joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    ExclusivAsistentele de la Boli Infecțioase Copii din Arad rup tăcerea: „Nu s-a schimbat nimic după scrisoarea Cristinei!”

    de Lucian Dănilă | 8 martie 2017, 6:10 PM | Știri Arad

    10

    Știri Arad. Scrisoarea Cristinei Rusu, o mamă din Arad care a demascat neregulile din Secția de Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad nu a rămas fără urmări. Din păcate, urmările au fost mai mult în stradă, în birourile în care își desfășoară activitatea conducerea spitalului dar și în biroul președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

    „Nu s-a schimbat nimic în Secția de Boli Infecțioase Copii de la scrisoarea Cristinei”, spun mai multe asistente, care, alături de Cristina, au stat astăzi la amiază de vorbă cu noi, cei de la Special Arad.

    În comentariile apărute după scrisoarea Cristinei apar și anumite remarci la activitatea asistentelor din această secție. Tocmai de aceea, acestea au venit să ne spună problemele cu care se confruntă.

    „Nu suntem ajutate cu nimic. În nicio secție din spital nu sunt atâtea internări ca și la noi. E aglomerație și din cauza faptului că suntem puține efectiv nu facem față. Ne-am plâns de multe ori atât asistentei șefe, Daniela Varvari, care din punctul nostru de vedere nu ne reprezintă interesele, cât și celor care conduc secția, dr. Dana Oprea și Gabriela Macavei. Niciodată nu s-au putut rezolva doleanțele noastre. Suntem conștiente că nu facem față, că uneori pleacă părinții și copiii nemulțumiți, dar ne-am rugat și de ei să facă plângere scrisă la conducerea spitalului și nimeni nu a făcut. Cristina Rusu este prima care a mișcat ceva în acest sens. Asistenta șefă mereu spune că ea nu poate să spună, iar dr. Dana Oprea ne tot spune de duminică încoace că va schimba ea placa. Or noi credem că managementul defectuos pleacă în primul rând de la ea. Totul cade pe noi. Noi suntem permanent acolo. Doctorii vin câte o oră, o jumătate de oră. În rest suntem noi, și medici, și asistente, și infirmiere, tot. Lumea pe noi ne ceartă deși nu avem competențe de doctori și nu putem lua noi decizii.” (asistente de la Secția Boli Infecțioase Copii Arad)

     

    Mai precis, acestea se plâng de mai multe lucruri pe care le enumerăm mai jos:

    – problemele au apărut mai ales de la apariția epidemiei de rujeolă, din aprilie anul trecut, de atunci secția noastră fiind supraaglomerată

    – uneori suntem doar o asistentă și o infirmieră la 20 de copii, mulți dintre ei fără un părinte lângă el. Nu facem față. Sunt cazuri în care unul vomită, altul are diaree, altul se plânge de anumite dureri, altul de alte probleme. Nu putem în același timp să le facem pe toate.

    – de obicei suntem două asistente pe tură și o infirmieră la 30, chiar 40 de pacienți. Trebuie să facem internări, să punem branule, să facem acte, inclusiv triaj uneori, îi căutăm pe copii de păduchi, schimbăm paturi, iar uneori chiar dăm de mâncare la copii.  Avem internați copii de la câteva luni la 19 ani.

    – au fost cazuri în care unele dintre asistente au leșinat din cauza suprasolicitării

    – am făcut mai multe ture decât programa normală, iar din această lună nu ne vor mai fi plătite nici orele suplimentare

    – suntem atât de puține că practic ne este imposibil să ne luăm liber

    – în nicio altă secție de spital nu sunt trei (3) pacienți într-un pat așa cum se întâmplă la noi. Asta se întâmplă și pentru că se fac internări de enteroviroze, care ar putea merge și la Pediatrie, iar alte cazuri sunt cele ale copiilor care sunt ținuți internați uneori mult peste perioada necesară internării. Adică este prelungită inutil internarea copiilor.

    – în ultimul timp orice copil care venea cu diaree era internat la Boli Infecțioase deși unele cazuri erau pentru Pediatrie

    – sunt cazuri în care unele persoane din secția noastră sau din alte secții vorbesc urât cu pacienții sau aparținătorii, dar nu toate suntem așa. Cazuri din astea suntem conștiente că întâlnim peste tot

     

    Cum cred asistentele medicale de la Boli Infecțioase că ar trebui rezolvată situație?

    – dată fiind situație de la Boli Infecțioase, asistentele medicale cred că ar fi indicat ca în perioada de epidemie de rujeolă să se delege personal în această secție, apoi, ulterior, să se facă angajări

    – numărul internărilor să nu mai fie așa de mare, urmând să fie internați doar copiii care cu adevărat au probleme medicale care se tratează la Boli Infecțioase

    – să fie lăsați părinții lângă copiii de peste 7 ani, așa cum spune Ordinul Ministrului din 2012. Dacă copiii ar avea un aparținător lângă ei, atunci fiecare copil poate fi ajutat, sau asistat atunci când se simte rău iar asistenta medicală nu poate interveni din cauza faptului că în acel moment se ocupă de alte cazuri.

    „S-ar putea rezolva situația, chiar și așa, fără alte angajări, dacă ar fi interes și implicare din partea celor care conduc secția” (spun asistentele medicale de la Boli Infecțioase Copii)

     Acestea au mai adăugat faptul că ieri seară, în timpul protestului mămicilor din fața Spitalului Clinic Județean Arad, au fost cameramani de la mai multe televiziuni care au filmat secția. „Au fost mutați unii copii doar pentru a da bine pe camere. După plecarea televiziunilor totul a revenit la starea care a fost înainte. Deci, așa cum v-am spus, nu s-a schimbat nimic după scrisoarea Cristinei Rusu…”

    Mai mult, ele spun că au primit amenințări că vor fi sancționate în urma acestei scrisori pentru că nu și-au respectat fișa postului.

    „Noi recunoaștem că am greșit. O facem de multe ori din cauza suprasolicitării, dar nu este normal să cadă toată vina pe noi și să fie sancționată doar acea asistentă care a fost pe tură în acea seară. Vina ar trebui să și-o asume și cei din conducerea Spitalului Județean Arad, din conducerea secției, pentru că managementul este defectuos. Noi credem că se încearcă ascunderea gunoiului sub preș, iar cei din conducere vor să se spele pe mâini. Asta și fac de duminică încoace, de la apariția scrisorii”, spun ele.

     O altă problemă este taxa de 10 lei pe zi pe care o plătește fiecare părinte pe zi pentru internarea copiilor. „Unde merg acești bani?”, se întreabă chiar asistentele.

     

    Cazurile grave sunt și ele o problemă care nu își găsește rezolvare. „Dacă se produce un stop cardiac sunăm la numărul de urgență 112, doar că noi trebuie efectiv să așteptăm să se producă stopul ca să sunăm. Așa sunt procedurile. Cazurile grave ar trebui preluate de secția ATI copii. Deși este renovată, aici nu s-au făcut angajări și secția ATI nu funcționează…”, mai spun ele.

    Acestea au fost în această dimineață și la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. „Ne-a vorbit o oră. S-a purtat frumos și a vorbit frumos doar că nimic concret. Din ceea ce am înțeles se va face o anchetă, dar lucrurile nu prea pot fi rezolvate. Acum așteptăm…”, spun ele.

    În această după amiază, Iustin Cionca a avut o ședință cu toți șefii de secție de la Spitalul Clinic Județean Arad. Vom reveni asupra acestui subiect, deoarece, la ora la care am încercat să-i obținem părerea, Iustin Cionca se afla încă în ședință.

    NOTĂ: Asistentele medicale au dorit să își păstreze anonimatul.

    FOTO: arhiva

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ca in politica este polarizare, mamele ar vrea sa stea toate in spital,pina la varsta de 15-18 ani a copilului, nu doresc sa poarte echipament de apartinator, cu mame si copii aglomeratia e dubla ,pe aceiasi suprafata, si in pat, si la WC. A pune o branula la un sugar este o chestie grea, iti trebui liniste, nu injuraturile mamei. Pe de alta parte nu e logic ca toate diareile si virozele sa vina la infectioase, unde nu exista medic de garda, exista 2 (doua) sectii de pediatrie. E adevarat, copii de competenta ATI stau la mina unei asistente, ca ATI copii nu exista, ca nu vreau medicii ATI. Ar trebui unite infectioasele de copii cu cele de adulti, sa fie o singura garda, cu medic de specialitate.Deasemenea nu este normal ca la Judetean sa nu se insamanteze culturi de vineri la pranz, pina luni dimineata,sa nu se faca analize curente 3 zile ( doar urgenta) nu e normal sa nu vina la contravizita medicul sef, nu e normal sa fie un singur medic pe sectie. Pediatrele au sectia lor, dupa ce predau garda nu le mai intereseaza. Dar nu costa nimic sa vorbesti frumos, sa dezinfectezi pardoseala des, sa te porti, sa vorbesti cu mamele frumos. majoritatea reprosurilor de aici vin. Sint curios ce va fi, dar tare ma tem ca ” se va schimba, dar va ramane …la fel”.Sint asistente putine, e un singur medic, spatii depasite fizic si foarte vechi. Dar cu asigurare si investitie medicala romaneasca, doar romanii au pretentia sa fie serviti medical ca in Germania. Nu se poate !Cit cheltui,….atata ai !

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. si cand v-am spus ca doamna Macavei se ocupa de cu totul si cu totul alte lucruri decat managementul ingrijirilor medicale in spitalul judetean, nu a zis nimeni nimic. iata ca ne-o demonstreaza insesi subordonatele dansei. oare nu e doamna Macavei una dintre probleme? sa o intrebe cineva cu ce se ocupa dansa, avand in vedere ca a fost protejata doamnei Prisca! deci totul era posibil. doar management nu se facea!!!

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Doamnele asistente din spitalul județean ar trebui să nu se mai creadă șefe de secție.
      Nu am avut ghinionul sa fiu cu copilul la urgente dar am fost cu bunica mea care a avut un atac cerebral, iar „doamna asistenta” după 6 ore mi-a spus sa mergem acasă pt ca își v-a reveni bunica mea… Într-adevăr și-a revenit după 4 luni și un scandal în secția de primiri urgente și o internare de 1 luna.
      „Doamnelor asistente” înțeleg ca sunteți puține și prost plătite dar sunteți în contact cu niște oameni și copii neputincioși care au nevoie de ajutorul dumneavoastră dacă sunteți prea stresate de meserie sa știți ca mai sunt posibilități de cariera.

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Precum zicala pestele de la cap se impute de aici pornesc toate problemele. In primul rand va bateti joc de acesti copii iar apoi de asistente,infirmiere si de aceasta meserie pe care a-ti avut grija sa o transformati intr-o munca de secretara. Ma intreb cat timp mai ai sa acorzi unui bolnav cand tie ti se impun zeci de hartii scrise zilnic si multe tampenii ce trebuie scrise in foile de observatie. Si sunt probleme asemanatoare si pe alte sectii. Si totusi va intreb d-na Crisan respectiv d-na Macavei de ce nu luati atitudine?

      +11 voturi
      +1
      -1
    5. Am lucrat pe aceasta sectie! Ma mir ca dna. dr. Oprea inca nu este la inchisoare!!!! Au murit multi copii din vina ei, îi are pe constiinta.( doar ca nu are asa ceva). Pe vremea aia nu venea la vizite cu zilele si scria foile cu intarziere. Dar era amanta unui dr. important si nu a patit nimic!!!! A ajuns Sefa de Sectie la 33 ani!!!! L – a eliminat pe dl. Dr. Tomici, care era un domn si un medic cu experienta si profesionist.
      Sa va fie si sa ne fie rusine pentru ca stim ce se petrece si nu facem, nu putem face nimic.

      +7 voturi
      +1
      -1
    6. Va rog sa o dati in judecata pe aceasta dna. Oprea si sa chemati asistentele si infirmierele care au lucrat cu ea, sa depuna marturie. Unele sunt deja pensionare si nu mai au ce pati. Totodata faceti o statistica cu decesele declarate de la preluarea sectiei de dansa. E socant!!!! In cazul in care mai sunt dovezi si daca s-au pastrat foile. Vorbesc de o perioada de cand a fost desemnata Sefa de Sectie si pana in anul 2004, dar nici dupa asta nu cred ca s- a schimbat ceva! In afara de ceaiul negru, soneria aia stupida, produsele Oriflame, amantii ( studenti tineri de la medicina, pe care îi aducea pe sectie cand era de garda) nu o interesa nimic. Pacientul era pe ultimul loc si daca se intampla ceva asistentele erau de vina!!! Intrebati fetele care au lucrat in aceasta perioada.

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. Oameni buni, va rog sa va feriti de aceasta doctorita, daca tineti la viata copilului dumneavoastra. Este un monstru fara suflet. Sper ca va plati pentru tot raul pa care l- a facut.
      Probabil ca cei care si-au pierdut copilul pe aceasta sectie nu au mai avut putere sa faca ceva, dar trebuie sa actionam sa nu mai moara niste copii nevinovati, ( cu afectiuni, care pot fi tratate, daca intervii in timp util), doar pentru ca „doamna” nu are…. chef sau nu stiu ce …. sa se prezinte la vizita, contravizita.

      +1 voturi
      +1
      -1
    8. desi nu cred ca se va intampla absolut nimic bun, daca scriu si eu prin ce a trecut fetita mea de doi ani internata la sectia de boli infectioase arad.
      ceva bun se va intampla doar cand va ajunge in aceasta situatie copilul unui om din clasa I a socetati ( doamne fereste), nu noi niste neinsemnati, poate nici atunci pentru ca se are in vedere fata omului cand se trateaza un copil, tot vorbim de rasism.
      -am dus copilul luni la ora unu si „doamna” Oprea era acolo dar a spus ca nu il consulta, sa asteptam sa vina garda.
      – ziua de luni a fost ok pentru ca a primit o perfuzie si antibiotic ( copil ne mancat de 4 zile) am prins o asistenta si infirmiera ok.
      – ziua de marti pana la ora 13 nici o perfuzie, si nici un consult ( „dr.” oprea a venit la 13 a consultat copii si a plecat la 14, pentru ca la 14 cand am mers dupa medical nu mai era acolo, a spus asistenta)
      – la ora 13 am scos copilul afara pe semnatura, si am chemat tratament la domiciliu. Am cerut recomandare (reteta pentru tratament la domiciliu, mi sa spus de catre „dr” Oprea „nici vorba de asa ceva”. am chemat un pediatru privat sa faca reteta.

      DACA NU VA PLACE MESERIA CARE O AVETI, CAUTATI ALTA, CA FACETI RAU LA ALTII, LASATI PE CEI CARE AU PLACERE SA FACA ASTA. E PE VIATA SI PE MOARTE.

      – am facut o sesizare la CJA arad, sper sa se intample ceva pentru binele altor copii, dar nu prea cred.

      sesizari, stiri, parinti fara nici un ajutor, nici un rezultat, probabil pentru ca trebuie sa iasa „dr” Oprea la pensie de acolo, nu conteaza cati copii mor, scopul trebuie atins.

      rugam pe cineva care crede ca poate schimba aceasta situatie sa intervina, sa nu mai fie las sau fricos, sa ne lasati un nr de telefon sau adressa de email unde sa putem lua legatura, fiti „OM”.

      cred ca nu am pretenti mari: sa consulte copii, sa le aplice tratament necesar, sa zambeasca, sa fie prietenosi, daca nu sunt in starte, sa lase pe altii.

      roata se invarte si Dumnezeu este sus si vede!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.