marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul găzduiește astăzi primul concert din turneul național extraordinar „Pianul Călător“

  de Special Arad | 9 aprilie 2018, 11:42 AM | Cultură

  0

  Pianistul Horia Mihail pleacă din nou la drum într-un turneu naţional extraordinar, în perioada 9 aprilie –  8 mai, urmând să prezinte 18 recitaluri în 17 orașe din țară, primul dintre acestea fiind la Arad.

  „Pianul călător“, ediţia a opta, este dedicat Centenarului Marii Uniri și este susținut de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Concertul de la Arad este primul din turneul național extraordinar și va avea loc în 9 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.

  Biletele de intrare costă 15 lei și pot fi cumpărate de la casieria teatrului, după următorul program: marți, miercuri și vineri între orele 10.00-14.00, iar joi între orele 17.00-19.00.

  Povestea pianului călător a ajuns în 2018, anul Centenarului României şi a venit momentul unui binemeritat „Best of”, turneu în care Horia Mihail ne invită să ascultăm sau să reascultăm celebra Sonata „Alla turca“ de Mozart, sau la fel de celebra „Sonata lunii“ de Beethoven, dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, „Kinderszenen“ de Schumann.

  În final, surpriza va veni cu „Rapsodia Română nr. 1“, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

  Turneul național extraordinar „Pianul călător“ va avea loc, în acest an, în orașele Arad, Oradea, Alba Iulia, Deva, Sfântul Gheorghe, Brașov, Bârlad, Roman, Suceava, Tecuci, Slatina, București, Caracal, Pitești, Timișoara, Tulcea și Bistrița.

  Povestea turneului „Pianul călător“ a început în 2011, pornind de la o relatare despre turneele lui Franz Lizst, găsită în cărţile de istoria muzicii.

  Concertele oferite atunci de Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine.

  Program muzical la Arad:

  – Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i – Alla turca

  – van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii

  – Schumann: Kinderszenen, op. 15

  – Enescu: Rapsodia I (prelucrare G. Enescu)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.