emergente.

  „Cercetarea noastră se bazează pe construirea de situații interactive, pe invitarea unui public în ele și pe încurajarea explorării jucăușe a spațiului și a comportamentelor sale, singuri și în grup, bazate pe experiență. În acest proces de cercetare folosim instrumente din domeniul artelor și al designului, al sociologiei, al matematicii, al studiilor culturale, al științei și al tehnologiei.

  Obiectivele noastre sunt de a investiga în mod colaborativ lumea și opțiunile sale împreună cu publicul larg, comunicând și discutând aceste descoperiri prin ateliere de lucru, publicații, cursuri și simpozioane”, aflăm din descrierea grupului.

  Time’s Up își desfășoară activitatea la sediul din Linz, Austria, din 1996. A expus și a colaborat cu un număr mare de parteneri din Europa, Asia, Africa, America de Nord și Australia.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.