sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Șapte persoane arestate, printre care și administratorul unei firme din Arad, în urma perchezițiilor ce au vizat „mafia deșeurilor” din vestul țării

  de Ioana Costaș | 3 octombrie 2023, 4:12 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  În urma celor 44 de percheziții efectuate duminică, 1 octombrie, de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii DIICOT Timișoara, au fost reținute șapte persoane.

  Este vorba despre liderii grupării infracționale și persoanele de pe palierul imediat inferior acestora. Printre cei șapte se află și Nicolae Daniel, administrator al societății Aktive Trade Plus SRL, cu sediul în Arad și punct de lucru în Vladimirescu.

  Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș a fost sesizat cu propunere de arestare preventivă a celor șapte. Instanța a decis următoarele, potrivit portal.just.ro: „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT Serviciul Teritorial Timişoara. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor:

  1. Nicolae Daniel, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  2. Morar Ioan-Adrian, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  3. Morar Adriana-Octavia, cercetată pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  4. Turcuș Ionatan, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  5. Macra Bogdan, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  6. Guiaș Antoniu-Florin, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată

  7. Moise Iancu-Vasile, cercetat pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 03.10.2023 până la data de 01.11.2023 inclusiv. Respinge solicitarea inculpaţilor de luare faţă de aceştia a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunțare”.

  În urma descinderilor au fost descoperite peste 48 de tone de deșeuri, introduse ilegal în țară, fiind totodată ridicate telefoane mobile, documente, două laptop-uri, 73.850 de euro, 66.518 lei și 600 de franci. Totodată, specialiștii Gărzii de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei și au dispus interzicerea activității pentru trei societăți comerciale.

  Grup infracțional organizat, constituit în zona de vest a țării

  Reamintim că, la data de 1 octombrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii DIICOT Timișoara, au efectuat 44 de percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

  Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deșeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanțiale.

  Deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare/reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, ar fi acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populației și mediul înconjurător.

  Aceștia ar fi profitat și de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obțină în mod facil câștiguri financiare importante.

  Cum acționa „mafia deșeurilor”

  DIICOT explică cum funcționa gruparea: „Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deșeuri (conform OUG nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor, «broker» este orice întreprindere care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intră fizic în posesia deșeurilor), care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării.

  Importurile s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-ar fi realizat și prin falsificarea documentelor însoțitoare, în care s-au făcut mențiuni nereale, în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării.

  Cel de-al doilea palier al grupului infracțional ar fi fost reprezentat de transportatori români, care s-ar fi deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde ar fi procedat la încărcarea deşeurilor, în vederea reciclării/recuperării în țară.

  Actele de transport și documentele însoțitoare ar fi fost întocmite cu mențiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate ar fi supuse operațiunilor de valorificare/recuperare.

  Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor, cei mai mulți operatori comunitari ar fi procedat la colectarea nediferențiată (pe categorii) a deșeurilor și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau cu deșeuri municipale, fapt interzis de normele europene, precum şi de legislaţia naţională.

  Astfel, ignorând cu bună știință prevederile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români ar fi încărcat, transportat și introdus în țară deșeuri care nu puteau face obiectul reciclării.

  Pe cel de-al treilea palier al grupării, s-ar fi aflat administratorii și societățile care aveau ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor”.

  Membrii grupului infracțional organizat ar fi acționat pentru a ascunde trasabilitatea deșeurilor, prin atestarea nereală în documentul informativ însoțitor pentru transporturile de deșeuri, a instalației de reciclare/recuperare și a operațiunii de recuperare la care urma să fie supus deșeul.

  De asemenea, în unele situații, deși încărcătura era formată din deșeuri, transportatorii, cu sprijinul intermediarilor, ar fi atestat în mod nereal în documentele însoțitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în țară în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcționarii de mediu, încălcând astfel prevederile Ordinului nr. 1736/2022 din 27 iunie 2022 cu privire la raportarea introducerilor în țară de deșeuri în Sistemul informatic de asigurare a trasabilității deşeurilor (SIATD) și prevederile Ordinul nr. 831/49/2022 cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat obligatorii pentru transferurile comunitare de deşeuri.

  După introducerea nelegală în țară a deșeurilor, membrii grupului infracțional ar fi acționat pentru ștergerea urmelor infracțiunii de contrabandă calificată, procedând la influențarea trasabilității, pentru a ascunde proveniența deșeurilor și la transportarea lor la diferite societăți care dețineau instalații de reciclare/recuperare.

  Pe parcursul activității de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri.

  Pentru alte transporturi depistate la intrarea în țară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României.

  Pentru a reduce riscul de a fi descoperiți de organele de control, transportatorii ar fi acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercând să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor.

  Citește și: 44 de percheziții în Arad și alte patru județe sunt făcute de „Crima Organizată” la membrii unei rețele. Aceștia aduceau deșeuri în România

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.