vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Asociația Ofensiva Tinerilor și centrul EUROPE DIRECT Arad – prezența lor în comunitate

    de Special Arad | 15 decembrie 2022, 8:13 PM | Educaţie

    0

    Cu o experiență de 18 ani, asociația Ofensiva Tinerilor promovează valorile europene și oferă tinerilor oportunități educaționale accesibile, care să îi ajute să își atingă întregul potențial.

     

    Asociația își propune ca obiective sporirea participării societătii civile în procesul de luare a deciziilor la nivel local, național și european, promovarea proiectului European dar și susținerea mobilitătii europene și internaționale a tinerilor. Ofensiva Tinerilor fost prima asociație din județ care a organizat mobilităti europene de tineret și este, și în prezent, una din cele mai active din țara în acest domeniu.

     

    Inițiativele asociației au fost organizate în cooperare cu instituțiile locale și naționale, cu sprijinul programelor Tineret, Tineret în Acțiune și Erasmus+, în cadrul unor apeluri pilot ale Comisiei Europene (AMICUS, European Year of Volunteering 2011, etc.) sau cu finanțare în cadrul POS Creșterea Competitivității Economice.

     

    Ca recunoaștere a implicării sale în promovarea proiectului european, în 2017 asociației i-a fost decernat „Premiul Excelentă pentru Promovarea Spiritului și Valorilor Europene” din partea Institutului European din Romania.

     

    Asociația a derulat de-a lungul anilor numeroase proiecte destinate tinerilor europeni și nu numai, cele mai importante fiind:

    Peers for Equality

    A fost dezvoltat în cadrul unei cooperări inedite între rețelele EPTO și Y-Peer. Fiind testat în peste 15 comunități (atât din Europa, cât și din Asia Centrală) și pe mai mult de 200 de beneficiari, acesta a demonstrat un mare potențial de schimbare a mentalităților tinerilor, în special în ceea ce privește abilitarea participanților de a face față presiunii sociale existente care favorizează această formă de discriminare.

     

    Peers for Integration

    A fost dezvoltat în cadrul unei cooperări inedite în cadrul rețelei EPTO, între Asociația Ofensiva Tinerilor, Asociația Attiva Mente, EPTO și Inspectoratul Școlar Județean Arad. Fiind testat în peste 10 comunități și pe mai mult de 200 de beneficiari, acesta a demonstrat un mare potențial de schimbare a mentalităților tinerilor, în special în ceea ce privește dezvoltarea gândirii critice în ceea ce privește stereotipurile care contravin drepturilor omului, luând în considerare aspecte culturale din Europa

     

    Peers for Inclusion

    Se adresează lucrătorilor și formatorilor de tineret, oferindu-le instrumente teoretice și practice pe care să le folosească în formarea și organizarea de activități pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

     

     

     

    Peace Jam

    A fost creat pentru a combate provocările Europei în ceea ce privește extremismul, divizarea, radicalizarea și excluziunea. Acest curriculum realizează viziunea de transformare a incluziunii sociale din Declarația de la Paris a UE, inspirând tinerii și schimbând contextul comunităților și școlilor în care tinerii trăiesc și lucrează.

    Curriculumul se bazează pe viețile laureaților Premiului Nobel care colaborează cu Fundația PeaceJam. Prin intermediul evenimentelor de mentorat între egali, laureații Premiului Nobel îi inspiră pe tineri în moduri care le schimbă viața, încorporând respectul reciproc și dialogul intercultural pentru a combate toate formele de discriminare.

     

    Communicate at your best!

    Proiectul este o resursă de formare pe înțelesul tuturor care va ajuta organizații din întreaga lume să devină mai profesioniste, să comunice mai bine și să sporească angajamentul părților interesate.

     

    4 Minute Barriers

    Urmărește să includă tinerii cu deficiențe de vedere, organizând activități sportive care implică atât persoane cu vedere, cât și persoane cu deficiențe de vedere.

     

    VIVA

    Este un program inovator de formare în domeniul antreprenoriatului social, aplicat în sectorul tineretului și care răspunde nevoilor tinerilor cu deficiențe de vedere, în vederea îmbunătățirii incluziunii sociale și a oportunităților de angajare. Programul încorporează o abordare unică de livrare, și anume, tinerii cu deficiențe de vedere primesc o formare axată pe leadership, competențe antreprenoriale și interculturale, transformându-i în membri autonomi ai societății și multiplicatori capabili ai abordării – formatori și motivatori ai altor tineri cu deficiențe de vedere.

     

    PeerAct

    A contribuit la îmbunătățirea – în rândul a 1 000 de tineri din 6 țări europene (Belgia, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Serbia și Slovenia) – a dobândirii de competențe precum gândirea critică, abilitățile socio-emoționale și capacitatea de acțiune personală pentru a promova însușirea valorilor fundamentale de nediscriminare, toleranță, solidaritate și egalitate.

     

    Ambassadors of diversity

    Proiectul a dezvoltat un model european inovator, digital și adaptat pentru a promova participarea activă și incluziunea socială a tinerilor cu deficiențe de vedere, angajându-i ca ambasadori ai diversității și nediscriminării. Scopul final al ADD@ME este de a le permite tinerilor cu deficiențe de vedere să devină actori-cheie în procesele privind propria lor incluziune socială la nivelul UE.

     

    Pe lângă aceste proiecte implementate, asociația este activă în comunitate și prin intermediul voluntarilor ESC care organizează activități non-formale pe tema diversității, non-discriminării, incluziunii și anti-bullyingului în centrele de tineret, after-schools, școli gimnaziale și licee atât din municipiu, cât și din județ.

     

    Începând din mai 2021, Ofensiva Tinerilor a devenit și coordonatorul centrului EUROPE DIRECT din Arad, făcând astfel parte dintr-o rețea europeană de peste 420 de centre, dintre care 24 sunt cu sediu în România. Centrele asigură informarea oportună și obiectivă cu privire la chestiunile europene și depun, în același timp, eforturi pentru a interacționa cu cetățenii cu privire la chestiuni legate de starea și de viitorul Uniunii Europene. Prin intermediul acestor activități de informare și implicare, centrele își aduc contribuția la sfera publică europeană și  sporesc gradul de conștientizare cu privire la UE și la prioritățile, oportunitățile și provocările sale.

     

    Principalele obiective ale Centrului EUROPE DIRECT Arad sunt:

    • implicarea publicului în evenimente, dialoguri cu cetățenii și în diferite forme de interacțiune offline și online, în special în ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei;
    • coordonarea cu alte rețele ale UE prezente în regiuni, asigurându-le cetățenilor, organizațiilor sau companiilor accesul cu mai multă ușurință la suport adecvat;
    • punerea la dispoziția mass-mediei și a multiplicatorilor de opinie locali conținut relevant privind politicile și prioritățile UE și implicarea acestora în activitățile centrelor;
    • promovarea cetățeniei europeane active în școli;
    • sprijinirea Comisiei Europene în obținerea unei imagini de ansamblu a sensibilităților locale legate de politicile UE.

     

    Printre cele mai de succes și importante evenimente desfășurate de centru numărăm European Pub Quiz Night, ce se desfășoară lunar într-o cafenea din oraș și reușește să aducă arădenii într-un mediu relaxant pentru o activitate de tip Trivia, cu subiecte și ediții diverse. O altă inițiativă pornită de acest centru se numește „Minutele europene” – scurte videoclipuri informaționale și accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz, ce prezintă pe scurt cele mai importante știri europene cu interes național.

     

    Concentrat pe promovarea inițiativelor europene de la nivel local, podcastul „EUROPA – DIRECT din comunitatea arădeană” aduce Europa mai aproape de comunitatea noastră, într-o serie de materiale care pot fi urmărite pe canalul centrului de Youtube, dar și pe pagina de Facebook – EUROPE DIRECT Arad.

     

    Recent, a fost anunțat un nou eveniment social lunar – Board Games Night – ce își propune să adune, din nou, arădenii la o seară de jocuri de societate. Toate evenimentele organizate de Ofensiva Tinerilor și centrul EUROPE DIRECT Arad se adresează arădenilor de orice vârstă și nu percep nicio taxă de participare.

     

    Mai mult decât atât, centrul ED se află într-o strânsă colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean pentru promovarea cetățeniei europene active în școli. Astfel, îi putem găsi în școlile din județ și oraș cu prezentări a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană, dedicate tinerilor (Discover EU, Erasmus+, Corpul European de Solidaritate etc.)

     

    Contact

    Asociația Ofensiva Tinerilor, Centrul EUROPE DIRECT Arad

    Piata Catedralei, nr. 3, Arad, jud. Arad

    email:

    [email protected]

    [email protected]

    telefon: 0785 221 973

     

    Websites:

    https://ofetin.ro/index.php/ro/

    http://europedirectarad.ro/

     

    Facebook:

    https://www.facebook.com/OfensivaTinerilorArad

    https://www.facebook.com/EuropeDirectArad

     

    Instagram:

    @ofensiva_tinerilor

    @ed.arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.