vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Astăzi este Ziua mondială a justiției sociale

  de - | 20 februarie 2016, 2:45 PM | Internaţional

  0

  Ziua mondială a justiției sociale este marcată anual, la 20 februarie. Inițiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, a început să fie aniversată din anul 2009. La 10 iunie 2008, Organizația Mondială a Muncii a adoptat Declarația privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă.

  Conform Asociației Române pentru Transparență, termenul de justiție socială, inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiția într-o societate în relație cu clasele sociale existente în ea. În esență, ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleași drepturi și oportunități economice, politice și sociale. Pentru adepții justiției sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea și respectarea drepturilor cetățenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceștia.

  Astfel, scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, șomajul și excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societății, dar din motive în afara controlului său, nu poate participa la activitățile normale ale cetățenilor din acea societate, chiar dacă și-a dori să o facă.

  Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea și tratamentul egal oferit cetățenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătății. Inegalitățile imense de venit atât pe plan național, cât și internațional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiției socială. În acest sens, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat: ”înmulțirea cazurilor de excluziune socială și creșterea inegalităților sociale trebuie să ne determine să intensificăm eforturile pentru a le asigura tuturor oamenilor, fără excepție, dreptul și posibilitatea de a-și îmbunătăți nivelul de trai, al lor și al semenilor lor”.

  În 2015, tema propusă de ONU pentru 20 februarie a fost „Lichidarea traficului cu ființe umane și a muncii forțate”.

  Pentru 2016, tema este ”O tranziție dreaptă: economii și societăți în armonie cu natura”. În acest fel, organizatorii atrag atenția asupra faptului că alterarea mediului înconjurător are efecte negative inclusiv asupra justiției sociale. Consumismul și goana după proprietăți materiale, tipice economiei din prezent, duc la epuizarea bogățiilor naturale ale anumitor zone geografice, fapt care implică, la rândul său, înrăutățirea condițiilor de trai ale populațiilor de acolo. Astfel, atenuarea tendințelor materialiste și consumiste are nu doar un benefic rol ecologic, ci și unul social. ”Tranziția dreaptă” se referă la abandonarea gândirii materialiste și înlocuirea ei cu una care să ia în calcul și aspectele ecologice, și cele sociale.

  Sursa: AGERPRES

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.