duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”! Doi tineri au urcat muntele în colanți și au fost găsiți aproape înghețați

  de - | 17 aprilie 2023, 10:59 AM | Naţional

  0

  Un bărbat şi o femeie care sâmbătă au urcat pe munte echipaţi în colanţi şi cu pantofi sport au fost recuperaţi de către salvamontiştii din judeţul Neamţ. Cei doi au fost găsiţi uzi, îngheţaţi în apropiere de Vârful Toaca din Masivul Ceahlău.

  Intervenţia a stârnit reacţia şefului Salvamont Neamţ care a scris, într-o postare pe Facebook: „am văzut multe într-o viaţă petrecută în sfera operaţiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul gheţurilor în colanţi si cu glezna goală, asta nici Dana Budeanu nu cred că şi-ar putea închipui”, scrie hotnews.ro.

  Cei doi tineri, un bărbat şi o femeie, au sunat la Salvamont sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, după ce timp de şapte ore au urcat în Ceahlău, ghidaţi de telefon.

  După Hegel instinctul reprezinta o gândire inconștientă , lipsita de reflecție. Această gândire in actul creației a programat procesele care asigura supraviețuirea , reproducerea și bineînțeles dezvoltarea speciilor.

  Cel mai puternic instinct uman ar trebuie sa fie instinctual de autoconservare . Spun ar trebui, findcă odată cu evoluția tehnologica acest instinct pare ca se pierde.

  Exista mașini ultraperformante, exista mașini care creează, exista mașini care analizează, și exista mașini care gândesc. Nu există mașini care salvează oameni. Oamenii sunt salvați de instincte și de… oameni.

  Aseară era puțin trecut de ora 19 și în Durău, ca și pe munte, era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători fiecare cu credințele și obiceiurile lor.

  Și a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni incepi să-l urăști in serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult incă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii.

  Doi tineri epuizați, uzi și inghețați în zona Vf. Toaca. Convorbirea și datele ușor confuze… Au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare, n-au cazare în Durău și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț, ma duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim rapid pentru a evita,…o noapte foarte lungă.

  Ce a urmat a fost doar rutina, nimic spectaculos, nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervenția in zona inaltă, comunicații radio, echipare și procedura de prevenire a hipotermiei etc.

  Undeva in zona Lespezi au fost găsiți. Uzi, înghețați ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură. Cât privește echipamentul cu care voiau sa supraviețuiască unei ture de munte in apropierea altitudinii de 2000 de metri asta intr-adevăr ne-a șocat. Am văzut multe într-o viață petrecută in sfera operațiunilor de salvare dar să te aventurezi in imperiul ghețurilor in colanți și cu glezna goala, asta nici Dana Budeanu nu cred ca și-ar putea închipui.

  Au plecat din Durău pe la prânz trecând prin fața bazei salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul în care ii ghidează și după care 1000 de metri diferență într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relativ aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce.

  Au urcat în 7 ore, șapte ore de chin, șapte ore care ii apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singura decizie ințeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Mașinile, nu”, a scris Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț, pe Facebook.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.