Aradul, printre cele 7 orașe europene concurente la titlul de Capitală Verde. Vezi regulile și calendarul competiției

  de Special Arad | 12 noiembrie 2015, 3:42 PM | Administraţie

  0

  Comisia Europeană a anunțat lista celor 7 orașe a căror candidatură pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018 a fost acceptată: Arad (România), Ghent (Belgia), Nijmegen (Olanda),‘s-Hertogenbosch (Olanda), Talin (Estonia), Umeå (Suedia) și Varșovia (Polonia).

  Calendarul competiției Capitală Verde a Europei 2018 este următorul:

  – 3 iunie – 19 octombrie 2015 – perioada de transmitere a  dosarele de candidatură;

  – noiembrie 2015 – martie 2016 – evaluarea dosarelor de către comisia de experți, inclusiv solicitarea unor eventuale clarificări;

  – aprilie 2016 – anunțarea orașelor finaliste;

  – iunie 2016 – prezentarea orașelor finaliste în fața juriului și anunțarea câștigătorului pentru 2018 în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Capitala Verde a Europei de la Ljubljana.

  Date generale:

  Competiția pentru titlul de Capitală Verde a Europei 2018, este o inițiativă a Comisie Europene adresată orașelor cu peste 100.000 de locuitori care doresc să se dedice unor obiective ambițioase pentru sporirea calității mediului și dezvoltarea durabilă. Inițiativa a fost formulată pentru prima dată în anul 2006, în cadrul unei reuniuni internaționale desfășurate la Tallinn, în Estonia, când cincisprezece orașe europene au semnat un Memorandum pentru instituirea acestui premiu. Inițiativa a fost preluată și lansată de Comisia Europeană în anul 2008.

  Obiectivul principal al inițiativei este recunoașterea și premierea eforturilor locale de îmbunătățire a mediului înconjurător, a economiei verzi și a calității vieții urbane.

  Titlul se acordă în fiecare an unui oraș care se remarcă prin eforturile depuse pentru o viață urbană ecologică și care poate astfel să constituie un exemplu pentru alte localități, îmbunătățind în ansamblu mediul de viață al locuitorilor săi, prin activități concrete, precum:

  – cooperarea și parteneriatul dintre autorități, cetățeni, companii și alte părți interesate, în scopul dezvoltării și îmbunătățirii condițiilor de trai din mediul urban;

  – implementarea unor soluții durabile privind mobilitatea;

  – înființarea și extinderea parcurilor și a zonelor de recreere;

  – abordarea modernă a gestionării deșeurilor;

  – soluții inovatoare privind poluarea fonică;

  – abordarea integrată a managementului urban, care asigură efecte pozitive pe termen lung.

  Concurenții pentru titlul de Capitală Verde a Europei pot fi localități cu peste 100.000 de locuitori din statele membre ale UE, țările candidate, țările din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția.

  În țările în care nu există niciun oraș cu peste 100.000 de locuitori, se poate înscrie orașul cu populația cea mai numeroasă. Pentru orașele mai mici de 100.000 de locuitori este organizată competiția pentru titlul Green Leaf.

  Înscrierea se face online, iar selecția pentru 2018 s-a realizat prin evaluarea pe baza unor indicatori din douăsprezece domenii:

  1. schimbările climatice: atenuare și adaptare;
  2. transporturile locale;
  3. spațiile verzi urbane care încorporează utilizarea durabilă a terenurilor;
  4. natura și biodiversitatea;
  5. calitatea aerului ambiant;
  6. calitatea mediului acustic;
  7. producția și managementul deșeurilor;
  8. gestionarea apei;

  9/ epurarea apelor reziduale;

  1. inovarea ecologică și ocuparea durabilă a forței de muncă;
  2. performanțele energetice;
  3. managementul integrat al mediului.

   

  Pe lângă cele 12 formulare standard corespunzătoare celor 12 indicatori, candidaților li s-a solicitat o prezentare generală a localității și transmiterea unor exemple de bune practici în domeniul protejării mediului.

   

  Documentația standard pentru 2018 are câte patru secțiuni pentru fiecare indicator:

  1. Descrierea situației actuale.
  2. Descrierea măsurilor puse în aplicare în ultimii cinci-zece ani.
  3. Descrierea obiectivelor viitoare pe termen scurt și lung și a abordării propuse pentru realizarea acestora.
  4. Menționarea modului cum pot fi verificate informațiile furnizate, anexe, linkuri.

   

  Evaluarea informațiilor furnizate de fiecare oraș va fi efectuată de un grup de experți recunoscuți internațional, în două etape. Prima etapă va include evaluări calitative și o recenzie a fiecărei solicitări de înscriere pe baza indicatorilor din cele 12 domenii.

   

  În urma acestor evaluări, se vor selecta câteva orașe finaliste pentru titlul din 2018.

   

  Orașele finaliste vor fi invitate să își prezinte în fața juriului viziunea, strategiile și capacitatea

  de a reprezenta un exemplu pentru alte orașe. Capitala Verde a Europei pentru 2018 va fi anunțată în cadrul unei ceremonii de premiere desfășurate la Ljubljana în iunie 2016.

   

  Juriul este format din reprezentanți ai Comisiei Europene, ai parlamentului European, al Comitetului Regiunilor, Agenției Europene de Protecție a Mediului, ICLEI (Asociația Autorități Locale pentru Sustenabilitate), ai Biroului Convenție Primarilor și ai Biroului european pentru Mediu.

   

  Avantajele participării la competiția sunt multiple, iar în cazul câștigării titlului de Capitală Verde a Europei, acestea vor continua să se facă simțite încă mult timp după încheierea anului respectiv. Printre aceste avantaje se numără:

  – accent sporit pe proiectele de mediu, prin sponsorizări și granturi;

  – atragerea de finanțări publice;

  – locuri de muncă noi, o Capitală Verde a Europei fiind mai atractivă pentru investitorii străini;

  – intensificarea activității de turism;

  – creșterea vizibilității internaționale, participarea în cadrul unor rețele și formarea de alianțe noi;

  – acces la Rețeaua Capitalelor Verzi ale Europei;

  – capacitatea de a îmbunătăți în continuare mediul de viață ecologic al localității;

  – creșterea sentimentelor de mândrie locală și de apartenență la comunitate.

   

  Lista orașelor care au câștigat, până în prezent, titlul de Capitală Verde a Europei este următoarea: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria – Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016),  Essen (2017).

   

  Website: http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital, http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/europeangreenleaf/index.html

  Facebook: www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

  Twitter: @EU_GreenCapital

  LinkedIn: European Green Capital Award

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.