joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ArtEncounters și R.E.M.X. vor reuni Timișoara și Aradul în cel mai important eveniment de artă contemporană din vestul țării

  de Tomck@t | 18 septembrie 2015, 6:02 PM | Cultură

  0

  În luna octombrie, cu prilejul primei ediții „Art Encounters”, ai cărei curatori sunt Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos din Berlin, Timișoara va deveni capitala artei contemporane românești. În total, 90 de artiști, 16 spații expoziționale, 150 de voluntari, 10 invitați speciali, 13 galerii vor contribui la cele 30 de zile de artă. La acestea se vor adăuga evenimentele din Arad organizate de Kinema Ikon și Asociația CitiZenit, la Atrium Mall, Muzeul de Artă, Muzeul Digital din Pecica și Fabrica Teba… unde – apropo –  în curând își va deschide porțile „Muzeul Teba”.

  Evenimentul, care reunește orașele Timișoara și Arad, este conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un mare număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România cât și în străinătate, dar și de artiști străini care, în lucrările lor, s-au inspirat din spațiul românesc. Pentru prima dată se dorește realizarea unui dialog curatorial între generații diferite de artiști români, începând cu cei care și-au creat opera în anii comunismului, fie într-o izolare impusă în țară, fie în exil, până la artiștii care s-au afirmat în ultimul deceniu al secolului trecut și începutul noului mileniu, scrie pressalert.ro.

  În Arad, R.E.M.X. Media Art Festival va pătrunde în Mall!

  Cea de-a doua ediție a Media Art Festival, organizată de gruparea Kinema Ikon, va purta anul acesta denumirea generică de R.E.M.X., după ce anul trecut s-a numit R.A.M. Acesta nu numai că primește un upgrade, dar, de asemenea, va rupe barierele convenționale, ieșind din „limitele” Muzeului de Artă și mutând arta acolo unde îi este omului mai drag: la mall.

  Întregul eveniment se va desfășura între 16 octombrie și 15 noiembrie.

  Se anunță nume grele din arta contemporană atât arădeană, cât și națională și internațională precum Amanda Kirkpatrick, Jason Varone, Ayham Ghraowi, Charlie Whitney, Shahryar Shahamat, Sean M. Barbe, Judit Angel, Adina Ochea, Monica Vlad, Nita Mocanu, Sandor Bartha, gH., Bogdanator, Pneuma Pnea, Sergiu Sas, Paul George Bodea, Linda Barkasz, Arina Varga, Livia Mateiaș, NEURO, flo’, Levente Kozma, TamTam, Bogdan Tomșa, Marius Jurca, Adrian Sandu, Ioan Paul Colta, kf, Modulab, reVoltaire, Alex Leric, Sergiu Mureșan, Doris Winkler, Darius Cheța, Diana Dihel, Amalia AIA, Codruța Gongola, Golem, Tartar, Maria T., Traian Selejan, George Sabău, Mihai Sălăjan sau Ștefan Tiron.

  REMX-Media-Art-Festival-2015-afis

  Festivalul va cuprinde expozițiile și workshopurile „Magazin Mixt” și „Gesamtkunstwerk” de la Atrium Mall, „Wunderkammer” din incinta Muzeului de Artă, dar și un Salon Video cu Daniela Palimariu & Dan Basu + încă 10 artiști video. Sub genericul „Magazin Mixt” se mai anunță și „Cinemagic” cu Oana Tarce, Anda Ionescu, Mihnea Rareș Hanțiu, Daria Nistor, Oana Furdea, Norbert Fodor, Mihai Pacurar și Mihai Sălăjan, respectiv „Radio Lounge”, care se anunță a avea loc în patru locații consecutive: Atrium Mall Arad, Muzeul Digital Pecica și, în plus, la Muzeul din Tecuci și la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București!

  Se mai anunță, de asemenea, în cadrul evenimenteor marca „Magazin Mixt”, programul „l’ENE – The Bedroom” (cu Alex Leric, Sergiu Mureșan, Doris Winkler, Darius Cheța, Diana Dihel, Amalia AIA, Codruța Gongola, Golem, Tartar, Maria T. și Traian Selejan), respectiv un concert Live cu Soare Staniol, la Atrium Mall.

  R.E.M.X. va avea un „(a)sediu” și la Timișoara, la Casa cu Lei (Piața Unirii 6).

  Pregătiri intense și la Teba

  La sfârșitul lunii august, cei de la CitiZenit au început să elibereze hala mare, unde se pregătesc cei de la ArtEncounters să ne aducă „First Cut”, o expoziție de artă contemporană la care deocamdată știm doar că vor participa artiști din Europa de Est. Urmează să primim și programul detaliat.

  Artiștii care vor „întări” evenimentul la Teba sunt, conform primelor informații, Horia Bernea, Stefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu, Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén, Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Andre Cădere, Sub:REAL, Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor și Dan Perjovschi.

  12033148_887910324591837_5540894727187993484_n

  Cele două hale folosite până acum pentru diverse evenimente au intrat în renovări, dar începând de astăzi s-a deschis „Hala nouă” (intrarea dinspre Piața Olimp). În paralel, se lucrează deja de săptămâni întregi la amenajarea unei alte săli, ce va fi numită „Muzeul Teba”, pe cealaltă parte a străzii Mucius Scaevola. Acesta va fi deschis mâine (19 septembrie), de Ziua Europeană a Patrimoniului, de la ora 10:00.

  Epicentrul marelui eveniment va fi la Timișoara

  Timișoara se va transforma pentru o lună de zile într-o adevărată galerie de artă contemporană, în care peste o sută de artiști își vor expune lucrările în nu mai puțin de 17 spații din Timișoara, cum ar fi muzeul de artă, Memorialul Revoluției, sinagoga din cetate, halele Timco, cazarma U și 12 galerii de artă contemporană.

  art-encounters-cazarma-u-640x427

  Curatorii evenimentului, Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher au dezvoltat anul trecut un program video pentru expoziția Manifesta 10 care a avut loc la Sankt-Petersburg, selecția celor doi fiind prima aplecare majoră asupra filmului și video-artei contemporane, atât în vest cât și în est, din ultima jumătate de secol. Într-o expoziție de la Berlin coordonată de cei doi curatori, aceștia au căutat să identifice trăsături ale artei contemporane din Europa de est și de sud-est.

  11836846_416973008493300_1439838317456444767_n

  Evenimentul de la Timișoara se va încheia în ultima zi a lunii octombrie.

  Surse: Arad Culture, Press Alert 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.