Astăzi este Ziua Internațională a Dunării

  de - | 29 June 2016, 9:50 AM | Eco

  0

  Ziua Internațională a Dunării este aniversată în fiecare an la 29 iunie, prin numeroase evenimente.

  Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba despre fenomene extreme (secetă sau inundații), fie că este vorba despre poluări accidentale, scrie Agerpres. Pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având o dorință comună — responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

  Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a început după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina și de Serbia și Muntenegru. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

  Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

  În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării este „Fii activ”, potrivit www.danubeday.org.

  Ivan Patzaichin la Festivalul Gastronomic și Etnocultural 'D' ale Gurii Dunării', organizat la Sulina cu prilejul Zilei Dunării — 1iulie 2011

  Ivan Patzaichin la Festivalul Gastronomic și Etnocultural ‘D’ ale Gurii Dunării’, organizat la Sulina cu prilejul Zilei Dunării — 1iulie 2011

  În România sunt organizate, în fiecare an, o serie acțiuni dedicate Dunării. Astfel, în 2016, în perioada 10 iunie — 10 iulie, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a demarat inițiativa „Luna Dunării”.

  De asemenea, Ministerul Mediului și Administrația Națională „Apele Române” organizează în „Luna Dunării”, cu participarea specialiștilor și reprezentanților societății civile din toată țara, ședințe festive ale celor 11 Comitete de Bazin extinse, având ca temă sărbătorirea Zilei Dunării.

  Croazieră pe Dunăre organizată de Direcția Apelor Banat, cu prilejul Zilei Dunării — 27 iunie 2009

  Croazieră pe Dunăre organizată de Direcția Apelor Banat, cu prilejul Zilei Dunării — 27 iunie 2009

  Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic și cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est. Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Din Munții Pădurea Neagră din Germania și până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km. Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 81 de milioane de oameni din această regiune. Comunitățile riverane Dunării se implică în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere, pentru a marca dorința comună de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.

  Sursa: Agerpres

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.