marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Astăzi, exact cu 26 de ani în urmă, a fost lansat primul operator de telefonie mobilă GSM din România

  de Special Arad | 15 aprilie 2023, 9:46 AM | Altădată | Naţional

  0

  (foto: Pagina „Reclame Vechi Românești” - Facebook)

  Pe data de 15 aprilie, în urmă cu 26 de ani, a fost lansat în România primul operator de telefonie mobilă GSM: Connex.

  Primele demersuri de introducere a telefoniei mobile la noi în țară au fost făcute însă cu un an înainte, în 1996, când Ministerul Comunicațiilor a anunțat organizarea unei licitații publice în vederea acordării licențelor de operare pentru primele două rețele de telecomunicații mobile din sistemul GSM. Acela este considerat momentul de la care a început totul.

  Spre finalul anului 1996, pe 15 noiembrie, au fost anunțați cei doi câștigători ai licitației – consorțiile Mobil Rom și Mobifon, care urmau în anul viitor să furnizeze servicii de telefonie mobilă GSM, o afacere despre care mulți spuneau la acel moment că nu va avea prea mari șanse de reușită. Tot la sfârșitul acelui an a început și vânzarea primelor telefoane mobile.

  În sfârșit, în data de 15 aprilie 1997, și-a început activitatea primul operator GSM din România, MobiFon, operând sub brandul Connex.

  lansare connex reclama pasti 1997
  (Sursă foto: Reclame Vechi Românești 1840 – 1997 | Facebook)

  Lansarea tehnică a rețelei de telefonie mobilă digitală Connex a constituit un record mondial, fiind prima rețea de telecomunicații dezvoltată în numai 135 de zile. După 18 săptămâni, Connex își lansa serviciile în nouă orașe importante din România: București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Timișoara și Sibiu.

   

  •  Citește istoria completă a telefoniei mobile GSM din România în articolul de pe Special Arad: „Istoria GSM în România – o retrospectivă de la Telefonica, Connex, Dialog și prima „cărămidă”… până în zilele noastre • Special Arad · ultimele știri din Arad”

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.