Artista Zoe Eisele Szücs s-a stins din viață, lăsând în urma sa „un univers sincron cu emoții”. Când e înmormântarea





Pictorița Zoe Eisele Szücs s-a stins din viață luni, 9 august, la vârsta de 73 de ani, după ce în urmă cu o săptămână a trecut printr-o intervenție chirurgicală. Cei ce doresc să își prezinte condoleanțele, o pot face în 11 august, seara, la casa mortuala Silentium, vizavi de Cimitirul Pomenirea. UPDATE – Înmormântarea va avea loc joi, 12 august, la ora 12, la Cimitirul Pomenirea.
Născută în 8 iulie 1948, la Oradea, artista Zoe Eisele Szücs a absolvit Liceului Nr. 3 Arad, secţia umanistă, în 1967, iar apoi a absolvit, în 1973, Academia de Arte Vizuale „Nicolae Grigorescu” din București, la secția de pictură, sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba.
A fost membră a Uniunii Oamenilor de Teatru din România, membră A.I.A.P. (Asociația Internațională a Artiștilor Plastici) și membră a Uniunii Artiștilor Plastici, iar în perioada 1974-1997 a lucrat la Teatrul de Marionete Arad ca pictor scenograf, iar între 2000-2004 a fost profesor de arte plastice la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. A participat la numeroase expoziții atât în țară cât și în străinătate, în Germania, Ungaria, Elveția, Italia.
A primit Premiul Special al Uniunii Artiştilor Plastici în anul 1999, iar în 2008 Premiul de Excelenţă al Primăriei municipiului Arad pentru activitatea de scenograf.
„Zoe Eisele Szücs creează din lumină și din detalii abia vizibile un univers sincron cu emoții trăite, pe care le consideră stări eterne și pe care dorește să ni le transmită. În această galerie de simboluri am mai putea enumera o mulțime de lucrări. Eisele Szücs își filigramează sufletul cu o feminitate bărbătească, fără trufie, într-o labirintică sensibilitate interioară, redând prin simboluri ascunse, semne magice…”, spunea jurnalistul Emil Șimăndan în 1997.
„Sunt pictor,
Viaţa mea este un şir de miracole cotidiene.
Câte miracole, câte întâmplări miraculoase fac o pictură?
Câte picturi fac un miracol?
Întrebări inutile, dacă picturile mele nu au puteri miraculoase.
Cine ar avea dreptul să pună o asemenea întrebare?
Doar fabuloasa, miraculoasa, Pictura.
Iar răspunsul este însuşi Miracolul”, scria regretata Zoe Eisele Szücs.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)