Asociația Excelsior a derulat un proiect pentru protejarea pădurii Neudorfului și râului Mureș dintre Lipova și Păuliș

  de Special Arad | 29 aprilie 2015, 11:05 AM | Lipova | Păuliş | Știri Arad

  0

  Știri Arad: Asociaţia pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei „Excelsior” din Arad a derulat, în cadrul unui program de mediu cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Guvernul României, proiectul „Elaborarea planurilor de management pentru pădurea Neudorfului şi râul Mureş între Lipova şi Păuliş”.

   Proiectul, în valoare de 726450,00 lei, s-a desfăşurat pe o durată de 24 luni şi a urmărit îmbunătăţirea stării de conservare a habitatelor şi a speciilor de importanţă comunitară şi naţională din siturile Natura 2000 pădurea Neudorfului şi râul Mureş, între Lipova şi Păuliş, prin elaborarea planurilor de management, conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea şi importanţa elaborării şi implementării planului de management, precum şi prin creşterea capacităţii de management a ariilor naturale protejate.

  Conferinţa de prezentare a rezultatelor proiectului a marcat succesul implementării unui nou proiect de referinţă pentru protecţia naturii în judeţul Arad, iar acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului au consolidat practic poziţia de custode al ariilor naturale protejate desfăşurate în jurul Oraşului Lipova, pe o suprafaţă de peste 5100 hectare.

  În cadrul conferinţei au fost prezentate cele mai importante rezultate ale proiectului. Astfel, au fost menţionate studiile de inventariere a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din lunca râului Mureş şi Pădurea Neudorfului. Elaborarea Planurilor de management pentru siturile enumerate mai sus a reprezentat obiectivul central al proiectului. Aprobarea acestor planuri de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va conduce la o reglementare eficientă a activităţilor cu potenţial impact negativ asupra naturii, precum şi la utilizarea durabilă a resurselor naturale în zona ţintă.

  Acţiunile de informare, conştientizare şi consultare a comunităţilor locale au reprezentat un factor esenţial în desfăşurarea proiectului. Poziţia localnicilor, a proprietarilor şi administratorilor terenurilor din ariile naturale protejate este esenţială în luarea deciziilor referitoare la conservarea populaţiilor speciilor şi habitatelor. Astfel informarea şi conştientizarea comunităţilor locale au reprezentat paşi inevitabili în demersul de aprobare a planurilor de management.

  Sustenabilitatea proiectului va fi asigurată de către Asociaţia Excelsior din Arad, care va desfăşura în continuare activitatea specifică de administrare a ariilor naturale protejate, în calitate de custode al acestora.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.