Aradul, un mare „spațiu de închiriat”

  de [email protected], Raluca Medeleanu | 22 februarie 2016, 1:22 PM | Reportaj | Strada | Topic special

  15

  Au apărut ca ciupercile după ploaie, de îndată ce-a căzut comunismul. Oamenii se bucurau pentru prima oară de libertatea investiției. Dar principalele piloane ale capitalismului, cererea și oferta, și-au pus de-a lungul timpului amprenta necruțătoare pe longevitatea fiecărui magazinuț sau cafenea din oraș. Astăzi, mai mult ca niciodată, se observă clar cât de mult influențează „cererea” traiul celor care „oferă”. În afara lanțurilor de supermarketuri, covrigăriilor și sălilor de jocuri de noroc, spațiile comerciale din Arad se închid pe capete. Motivul? Chiriile exorbitante, indiferența proprietarilor, neimplicarea autorităților locale și, nu în ultimul rând, „bombardamentul” serviciilor pe cap de locuitor… și știm bine ce urmează după bombardament.

  Dacă faceți o plimbare doar pe cele două trotuare ale Bulevardului Revoluției și ale pieței Avram Iancu, veți număra exact 29 spații închise / de închiriat. Asta tocmai pe cea mai circulată zonă a orașului. De străzile adiacente și de cartiere nici nu mai vorbim!

  Dar poate acest lucru să ne mire, după ce aflăm că o chirie pe centru se ridică până la 3500 euro pe lună? Când pentru marea majoritate a oamenilor, cumpărăturile de haine se fac o dată la lună, sau chiar mai rar, iar ieșirile la o cafea în oraș se fac cu ocazii speciale, sau doar în weekend. De unde pot comercianții să-și permită să plătească din încasări o chirie costisitoare, salariile, plata utilităților ș.a.m.d.? Și de ce să-și complice viața zbătându-se să-și țină afacerea deschisă de pe o lună pe alta, doar ca să se laude că și-a deschis ceva „pe Corso”, când poate să se mute în mall, la un preț mult mai convenabil?

  Efectul s-a simțit chiar din momentul în care s-a deschis Armonia, „primul mall din Arad”, în 2008. Odată cu „tăierea panglicii”, au „tăiat-o” de pe centru și 50% dintre magazine, bucurându-se de ofertele mult mai convenabile pentru chirie și de un flux mult mai mare de cumpărători. Au urmat celelalte două mall-uri, iar centrul Aradului a rămas pradă covrigăriilor și second handurilor. Dar acum, suntem în situația în care nici acești giganți nu mai funcționează la turație maximă. Iar magazinele, în loc să migreze înapoi pe centru, preferă să se orienteze spre un oraș vecin cu putere de cumpărare infinit mai mare.

  Cine își mai amintește de aspectul bulevardului Revoluției de prin anii 2009-2011, când în majoritatea vitrinelor centrale domneau gioarsele vândute cu 2 lei kilogramul? Până și municipalitatea a simțit gradul de deteriorare a aspectului centrului pe atunci și s-a văzut nevoită să intervină cu o hotărâre care a forțat magazinele Second Hand să-și ia catrafusele și să evacueze spațiile ocupate pe bulevard.

  Doar că aceea avea să fie ultima intervenție vizibilă. Acestea au dispărut, dar și-au făcut, în schimb, apariția glorioasă sălile de pariuri sportive și mini-cazinourile cu geamurile lor opace, cu bandă autocolantă ieftină și ultracolorată.

  Dacă i-am întreba pe conducătorii orașului, ne-ar spune că nu au ce face. Dar, spre exemplu, la vecinii noștri din Ungaria s-a putut lua, în 2011, o măsură drastică care interzicea temporar construirea mall-urilor, pentru a facilita dezvoltarea IMM-urilor locale, atunci când au observat că acestea erau pe cale de dispariție.

  La Arad însă nu atât mall-urile sunt de vină pentru paragina din centru, cât proprietarii clădirilor centrale (majoritatea străini sau vârstnici), care cer o sumă aberant de mare atât pentru chiria unui spațiu comercial, cât mai ales pentru vânzarea întregului imobil, pe care nici măcar nu îl întrețin.

  Aceste aspecte ale orașului nostru se dispersează complet atunci când suntem tromboniți cu statistici care ridică Aradul în topul celor mai dezvoltate orașe ale țării, cu o economie înfloritoare și un procentaj PIB senzațional.

  Realitatea? Se vede cu ochiul liber…

  spatii falimentare bulevardul revolutiei

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Felicitari pentru articol. Este o adevarata problema! Un centru parasit, obscur si neingrijit. Nu stiu ce se poate face… Eventual proprietariu sa fie obligati sa intretina curate vitrinele, altfel sa fie amendati. In felul acesta o sa fie interesati sa dea in chirie pentru o suma rezonabila, numai sa scape de “batai de cap”.
   Problema Aradului e ca majoritatea locuitorilor castiga salariul minim… acesta e motivul pentru care prospera magazinele cu haine de mana a 2-a. La Arad s-a inchis un mall si nici celalalt nu e foarte “pe plus”. Cine mai deschide unul… inseamna ca nu cunoaste realitatea economica. Daca comparam Aradul cu Timisoara la capitolul Inditex sau H&M, aflati ca la Timisoara sunt mai multe articole, mai ales in perioada reducerilor. Pana acum ceva vreme nu am crezut, mi se parea un moft sa mergi la cumparaturi de haine pana in Timisoara. Si daca tot a venit vorba… Nu compar reducerile din Timisoara cu cele din Italia.
   Magazinelor din centrul Aradului “le-a apus vremea” pentru ca patronii au fost lacomi. S-a dus vremea cand oamenii erau inselati cu tot felul de fake-uri sau produse de proasta calitate, inclusiv cei din Ziridava au avut astfel de practici. Ati uitat de vanzatoarele “acre” care aproape te obligau sa cumperi daca ai pus mana sau daca ai probat? Cum sa concureze cu magazilele corporatiilor, unde ti se vinde prin subconstient prin afise, muzica, culori si lumina?

   +10 voturi
   +1
   -1
  2. Situatia asta este pentru ca proprietarii pretind niste chirii atat de mari incat nu ai cum sa produci asemenea profit ca sa poti sa-ti platesti toate cheltuielile, chiria enorma si sa si ramai cu ceva.
   Atat de prosti sau lipsiti de viziune sunt acesti proprietari de spatii din centru, incat, vor sa se imbogateasca dintr-un spatiu inchiriandu-l, si tin de pret sa nu “strice piata”, si atunci prefera sa le tina goale, poate prind o banca ceva care nu se uita la bani…..dar se pare ca vremurile alea au cam apus 😉

   +12 voturi
   +1
   -1
  3. Orce s-ar zice orasul nostru drag …a ajuns jalnic acestor hiene care nu se mai satura,s-au dus timpurile cand venai in centru de multe ori de dragul de a admira vitrinele magazinelor,sau sa savurezi o cafea turceasca cu caimac si bulevardul era plin incepand cam de la gara pana la teatru…era asa de aglomerat in cat te loveai unul de altul intr-un flux continuu,pe cand acum,bate vantul.

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Daca verificati ale cui sunt spatiile veti avea surpriza sa constatati ceva super….
   In plus , majoritatea nu platesc impozit pe spatiu, atunci mai bine tin de pret. Daca ar plati impozit la fel ca ceilalti , ar prefera sa castige ceva banuti si sa nu platrasca din buzunar. Dar asa…poate apare vreo banca, sala de jocuri…

   +1 voturi
   +1
   -1
  5. Simplu de rezolvat pentru Primărie, dacă se vrea.
   De ex. un HCLM cu care reglementează starea jalnica a spatiilor comerciale. Un spațiu neocupat sa se impoziteze cu suma ultimei chirii, atâta timp cât spațiul este gol.
   Amenzi de 1000 de euto/m2 celor ce nu întrețin fațadele și în general clădirile, de pe centrul Aradului.

   Centrul este oglinda orașului.

   Cazinourile ar trebui să dispară de pe Centru! Jocul de noroc crează doar probleme sociale. La un oraș ca Aradul ar fi suficient un singur Cazino. Reglementarea obtinerii unei autorizații de Cazino, ar trebui să fie extrem de strictă și acordată doar la o licitație internațională. Controlul extrem de strict. La cluburile cu strip-tease la fel. Max unul două și în condiții de control deosebit de aspru privind transparenta afacerii. Acum sunt mașini de făcut bani negrii.

   Felul în care arată Centrul orașului este de interes cetățenesc. Cum am spus deja, “este oglindă orașului”.

   0 voturi
   +1
   -1
  6. Se poate un nou recensamant printre spatiile libere de pe centru sau eventual o paralela intre ce este disponibil acum si ce a fost disponibil atunci?
   Sincer la ultima plimbare care am avuto pe centru nu am vazut mare diferenta intre spatiile libere prezentate in acest articol si prezent.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.