Asistentele de la Boli Infecțioase Copii din Arad rup tăcerea: „Nu s-a schimbat nimic după scrisoarea Cristinei!”
Știri Arad. Scrisoarea Cristinei Rusu, o mamă din Arad care a demascat neregulile din Secția de Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad nu a rămas fără urmări. Din păcate, urmările au fost mai mult în stradă, în birourile în care își desfășoară activitatea conducerea spitalului dar și în biroul președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
„Nu s-a schimbat nimic în Secția de Boli Infecțioase Copii de la scrisoarea Cristinei”, spun mai multe asistente, care, alături de Cristina, au stat astăzi la amiază de vorbă cu noi, cei de la Special Arad.
În comentariile apărute după scrisoarea Cristinei apar și anumite remarci la activitatea asistentelor din această secție. Tocmai de aceea, acestea au venit să ne spună problemele cu care se confruntă.
„Nu suntem ajutate cu nimic. În nicio secție din spital nu sunt atâtea internări ca și la noi. E aglomerație și din cauza faptului că suntem puține efectiv nu facem față. Ne-am plâns de multe ori atât asistentei șefe, Daniela Varvari, care din punctul nostru de vedere nu ne reprezintă interesele, cât și celor care conduc secția, dr. Dana Oprea și Gabriela Macavei. Niciodată nu s-au putut rezolva doleanțele noastre. Suntem conștiente că nu facem față, că uneori pleacă părinții și copiii nemulțumiți, dar ne-am rugat și de ei să facă plângere scrisă la conducerea spitalului și nimeni nu a făcut. Cristina Rusu este prima care a mișcat ceva în acest sens. Asistenta șefă mereu spune că ea nu poate să spună, iar dr. Dana Oprea ne tot spune de duminică încoace că va schimba ea placa. Or noi credem că managementul defectuos pleacă în primul rând de la ea. Totul cade pe noi. Noi suntem permanent acolo. Doctorii vin câte o oră, o jumătate de oră. În rest suntem noi, și medici, și asistente, și infirmiere, tot. Lumea pe noi ne ceartă deși nu avem competențe de doctori și nu putem lua noi decizii.” (asistente de la Secția Boli Infecțioase Copii Arad)
Mai precis, acestea se plâng de mai multe lucruri pe care le enumerăm mai jos:
– problemele au apărut mai ales de la apariția epidemiei de rujeolă, din aprilie anul trecut, de atunci secția noastră fiind supraaglomerată
– uneori suntem doar o asistentă și o infirmieră la 20 de copii, mulți dintre ei fără un părinte lângă el. Nu facem față. Sunt cazuri în care unul vomită, altul are diaree, altul se plânge de anumite dureri, altul de alte probleme. Nu putem în același timp să le facem pe toate.
– de obicei suntem două asistente pe tură și o infirmieră la 30, chiar 40 de pacienți. Trebuie să facem internări, să punem branule, să facem acte, inclusiv triaj uneori, îi căutăm pe copii de păduchi, schimbăm paturi, iar uneori chiar dăm de mâncare la copii. Avem internați copii de la câteva luni la 19 ani.
– au fost cazuri în care unele dintre asistente au leșinat din cauza suprasolicitării
– am făcut mai multe ture decât programa normală, iar din această lună nu ne vor mai fi plătite nici orele suplimentare
– suntem atât de puține că practic ne este imposibil să ne luăm liber
– în nicio altă secție de spital nu sunt trei (3) pacienți într-un pat așa cum se întâmplă la noi. Asta se întâmplă și pentru că se fac internări de enteroviroze, care ar putea merge și la Pediatrie, iar alte cazuri sunt cele ale copiilor care sunt ținuți internați uneori mult peste perioada necesară internării. Adică este prelungită inutil internarea copiilor.
– în ultimul timp orice copil care venea cu diaree era internat la Boli Infecțioase deși unele cazuri erau pentru Pediatrie
– sunt cazuri în care unele persoane din secția noastră sau din alte secții vorbesc urât cu pacienții sau aparținătorii, dar nu toate suntem așa. Cazuri din astea suntem conștiente că întâlnim peste tot
Cum cred asistentele medicale de la Boli Infecțioase că ar trebui rezolvată situație?
– dată fiind situație de la Boli Infecțioase, asistentele medicale cred că ar fi indicat ca în perioada de epidemie de rujeolă să se delege personal în această secție, apoi, ulterior, să se facă angajări
– numărul internărilor să nu mai fie așa de mare, urmând să fie internați doar copiii care cu adevărat au probleme medicale care se tratează la Boli Infecțioase
– să fie lăsați părinții lângă copiii de peste 7 ani, așa cum spune Ordinul Ministrului din 2012. Dacă copiii ar avea un aparținător lângă ei, atunci fiecare copil poate fi ajutat, sau asistat atunci când se simte rău iar asistenta medicală nu poate interveni din cauza faptului că în acel moment se ocupă de alte cazuri.
„S-ar putea rezolva situația, chiar și așa, fără alte angajări, dacă ar fi interes și implicare din partea celor care conduc secția” (spun asistentele medicale de la Boli Infecțioase Copii)
Acestea au mai adăugat faptul că ieri seară, în timpul protestului mămicilor din fața Spitalului Clinic Județean Arad, au fost cameramani de la mai multe televiziuni care au filmat secția. „Au fost mutați unii copii doar pentru a da bine pe camere. După plecarea televiziunilor totul a revenit la starea care a fost înainte. Deci, așa cum v-am spus, nu s-a schimbat nimic după scrisoarea Cristinei Rusu…”
Mai mult, ele spun că au primit amenințări că vor fi sancționate în urma acestei scrisori pentru că nu și-au respectat fișa postului.
„Noi recunoaștem că am greșit. O facem de multe ori din cauza suprasolicitării, dar nu este normal să cadă toată vina pe noi și să fie sancționată doar acea asistentă care a fost pe tură în acea seară. Vina ar trebui să și-o asume și cei din conducerea Spitalului Județean Arad, din conducerea secției, pentru că managementul este defectuos. Noi credem că se încearcă ascunderea gunoiului sub preș, iar cei din conducere vor să se spele pe mâini. Asta și fac de duminică încoace, de la apariția scrisorii”, spun ele.
O altă problemă este taxa de 10 lei pe zi pe care o plătește fiecare părinte pe zi pentru internarea copiilor. „Unde merg acești bani?”, se întreabă chiar asistentele.
Cazurile grave sunt și ele o problemă care nu își găsește rezolvare. „Dacă se produce un stop cardiac sunăm la numărul de urgență 112, doar că noi trebuie efectiv să așteptăm să se producă stopul ca să sunăm. Așa sunt procedurile. Cazurile grave ar trebui preluate de secția ATI copii. Deși este renovată, aici nu s-au făcut angajări și secția ATI nu funcționează…”, mai spun ele.
Acestea au fost în această dimineață și la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. „Ne-a vorbit o oră. S-a purtat frumos și a vorbit frumos doar că nimic concret. Din ceea ce am înțeles se va face o anchetă, dar lucrurile nu prea pot fi rezolvate. Acum așteptăm…”, spun ele.
În această după amiază, Iustin Cionca a avut o ședință cu toți șefii de secție de la Spitalul Clinic Județean Arad. Vom reveni asupra acestui subiect, deoarece, la ora la care am încercat să-i obținem părerea, Iustin Cionca se afla încă în ședință.
NOTĂ: Asistentele medicale au dorit să își păstreze anonimatul.
FOTO: arhiva
Comentariile portalului
Moraliștii sunteți voi, @Anti, in frunte cu Mesia Diliu Georgescu. Voi sunteți cei buni, cei drepți, cei aleși, neprihăniții, inteligenții, salvatorii, deț (...)
felicitari,o initiava de laudat
Nu-i chiar așa, v-aș putea explica mai multe, dar nu cred că v-aș convinge. De altfel, nici nu utmăresc asta. PS Nu există lege perfectă.